Tematrio: Sommar

Temat för denna veckas boktrio hos Lyrans Noblesser är Sommar. Berättelserna skall utspela sig på sommaren. ”En extra guldstjärna får ni om ni dessutom berättar om böcker som har ordet sommar i titeln.”

Den största behållningen av Sommaren före kriget ger den stämning som förmedlas och de inblickar man som läsare får i det klassamhälle som rådde vid den tid då berättelsen utspelar sig. Det var verkligen ingen enkel tid för någon, varken för överklassen eller de mindre bemedlade, där alla förväntades följa den väg som var förutbestämd av härkomst, kön och tradition.

Sommaren utan män har jag inte läst än. Jag blev nyfiken på den när andra skrev om den i sina bloggar, och köpte den på årets bokrea.

Kulla-Gullas sommarlov… Nostalgi. Jag läste hela serien när jag var barn och fullkomligt älskade den. För något år sedan letade jag upp den på Bokbörsen och blev så glad att de här utgåvorna har så otroligt fina omslag. Jag tänker läsa hela serien igen snart. Jag tänker mig Kulla-Gulla-serien som en motsvarighet till Per Anders Fogelströms stad-serie, men ur ett barns perspektiv.

Här har deltagare i Lyrans Tematrio länkat till sina blogginlägg om Sommar. Alla är välkomna att vara med!

 

14 reaktioner till “Tematrio: Sommar

 1. Kulla-Gulla och böckerna om Laura i lilla huset på prärien/i skogen/vid plommonån – sanna klassiker som man kan lära sig en hel del av. Och den amerikanska versionen av Kulla-Gulla – Anne på … Åh, vad hette hon nu då? Jag ser omslaget med stråhatten och de röda flätorna framför mig …

  Gilla

 2. Kulla Gulla – vilken nostalgitripp! Borde verkligen läsa och se vad jag tycker i vuxen ålder. För mig, som talar en rejäl dialekt hemma i Västergötland, så var det så roligt att läsa den när jag var liten.

  Gilla

  1. Det här var en helt ok bok, men kanske inte mer. Det som var intressant var att läsa just om förändringar i samhället, familjer, värderingar under den här tiden. Omvälvande.

   Gilla

   1. Nu är ni två som är litet tveksamma till Hustvedt, men jag skall börja läsa den så får vi se vad jag får för känsla för den. Jag brukar tvinga mig att läsa ut böcker jag påbörjar, men det här är inget recensionsex och så kan jag göra som jag vill.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.