Höstens fem bästa böcker

Varje tisdag presenterar Johannas deckarhörna temat för en ny topp fem. Den här veckan är temat: Höstens bästa

Jag har inte hunnit läsa lika många böcker som jag brukar, men istället har jag läst riktigt bra böcker. Alla de här fem är fantastiska på olika sätt.

Allra bäst var Slutet av Mats Strandberg. Man brukar säga att man slukar böcker, men i det fallet slukade den mig helt och hållet. Jag kan inte sluta tänka på den, och jag har tränat extra snabbt på gymmet för att få tid att läsa vidare i boken under tiden mina tjejer har sina danslektioner. Slutet kan mycket väl bli årets starkaste roman. Förhoppningsvis hinner jag skriva om den senare i dag, så titta gärna in då.

Sju dagar med familjen är en feelgoodroman som utspelar sig vid jul. Jag läser gärna så kallade feelgoodböcker som har litet svärta och djup i botten, där personerna i boken går igenom svårigheter och kommer ut på andra sidan litet klokare och med nya insikter om både sig själva och andra. Det brukar vara en skön avkoppling och underhållning för stunden. Men det är inte så ofta som jag efteråt fortsätter att fundera på handlingen och budskapet i sådana böcker. Det gör jag nu, för Sju dagar med familjen är inte bara en varm, charmig och julig berättelse, utan också en väldigt insiktsfull roman om en familj och deras olika relationer till varandra och till andra.

Mareld är den avslutande delen i rysartrilogin om Havsfolket. Böckerna riktar sig till slukaråldern, men kan absolut läsas och uppskattas även av vuxna. Övernaturligheter hämtade från nordisk folktro möter skärgårdsskrock och det är både väldigt skrämmande, spännande och vackert beskrivet. Kärleken till havet och skärgården lyser igenom berättelsen. Det är rent magiskt.

Ramberättelsen i romanen Makten är en brevväxling mellan två personer tusentals år i framtiden, där en av dem har skrivit ett manus om hur det tros ha gått till, det som i deras tid är helt naturligt och självklart, nämligen att kvinnor är det starkare könet. Tonåriga flickor antas plötsligt ha utvecklat en kraft som ledde till att makten i samhället försköts från att tidigare ha varit förbehållen män till att hamna hos kvinnor. Manuset är historien som berättas i boken.

Makt förändrar många människor, oavsett könstillhörighet. Historien är tankeväckande och det blir aldrig klichéartat. Många händelser som i vårt samhälle vanligtvis inte får mig att reagera särskilt kraftigt, får mig att bli illa berörd när rollerna är omvända i boken. Det säger en hel del om hur strukturer och beteenden snabbt blir normaliserade och därför accepteras i ett samhälle.

Äntligen har andra delen givits ut om Doktor Bagge och hans fru Lilly Bagge; Doktor Bagges anagram. Båda böckerna skildrar delvis samma tid. Det är tidigt 1900-tal och Lilly slutar sin anställning som lärarinna för att gifta sig med Doktor Bagge. Under tjugo år lever de som äkta makar, tills den dag då Doktor Bagge skriver in sig på sjukhuset efter en tids sjukdom och kort därefter går bort. I den här andra delen får vi följa den strame, korrekte och direkt okänslige Doktor Bagge och hans tankar om livet, relationer och äktenskapet. Ida Jessen har en förmåga att beskriva det som sker med små nyanser som inte säger så mycket, men som mellan raderna säger allt. Båda böckerna är litterära juveler i litet format. Läs och njut.

Fler tips på riktigt bra böcker som blivit lästa under hösten får ni hos Johannas deckarhörna, titta gärna in hos henne.

20 reaktioner till “Höstens fem bästa böcker

 1. Oj, Makten lät ju jättespännande! Jag kände inte till den. Mareld (& Co) är ju inte riktigt min genre, men nu blev jag nyfiken :) Och jag borde nog ta och läsa Jessen.

  Gilla

  1. Jag tror att du får ut mest av dem om du läser dem i ordning. Den första boken väckte väldigt många frågor som sedan får svar i den andra delen. En ny tid är dessutom snäppet bättre. Ja, jag tycker att du skall läsa dem i ordning, och läs båda, de ger olika perspektiv på paret Bagges äktenskap och liv. Det är väldigt intressant och gripande.

   Gilla

  1. Hoppas du får Slutet i julklapp, den är något alldeles extra. Jag trodde inte att jag skulle bli så omtumlad och påverkad av den, men jag tror att den grep tag om hela känsloregistret från ångest som verkligen krampade i bröstet till lyckokänsla.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.