Historiska romaner – fem tips!

Veckans topplista hos Johannas deckarhörna handlar om att resa tillbaka i tiden med hjälp av böcker.

Min topplista innehåller de här historiska romanerna. Alla utom Lykttändaren är helt nyutkomna och jag är så sugen på att läsa allihop så snart jag bara kan.

Ibland är böckerna extra fint förpackade från förlagen, och ibland följer det med bonusmaterial som knyter an till böckernas innehåll. Titta vad som följde med Marie Bengts nya roman om Hannah Lönn – en klippdocka i 50-talsstil! Älsk på den! Hannah Lönn är ju sömmerska och deckarna om henne utspelar sig i slutet av femtiotalet. Jag skall klippa ut dockan och använda som bokmärke.

Det finns mängder med fler historiska romaner som jag skulle vilja tipsa om, som Mina drömmars stad och de andra böckerna i Stadserien av Per Anders Fogelström. Jag älskar den serien. Och alla andra svenska klassiker, som Vilhelm Mobergs böcker.

Men det finns ju nyutgivna historiska romaner som också är väldigt bra, den här till exempel – Det växte ett träd i Brooklyn

Eller varför inte Kulla-Gulla. Arbetarlitteratur ur ett barns perspektiv, skulle man väl kunna beskriva dem. Någon gång snart skall jag läsa om dem och se om de fortfarande är så bra som jag minns dem.

Den här traven visade jag i en topplista från januari i år, med böcker som utspelar sig på 1800-talet.

Många fler tips om historiska romaner får du hos Johanna, där bokbloggare länkar till sina inlägg med fem favoriter.

6 reaktioner till “Historiska romaner – fem tips!

  1. Vilka fantastiskt arrangerade bilder! Du är verkligen en mästare på dessa konstverk.
    När jag ser böckerna känner jag mig aningen ”bortkommen”. Förutom Mobergs serie och Koka björn har jag inte läst en enda bok av dom du visar upp. Ooooops!

    Gilla

  2. Jag har läst om, för vilken gång i ordningen vet jag inte, Fågelströms Stockholmsserie. Nu såg jag den också ur ett kvinnoperspektiv. Alla kvinnor i hans böcker är ju starka kvinnor, spm de kvinnor han privat omgavs av när han själv växte upp. Mobergs böcker är fortfarande aktuella men känns ibland bortglömda. Synd! Kulla Gulla serien har en hel del att berätta om livet för inte alltför länge sedan. Just nu är jag inne på svensk historia och gärna. kvinnohistoria. Kanske ska jag ta mig en titt på ”Brooklyn” för att vidga vyerna.
    Önskar dig och de dina en fin midsommar.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.