Hem ljugna hem, av Michelle Sacks

Ett perfekt hus, ett perfekt liv, en perfekt lögn

En psykologisk spänningsroman som utspelar sig i Sigtuna, bara en halvtimme från mig, den insåg jag direkt att jag måste läsa utan att veta särskilt mycket mer om handlingen. Men vilken historia, jag gillar den verkligen. Jag började läsa, och sedan fick boken följa med mig hela dagen så att jag kunde läsa vid varje tillfälle som gavs.

New York-paret Sam och Merry har flyttat med sin lille son Conor till en ärvd stuga på landsbygden i Sigtuna. De har lagt sina tidigare karriärer bakom sig och planerar nu att leva det perfekta livet i den idyll som de gemensamt har skapat. De skall bli lyckligare än de någonsin har varit. Sam reser till Stockholm och Uppsala i sitt arbete med att starta en ny karriär inom film och reklam och Merry är hemma med sonen. Hon sår, skördar, syltar och saftar och lagar all mat från grunden. I kylskåpet står fina rader med små burkar med hemgjorda puréer till sonen. I besticklådorna ligger allt prydligt med exakta mellanrum.

När allt är helt perfekt börjar jag ana oråd. Av erfarenhet vet minsta barn att livet inte kan vara perfekt hela tiden och rakt igenom. När den polerade fasaden är helt utan sprickor blir det snarast ett tecken på att det är en mur man ser, med syfte att hålla obehagliga sanningar dolda.

”Du är som gjord för det här”, säger Sam ofta till sin fru när han ser hur lycklig hon är som mamma och hemmafru. ”Jag torkade spegeln och öppnade fönstren för att vädra ut stanken av vinäger. I köket flyttade jag undan diskmaskinen och torkade bort smutsen som hade samlats längs väggen. Jag skurade ugnen ren från fett och olja och klättrade upp på stegen för att göra rent ovanpå kylskåpet. Ibland brukar jag skriva någonting med fingret i dammet. HJÄLP skrev jag i morse, utan någon särskild anledning.”

Historien berättas omväxlande av Sam och Merry. Obehaget stegras successivt genom deras berättelser, och vissa delar är riktigt klaustrofobiskt plågsamma att läsa. När Frank, Merrys allra bästa väninna från barndomen, kommer på besök läggs hennes berättelse till historien. Frank ser direkt igenom fasaden som Merry byggt upp. Och själv bär hon på egna hemligheter och lögner. Snabbt blir det ännu mer skrämmande, jag läser och håller andan.

Historien berättas i ett lugnt tempo. Livet fortsätter sin gilla gång med varma sommarkvällar, grönsaker som skördas och tillagas till middagar som avnjuts med gott vin på en filt i trädgården. Men hela tiden bubblar obehaget under ytan. Det är ett smart berättargrepp, det blir ruggigare ju längre tid fasaden fortsätter att upprätthållas samtidigt som jag inser att något hemskt kommer att hända. Hem ljugna hem visar äktenskapet, moderskapet och vänskapen från sina mörkaste sidor, och det är fullkomligt trollbindande.

Hem ljugna hem är Michelle Sacks’ debutroman, och vilken debut det är. Jag hoppas att hon fortsätter som författare, jag vill läsa mer av henne.

Mitt betyg: 4/5

Antal sidor: 339
Utgivningsdatum: 2018-06-28
Originaltitel: You were made for this
Översättare: Cecilia Falk
Förlag: Southside Stories
Form: Niklas Lindblad, Mystical Garden Design
ISBN: 9789188725172
Finns att beställa hos bland andra Bokus och Adlibris

3 reaktioner till “Hem ljugna hem, av Michelle Sacks

  1. Får snarast inköpas och läsas. Känns som den får förtur på läslistan. Har ju bott nära Sigtuna i över 30 år och en dotter som gått i gymnasiet på HUM (dagelev)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.