Nytt och spännande att läsa i höst

★ Läs gärna mitt inlägg med spännande boknyheter som kommer ut i handeln under september-november
★ Och här får du tips på september månads pocketnyheter

 

 

Oavsett hur mycket man har att göra med familjeliv, arbete och träning måste man ta sig tid att läsa skönlitteratur också. Hjärnan är en muskel som måste stimuleras för att utvecklas och inte förtvina, precis som vilken annan muskel som helst.

Forskning visar att man får bättre minne, förebygger demens, blir smartare och mer empatisk om man läser böcker. Personligen har jag all bokläsning och alla recensioner jag skrivit under de senaste åren att tacka för att jag fått tillbaka min analytiska förmåga så att jag kan slutföra min avhandling. Så, tack till alla förlag som varit vänliga att skicka mig böcker under åren, utan er hade jag antagligen fortfarande haft huvudet fullt av bomull!

★ Just nu läser jag Herravälde och en annan text parallellt. Båda började otroligt starkt och fängslade mig direkt. Elin Olofsson har bland annat skrivit Krokas, som jag läste för snart två år sedan och tyckte väldigt mycket om. Miroslav Sokcic har designat omslagen till båda böckerna, och de är så snygga att man vill sätta upp dem som tavlor på väggen.

★ Sedan måste jag hoppa emellan med en några år äldre bok, nämligen Carolina Neuraths roman, Fartblinda. Vi såg de två första avsnitten av filmatiseringen i går på C more, och jag gillade det jag såg. Jag blev faktiskt så nyfiken på hur det skall gå, särskilt relationsmässigt, att jag inte kan vänta på att se ett avsnitt i veckan under sex ytterligare veckor. Jag tänker läsa boken för att få svar snabbare, men även se klart serien för de fantastiska skådespelarna.

★ Liane Moriarty har blivit en av mina favoritförfattare. Hon skriver insiktsfulla relationsromaner om ganska vanliga medelklasspar som lever ganska vanliga medelklassliv. Nu kommer snart Nio främlingar ut i svensk översättning. Måste läsas.

★ Snart kommer också Åsa Hellbergs senaste roman, Välkommen till Flanagans. Som jag förstår det, är det första delen i en ny romanserie med drama, kärlek och intriger på ett hotell i London under 1960-talet. Det här låter som en lovande feelgood, och så kul att följa med i en ny serie från början.

★ Och så har jag fått hem Agatha Christies Dolken från Tunis. Jag älskar omslaget, som är så snyggt. Ja, hela nyutgåvan av Agatha Christie-deckarna med omslag av Sara R Acedo är så snygg. Den här deckaren har blivit utsedd till bästa kriminalroman och den anses vara inspirationskälla för många senare deckarförfattare. Blir spännande att läsa och se om jag kan klura ut deckargåtan, det skall tydligen vara ovanligt svårt.

Mina analyser och bedömningar av böckerna kommer som vanligt här i bloggen efterhand som jag hunnit läsa.

 

 

4 reaktioner till “Nytt och spännande att läsa i höst

 1. Du är ju mästaren på att ta dig tid att läsa. För mig går det i perioder. Men läser ju bara en bråkdel av vad du läser. Har precis läst en feel-good-bok, Sommar på den lilla ön vid havet av Jenny Colgan. Helt ok som underhållning. Sen tog jag med Det förlovade landet av Mari Jungstedt till Österrike men öppnade inte boken förrän på planet hem. Så nu får jag lov att ta mig tid att läsa klart den.
  Hur är det annars? Fått svar på problem? Ha en skön helg så hörs vi 💖 Kram

  Gilla

 2. Jag håller helt med dig om att läsning är bra för hjärnan och kroppen på många sätt. Det finns så många saker och förmågor som läsningen övar upp. Jag arbetar mycket med läsning i mitt arbete som svensklärare – det låter självklart men tyvärr verkar det inte alltid finnas tid till det. Jag ser det som en så viktig del av undervisningen att det går ta en del tid i anspråk.

  Dolken från Tunis tyckte jag var riktigt bra, jag hoppas att du kommer tycka om den också!

  Gilla

 3. Håller fullständigt med! Att läsa böcker ger så mycket – och gör så mycket gott med en.
  Jag läser Maria Adolfsson just nu, hennes debutdeckare och uppföljaren köpte vi tillsammans nu i augusti jag och och sambon. Sen blir det förstås annat än deckare till hösten. Har ett par olästa tegelstenar som jag ska ta itu med, tror jag.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.