Hur får man barn att vilja läsa?

Mias bokhörna håller i den bokrelaterade Helgfrågan, och den här veckan undrar hon om vi har några tips på hur man kan få barn att läsa.

Vilken otroligt viktig, och svår, fråga!

Ni vet låten av Björn Afzelius, Ikaros, som handlar om hans barndom. Jag tänker ofta på några rader ur den:

Ändå står snart dom vuxna där och pekar
ut den riktning dom tycker man ska ta
Alla drömmar dom själva har förvägrats
vill dom förverkliga genom sina barn

Hur ofta kan man inte ana att det är just så här i  många familjer. Och när man rannsakar sig själv inser man hur lätt det är att själv göra samma sak. Man vill egentligen bara hjälpa, visa på den väg som man känner till och som har fungerat. Sopa undan svårigheter på vägen och göra den enklare att gå. Man vill ju bara barnens bästa.

Jag gör samma sak. Jag värdesätter själv läsning väldigt mycket, och all forskning visar att läsning är bra på många olika sätt, alltså är det naturligt för mig att uppmuntra till läsning. I andra familjer kanske inte läsning uppmuntras alls, eftersom föräldrarna själva inte läser utan föredrar andra intressen och tycker att det har fungerat utmärkt för dem.

Så, skall man knuffa barnen in i läsningen eller inte?

Jag tror att man faktiskt skall göra det, på ett smidigt sätt. Vi matas med så otroligt mycket information i dagens samhälle, att jag är rädd att man riskerar att hamna i bakvattnet och inte kommer att kunna få samma möjligheter om man inte kan läsa och ha ett stort ordförråd. Men hur skall man då göra för att få barn att läsa?

Så här fungerar det hos oss

Att föregå med gott exempel
Jag läser väldigt många böcker själv och huset är fullt av dem i alla rum, vi har även en morgontidning och vi läser månadsmagasin. Man skulle alltså kunna hoppas att barnen ser mig och gör som jag, men som jag skall berätta litet längre fram så fungerar det tyvärr inte så hos oss.

Högläsning hemma
Vi läste högt för barnen ända tills de kunde läsa själva, och litet längre än så.

Allt med text är bra läsning
Själv började jag läsa serieböcker som min storebror lånat från bokbussen. Lucky Luke och böcker om någon amerikansk pälsjägare. Inte så avancerat, men jag läste och det ledde mig vidare till barn- och ungdomslitteratur och så kallad kiosklitteratur som låg i korgar vid kassan i livsmedelsbutiken, och med tiden till mer krävande litteratur.

Lärarna i våra barns skola uppmuntrar lågstadielever (kanske även elever i andra årskurser) till att se Disneyfilmer på originalspråk med svensk text för att öva upp läshastigheten. I Disneyfilmer är det inte så mycket tal, så det är bra filmer att börja med. Dessutom känner barn ofta till handlingen i filmerna och det blir inte så frustrerande om de missar något ord.

Läskontrakt
I skolan har alla elever från förskoleklass till nian ett läskontrakt som innebär att de varje vecka skall läsa högt för någon 15 minuter per dag, måndag till torsdag. På fredagen lämnas läskontraktsboken in till elevernas lärare med uppgifter om vilken bok som lästs och ibland något om hur det gått, intryck, upplevelser med mera.

Ett otroligt bra initiativ från skolan. Som ett exempel läste Jackie första året med läskontrakt under andra terminen i första klass delar ur 25 litet enklare böcker, och en hel kapitelbok. Tiden vi lade ned på högläsning var väl investerad och läsutvecklingen var fantastisk. Den gick från i princip ingenting till att kunna läsa enklare kapitelböcker.

Fri läsning i skolan
Upp till en viss årskurs, jag tror att det är till och med sjätte klass, läser eleverna tyst för sig själva första timmen av dagen. De väljer själva vilken bok de vill läsa ur skolans bibliotek.

Men när barnen inte vill läsa, vad gör man då?
När våra barn var yngre, upp till femte klass ungefär,var det inte så svårt att få dem att läsa. Visst var det ett visst motstånd mot att läsa ibland, men de läste i alla fall och kunde fastna i böcker och läsa och lyssna på ljudböcker i timmar. Sedan hände något. Plötsligt vill ingen av dem läsa. De är tolv och tretton, och kanske är det svar i sig. Vänner och sociala medier är intressantare just nu. När skolan börjar nästa vecka kommer läsningen att komma igång igen, eftersom de är noga med att sköta läskontraktet, så de kommer åtminstone att läsa en timme i veckan, och det är bättre än ingenting alls.

