Böcker att se fram emot i mars-april 2020

Vårmånaderna mars-april är ofta starka bokmånader, och precis som vanligt kommer det att strömma ut spännande böcker i bokhandlarna. Det här är de böcker jag personligen ser mest fram emot:

Rapport från ett slakteri låter inte så upplyftande, men jag tror att den kommer att bli en av de böcker som kommer att synas och diskuteras överallt. En reportagebok om vardagen på ett slakteri, skriven av en av de veterinärer som har som uppgift att kontrollera att allt går rätt till väga.

Jodi Picoults roman Små stora saker var otroligt välskriven och tankeväckande. Jag gissar att En enda gnista kommer att vara detsamma. Ett gisslandrama på en kvinnoklinik, med instängda läkare, sköterskor och kvinnor som kommit för att de vill sätta liv till världen och kvinnor som kommit för att avsluta liv. Och så en polis som skall försöka få kontakt med gisslantagaren, och upptäcker att hans femtonåriga dotter är en av de inlåsta på kvinnokliniken.

Nina Lykkes förra bok, Nej och åter nej, tyckte jag mycket om, så hennes nya roman som kommer att heta Nästa!: en läkarroman, måste jag läsa. Stina Jackson kommer med sin andra spänningsroman efter succédebuten Silvervägen. Den här har titeln Ödesmark.

De tre första böckerna i serien om Kulla-Gulla kommer att ges ut lagom till 75-årsjubileumet nästa år. För några år sedan köpte jag hela serien begagnad av ren nostalgi och har inte hunnit läsa om den än, men skall göra det. Litet som att läsa Per Anders Fogelströms Stad-böcker, men om landsbygden och ur ett barns perspektiv.

Jag blev väldigt besviken på Peter Mays senaste roman, Harris Tweed. Inte ens hans fantastiska miljöbeskrivningar kunde hjälpa upp den hafsiga handlingen. Nu hoppas jag att författaren är tillbaka på banan och har skrivit en roman av samma kvalitet som hans tidigare. Jag är väldigt nyfiken på Döden i Gaillac.

Många har läst Där kräftorna sjunger innan den ges ut i svensk översättning. Det verkar vara en bok som man antingen tycker är fantastisk eller ganska värdelös. Av det jag läst om handlingen, och vad andra skriver om den, tror jag att det är en bok i min smak. Snart vet vi. Den kommer ut i april.

Graham Swifts roman är kanske den jag ser mest fram emot. Jag tyckte så otroligt mycket om hans roman Mödrarnas söndag, så förväntningarna är stora på Här är vi.

Och så kommer fortsättningen på Olive Kitteridge. Olive, igen, av en av mina favoritförfattare, Elizabeth Strout.

Anne Swärds roman Vera var också en riktigt välskriven och minnesvärd roman som fastnade i tankarna. Hennes nya roman kommer att ha titeln Jackie. Skall läsas.

En ungdomsbok bland favoriterna; Bergtagen av Camilla Sten. Jag tyckte mycket om hennes rysare/spänningsroman Staden, och hoppas att hennes nya roman är lika mystisk, obehaglig och stämningsfull som Staden var.

Om jag var din hemmafru, eller hur man får en vardag att smaka som en lördag av Lotta Lundgren är en helt makalöst rolig kokbok med kåserier. Jag har läst den och skrivit om den här i bloggen, men har med den i mitt urval av bokfavoriter för att tipsa er om den, ni som ännu inte läst, njutit och skrattat.

Jag fick tips från Susanne på Instagram om den prisbelönta Carl Hell-serien, så nu har jag lagt till Catalana till de böcker jag ser fram emot att läsa i vår. Jag måste bara hinna läsa de tre tidigare delarna först. Eller så gör jag som jag brukar när det kommer fristående delar i en serie som jag inte läst tidigare, hoppar rakt in och läser den nya boken. Brukar fungera det också.

Hjärtinfarkten : Fakta, expertråd och personliga berättelser. Hjärt-kärlsjukdomar dödar fler människor än någon annan sjukdom i Sverige. Jag vill veta mer om varför och hur man drabbas och hur livet går vidare för den som överlevt, och för de anhöriga.

