Sex böcker jag ser fram emot att läsa under vintern

Varje tisdag presenterar Johannas deckarhörna temat för en ny topp fem. Den här veckan är temat: Böcker jag ser fram emot att läsa under vintern

En kvinnas övertygelse handlar om makt och inflytande, egoism, lojalitet, kvinnlighet och ambitioner. Det är en historia om de människor som leder och om folket som följer och lusten vi alla bär på att dras in i ljuset. För två år sedan läste jag Hustrun av samma författare, och den startade väldigt många tankar, så nu är jag enormt nyfiken på den här.

Arv och miljö handlar om en arvstvist, men ännu mer om vem som blev älskad som barn och vem som blev utsatt och om hur syskon i en familj kan uppleva samma sak helt olika.

Jag har läst de två tidigare delarna i Anders de la Mottes Årstidskvartett; Slutet på sommaren och Höstdåd, och ser fram emot att äntligen få läsa den här tredje delen, Vintereld. Anders de la Motte har ett sätt att skriva som jag tycker mycket om. Mordgåtorna är spännande, men mest fängslas jag av hur han skildrar en typisk småstad med den mentalitet som ofta råder där, och stämningar och miljöer.

Jag är svag för böcker av franska författare om franska människor och miljöer. Mellan himmel och Lou är en sådan bok. Jo och hans fru Lou såg fram emot att njuta av att åldras tillsammans på den charmiga lilla ön Groix utanför Bretagnes kust. Istället står nu Jo ensam efter att Lou hastigt gått bort vid 56 års ålder. Lou var familjens klister och utan henne måste familjen försöka finna varandra på  nytt.

Vid nyår förra året förlorade jag min fina storpudel Alice, och jag behövde en bok att försvinna i och glömma verkligheten en stund. Jag hade fått andra delen i serien om Glastronen, men blivit avskräckt av omslaget. Men tidpunkten för att läsa en ungdomsbok i fantasygenren måste ha varit helt rätt, för jag tyckte otroligt mycket om den. Så mycket att jag läste tredje delen också i serien, och tyckte ännu mer om den. I vinter skall jag läsa den här fjärde delen som ligger och väntar – Queen of shadows.

Som bonusbok har jag med La Cheffe. Vissa älskar den, andra tycker att den är riktigt dålig. Handlingen lockar mig väldigt mycket, så jag måste bara läsa den. La cheffe, som huvudpersonen kallas, kommer från enkla förhållanden i sydvästra Frankrike och skickas som fjortonåring iväg till en förmögen familj för att där arbeta som hemhjälp. När kocken i familjen åker på semester så får hon ta över köket och upptäcker då den kulinariska konsten och en helt ny värld. Sexton år gammal blir hon gravid, vem pappan är förblir oklart. Hon föder en dotter som delvis får växa upp hos hennes föräldrar, medan hon satsar allt på sitt yrkesliv, utvecklar nya rätter, öppnar restauranger, får sin första Michelinstjärna och senare också får bevittna allt detta rasa ihop.

Fler tips på vinterläsning får ni hos Johannas deckarhörna, titta gärna in hos henne.

27 reaktioner till “Sex böcker jag ser fram emot att läsa under vintern

  1. Har också läst de två tidigare delarna i Anders de la Mottes Årstidskvartett och ser fram emot att Vintereld kommer ut som pocket. Håller helt med dig om vad du skriver om honom.

    Gillad av 1 person

    1. Jag tycker att tiden blir kortare och kortare mellan den inbundna boken och pocketboken, så det dröjer nog inte så länge tills du också läser den. Vi får hoppas att den är lika bra som de andra :)

      Gilla

  2. Jag läser En kvinnas övertygelse nu, tyckte mycket om Hustrun och var väldigt nyfiken på den. Har lite blandad känslor för den efter att ha läst halva. Men för tidigt att säga vad jag tycker än.

    Nyfiken på flera andra på din lista däribland Arv och miljö.

    Gillad av 1 person

      1. Vi får se hur det blir. Jag har satt den lite på vänt nu, inte bestämt om jag ska läsa ut den eller inte. Hustrun fastnade jag för mera direkt men njae inte helt såld på den nya. Den får ligga till sig ett tag medan jag läser annat så får jag se hur jag gör…

        Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.