Jag nappar dessutom direkt om något av barnen säger att de önskar sig en viss bok. Jackie hade sett citat ur poesi- och prosaboken Milk and honey av Rupi Kaur, som behandlar erfarenheter av våld, missbruk, kärlek, förlust och femininitet, och ville ha den. Jag beställde den direkt och hon läste ut den samma dag den kom hem.

Fler som diskuterar Helgfrågan hittar du hos Mias Bokhörna, klicka gärna in och var med du också. Själv skall jag nu klicka runt hos alla och inhämta goda råd!

9 reaktioner till “Hur får man barn att vilja läsa?

 1. Tror också man måste putta dem i rätt riktning. Att ha fasta rutiner för läsning ända från de är pyttesmå. Charles hade favoritsaga redan från ett halvårs ålder. Vi läser alltid när han är här och hans föräldrar läser hemma för honom. Ibland vill han att Martin ska läsa för honom men Martin orkar inte prata så mycket. Då säger jag åt Charles att han får läsa för Martin istället och så sitter de där i soffan och Charles babblar på och visar Martin. Så söta! Jag hoppas läsintresset håller i sig. Jättebra initiativ av skolan med läskontrakt!

  Gilla

 2. Under många av de år jag jobbade i skolan så initierade jag att så många klasser som möjligt skulle läsa 20 minuter varje morgon och att dte då var tyst och läsro. (Svårt på högstadiet med många olika lärare inblandade) men fungerar från försloleklass upp tills att eleverna lämnar mellanstadieskolan) Viktigt också att läraren då också läser. Läskontrakt är jättebra och att skolan kan erbjuda ett bra utval av böcker. Att barn ser föräldrar läsa och inte bara hålla på med telefoner är ockås viktigt och att batnens skärmtid begränsas. Här kan man ju som föräldrar styra den med en app.
  Väldigt viktiga tankar och något där skola och föräldrar verkligen kan samarbeta.
  Roligt att höra hur ni motiverat er abarn till att läsa.

  Gilla

 3. Väldigt bra svar! ! Tänker lite på min egen uppväxt och vägen till läsning. Första gången jag besökte biblioteket var jag fast, blev mitt andra hem och nu jobbar jag på bibliotek och det känns att jag gör nytta för såväl barn som vuxna.

  Gilla

 4. Klokt skrivet. Först och främst att läsa själv och att läsa för barnen när de är små. Vad de än ska göra i livet, studera eller inte har de nytta av att kunna läsa. Alla blir inte stora bokläsare, av olika skäl, men från Internet kan de både lära en del läsning och även engelska. Man får ta sina barn som de är och samtidigt ta vara på deras lästendenser. Mina tre nu vuxna barn är så olika: en bokmal, en som lyssnar mest på spänningslitteratur via e-böcker och en som är utveclingsstörd. Han prenumererar på en biltidning och han kan läsa eller se i tv-menyerna i Corren om det är något viktigt på gång som till exempel ishockey. Han älskade när jag läste Carlsson på taket för honom när han växte upp.

  Gilla

 5. Såg frågan hos Klimakteriehäxan och kommenterade så här:
  Här har jag två helt självklara tips som dessutom bevisligen har funkat:
  Harry Potter och Zlatan. Hoppas fler författare följer Rowling och Lagercrantz exempel.

  Har ju inga barn, men minns när jag var liten och böckerna jag fick av mina föräldrar var så himla tråkiga. Ja, tills min mamma upptäckte Enid Blyton. Då var jag fast.

  Gilla

 6. Pappa tog med mig till biblioteket när jag var liten och så läste han högt för mig ur böckerna vi lånade. Det är ett av mina bästa barndomsminnen och jag tror verkligen det har gjort så att jag börjat älska böcker så mycket som jag gör. De har som alltid varit en del av livet :).

  Gilla

 7. vår 9-åring älskar Nikki, jag köpte nr 10 till henne, för den gick inte att låna på biblioteket till sommaren, våra barnbarn sover nästan mellan böcker hos oss, de har egna hyllor, läser gärna!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.