Anna Janssons deckare är alltid småmysiga och lättlästa. Jag minns knappt handlingen i någon av de tidigare jag läst, men de är avkopplande, och ibland är det sådana böcker man behöver. Hennes nya deckare; Dödslistan, nummer 21 (!) i serien om Maria Wern, handlar om misstänkta men friade våldtäktsmän och sexförbrytare som faller offer för en anonym mördare. Männen hittas nakna med namnet Erinya inristat i huden. Bredvid kropparna återfinns en ullsax som använts för att stympa dem.

Har ni några favoriter som ni ser extra mycket fram emot under våren?

10 reaktioner till “Böcker att se fram emot i mars-april 2020

 1. Aha – nu först fattade jag varför du hade Lottas bok med. Eller inte.
  Olive, igen – jag har sett den fantastiska teveserien men inte läst någon bok. Får ta och leta rätt på första delen nu alltså!
  Kulla-gulla har jag i mina gömmor. Kul att det är samma omslag som då.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det skall bli väldigt spännande att läsa hennes nya! Stämningen i debutromanen var magisk. Dock tyckte jag att hon förklarade för mycket i slutet, att trådarna knöts ihop genom att hon lät karaktärerna förklara hur allt gått till. Jag hade hellre sett att hon skildrat det och att det inte var klart uttalat. Men nu kommer uppföljaren, det blir som sagt väldigt intressant att läsa, dels för handlingen och stämningen, dels för att se hur hon utvecklats som författare.

   Gilla

 2. Här finns det 6 böcker som jag kan tänka mig direkt. Du får gissa vilka;-)
  Maria Wern-serien är jag aningen trött på. För mycket mys-pys-deckare över det hela, ungefär som Camilla Läckbergs Fjällbacka-serie.

  Gillad av 1 person

  1. Jag är ganska säker på vilka det är ;) Jag håller med om att Maria Wern är mys-pysdeckare, men den serien är perfekt som mellanböcker tycker jag, att läsa mellan litet tyngre böcker när jag bara vill kunna glida med i handlingen och inte tänka så mycket.

   Gilla

 3. Många bra där som kommer att hamna på min önskelista. Om jag har fattat rätt så är Peter Mays bok tyvärr ingen ”ny” utan en han skrev 2007 (hans andra, tror jag) och det ska vara andra delen i serien Enzo Macleod. Första delen, Ett kallt fall, var okej, men inte mer. Jag kommer givetvis att vilja läsa även Döden i Gaillac, men jag kommer inte att ha några höga förväntningar.

  Gillad av 1 person

  1. Aha, vi får väl se hur den här boken är då. Han kanske är väldigt ojämn som författare. Jag tyckte att handlingen lät intressant, och så skall det bli intressant hur han får till miljöbeskrivningarna, som ju är hans specialitet tycker jag, när handlingen utspelar sig i Frankrike och inte i ett kargt och vindpinat område.

   Gilla

 4. Å! Kul att Kulla-Gullaböckerna kommer i nyutgåva. Dem läste jag som barn och har sparat på vinden, hoppas jag. Några av dessa är riktigt gamla utgåvor, de var min mammas.
  Jag är en stor fan av Anna Janssons böcker och har läst alla i Maria Wern-serien. Denna kommande har jag förbeställt ett signerat ex av, roligt nog (för mig, alltså). Nina Lykkes och Stina Jacksons böcker vill jag gärna läsa eftersom jag uppskattade deras tidigare böcker mycket.
  Kort sagt… det ser ut att bli en fin bokvår! :-)

  Gillad av 1 person

  1. Visst gör det! Jag måste göra upp en plan för hur jag skall hinna läsa så många som möjligt av de här, kanske göra som jag gör med ridning/träning/arbete med boken: skriva in varje pass i almanackan, även nöjesläsning. Jag har hittills läst en enda bok i år, det känns verkligen inte bra.
   Jag gillar också Maria Wern-serien! Och den här som kommer nu vill jag verkligen inte missa. Vilken skatt, att du har gamla utgåvor av Kulla-Gulla!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.