Tisdagstrion: Fåglar

Helena med bokbloggen Ugglan & Boken håller i bokutmaningen Tisdagstrion. Alla som deltar tolkar veckans tema på valfritt sätt, tipsar om tre böcker och klickar runt hos varandra och tar del av varandras boktips. Den här veckan handlar det om fåglar.

Det är inte det att jag inte kan räkna, men jag kunde inte utelämna någon av de här böckerna till tisdagstrion. Men om jag måste välja bara tre stycken väljer jag Arktis: Liv i en värld av is och snö, Pingvinlektionerna och Sorgen bär fjäderdräkt. De är alla tre något alldeles extra.

1.  Jag läste Arktis: Liv i en värld av snö och is som en av de Augustprisnominerade böckerna i fackboksklassen år 2016. Det var så vackra bilder, men också så otroligt spännande läsning! Myrspovar flyger till exempel längre än 11000 kilometer i ett sträck, utan att mellanlanda eller äta och dricka, för att komma fram till Arktis där de häckar. Resan tar nio dygn. Väl framme på häckningsplatserna längs de arktiska kuststräckorna stannar de några veckor, sedan är det dags att ge sig iväg söderut igen. Vilka maratonflygare, det verkar nästan ofattbart! Hur ofta hör man att en fackbok är en bladvändare, eller att man sträckläste den? Inte så ofta. Men det här är precis en sådan bok. Tips! Perfekt som julklapp!

2.  Pingvinlektionerna är en av de allra bästa böcker jag läst. Samtidigt som läsaren får följa med på en spännande resa, och uppleva utvecklingen som sker mellan en liten pingvin och hans omgivning, får vi inblick i det argentinska samhället och den politiska och ekonomiska situation som rådde i Sydamerika under 1970-talet. Författaren har ett stort naturintresse och ett starkt engagemang i miljöfrågor, och boken berör också också ämnet hur människors sätt att leva påverkar djurlivet. Det är känslosamt, rörande, humoristiskt och hjärtevärmande. En berättelse som fastnar i minnet och som man inte glömmer.

3.  Sorgen bär fjäderdräkt är en berättelse om sorgearbete. Den kommer att stanna i mig för alltid. Läs den. Ge den tid att sjunka in. Läs den igen.

Gröna fingrar sökes är en av de bästa feelgoodromaner jag läst, och som en del av handlingen finns en papegoja som bidrar till den fina stämningen i boken. Penguin Bloom: en udda liten fågel som räddade en familj är en otroligt gripande bok om hur en fågel kommer in i en familj i sorg efter att mamman i familjen drabbats av en allvarlig olycka, och ger familjen hoppet tillbaka. Fotografierna är dessutom helt otroliga. To kill a mockingbird har jag faktiskt aldrig läst, men skall göra det.

Fler boktips på temat fåglar  får du hos Helena/Ugglan & Boken och andra som länkat i kommentarerna hos henne!

14 reaktioner till “Tisdagstrion: Fåglar

 1. Pingvinlektionerna har jag ju läst, och den om gröna fingrarna (läser nu andra delen i den bokserien). Tack för övriga tips!

  Gilla

 2. Åh, äntligen ett par böcker som jag läst. Pingvinlektionerna var så härlig. Läste den efter att vi besökte Falklandsöarna i vintras och såg mängder av pingviner. ”Arktis: Liv i en värld av snö och is” har jag också läst och med stor behållning. Nu fpår jag titta vidare på de andra du har med på listan. Stort tack för fina tips,

  Gilla

 3. Penguin Bloom gav jag till mamma i julklapp förra året. Tänkte att hon skulle klara att läsa i den med sina förstoringsglas, eller att pappa kunde läsa för henne och hon i alla fall se bilderna. Får kolla hur det gått.
  De du beskriver verkar intressanta allihop. Såg du långfilmen om pingviner som gick för ett antal år sedan?

  Gilla

  1. Visst är den något alldeles extra! Det var inte kärlek vid första ögonkastet för mig, jag var väldigt kluven till vad jag egentligen tyckte och gick och tänkte på den ganska mycket innan jag insåg hur mycket den fastnat och berört mig.

   Gilla

  1. Det jag upptäckt med böckerna som brukar Augustprisnomineras i fackboksklassen är att de är väldigt välskrivna. Det är ingen tung textmassa att försöka forcera sig igenom, utan tvärtom, lättläst som en skönlitterär roman. Arktis är en sådan bok, intressant och spännande med fokus på sådant som ger aha-upplevelser och ett helhetsperspektiv, snarare än att rada upp fakta som ofta inte säger så mycket.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.