Den fjärde pakten, av Kristina Appelqvist


Omslaget speglar väldigt väl innehållet i den här deckaren, både vad gäller handling och stämning. Upplägget liknar en traditionell pusseldeckare med långsammare tempo, mer vardagliga miljöer och mänskligare karaktärer, utan de superegenskaper som huvudpersonerna i mer hårdkokta deckare brukar ha. Redan från början får vi i stora drag veta vilka som är de skyldiga, sedan börjar pusslandet med ledtrådar som skall ge oss hela bilden.

I centrum för handlingen står en stor donation som skall bekosta ett unikt center för forskning och göra Västgöta universitet världskänt. Redan i prologen låter författaren oss förstå att här vankas det akademiska intriger på hög nivå. Rektorn för Västgöta universitet, Emma Lundgren, har återvänt efter mammaledighet och inser allt tydligare hur hon motarbetas av sina kollegor. Tillsammans med huvudpersonen i boken, litteraturforskaren Helena Waller, försöker hon ta reda på vilka som ligger bakom kuppen för att få henne avsatt.

Parallellt med de akademiska förvecklingarna och stridigheterna utreder kriminalkommissarie Marie Carlsson om en student fallit ned från universitetets klocktorn genom egen vilja, en olyckshändelse eller om han kan ha blivit mördad. Och från sitt håll försöker journalisten Frida Åberg att utreda både omständigheterna kring de akademiska turerna och fallet från klockstapeln.

Låter det invecklat? Det är det inte. Tvärtom är det här en historia som man enkelt tar till sig, både vad gäller intrig och språk. Den röda tråden är lätt att följa utan att man som läsare förvillar bort sig. Det är spännande från första sidan.

Jag gillar även bokens design. Det snygga omslaget av Sofia Scheutz, med många detaljer ur handlingen, väcker direkt min nyfikenhet. 372 sidor är dessutom alldeles lagom långt och bokens format är perfekt.

Den fjärde pakten är den fjärde fristående delen i serien med litteraturforskaren Helena Waller som huvudperson. För mig är det här mitt första möte med såväl författaren som bokserien. Ett riktigt trevligt möte, jag hoppas att det blir fler!

Mitt betyg: 3/5

Antal sidor: 372
Utgivningsdatum: 2017-01-17
Serie: Helena Waller (del 4)
Förlag: Piratförlaget
Form: Sofia Scheutz
ISBN: 9789164205384
Finns att beställa hos Bokus och Adlibris

 

6 reaktioner till “Den fjärde pakten, av Kristina Appelqvist

 1. Alltså omslaget vet jag inte om jag håller med dig om. Har ju såklart inte läst boken, men jag tycker omslaget är ganska rörigt, vilket förstärks av den sneda ”mittremsan”. Men Tur att vi alla har olika smak;-)

  Gillad av 1 person

 2. Jag tycker mig känna igen Hotel Negresco i Nice där jag och kusinen bodde när vi tågluffade 1979.
  Haha! Nejdå. Inte en chans att vi bodde där, vi vågade oss inte ens in genom dörren till hotellfoajén, men vi beundrade byggnaden från andra sidan gatan i alla fall :-D

  Gillad av 1 person

  1. Den fungerade alldeles utmärkt! Jag tycker att jag fick en bra bild av både personer och miljö, men självklart ger det ännu mer att ha följt serien från början och gått igenom huvudpersonernas liv och öden tillsammans med dem.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.