De bästa böckerna 2020 + mål och läsutmaningar för 2021

En sak som blivit uppenbar för mig, är att ju mindre tid man har, desto mer får man gjort.

När jag under många år skjutsade våra döttrar till och från skolan och till deras aktiviteter hann jag med så mycket annat, inklusive att läsa. Jag blev bra på att utnyttja varenda minut så att ingen tid gick till spillo. Jag hade böcker med mig hela tiden, och läste överallt där det gavs tillfälle; ofta i bilen, men även i väntrum, på gymmet, på resa, på caféer och i provrum (ja, faktiskt). Och jag hade i regel tänkt ut vilken bok jag skulle läsa efter den jag höll på med, så det blev sällan tidsglapp mellan böckerna, bara att läsa vidare i nästa.

Så här mysigt har vi haft det, men det har inte blivit mycket läst…

Året som gick, då aktiviteter lades på is på grund av pandemin och jag fick mer egen tid, blev jag lat. Det kanske handlade om den vanliga principen om tes – antites – syntes. Efter att länge ha levt med ett fullspäckat schema kände jag möjligen ett behov av att göra tvärtom, det vill säga ta det lugnt. Och det gjorde jag förra året.

Tidigare satte jag på teven när det var något jag visste att jag ville se, och sedan stängde jag av den. Under hösten och vintern har jag tillbringat alldeles för många timmar i soffan, letandes mellan streamingkanalerna efter något att se. Det här året skall jag försöka hamna någonstans mittemellan ytterligheterna.

Läsmål för 2021 – 100 böcker

Statistiken talar sitt tydliga språk; antal lästa böcker per år: 67-97-79-39-35. Jag är ändå nöjd med att jag läste 35 böcker förra året, det var en omställningarnas år för mig, jag behövde ta det litet lugnt. Men i år satsar jag stort och räknar med att hinna läsa 100 böcker. Jag kommer att räkna in facklitteratur som jag läser för min avhandling, så ett helt orimligt mål är det inte. Det gäller bara att hålla mig borta från att slötitta på teven ;)

De mest lästa recensionerna under 2020

1, Björnstad av Fredrik Backman
2, Störst av allt av Malin Persson Giolito
3, 1984 av George Orwell
4, En bur av guld av Camilla Läckberg
5, Jack av Christina Lindström
6, Vingar av silver av Camilla Läckberg
7, Testamente av Nina Wähä
8, Doktor Glas av Hjalmar Söderberg
9, Som pesten av Hanne-Vibeke Holst
10, Den gamle och havet av Ernest Hemingway

Läsutmaningar för 2021

Det kan låta som ett feltänk med läsutmaningar det här året, men jag räknar med att de kommer att göra mig fokuserad på att nöjesläsa när tid finns. Dessutom har jag valt utmaningar som jag tror fungerar med vad jag ändå har tänkt läsa, det vill säga novellerna från adventskalendern, klassiker som är olästa i bokhyllan, andra hyllvärmare som väntar på att bli lästa, litteraturpristagare och en del nytt som ges ut i år som jag ser fram emot. Här finns de läsutmaningar jag tänker delta i under 2021.

Målet att läsa de här böckerna under hösten och vintern har jag inte lyckats nå. Just nu läser jag Pascal Engmans senaste spänningsroman, Änkorna, så jag har i alla fall kommit igång, sent omsider.

I årets första helgfråga hos Mia undrar hon om vi är med i några läsutmaningar i år. Nu vet ni vilka jag tänker anta, och fler tips på läsutmaningar får ni från Mia och andra bokbloggare hos Mia.


De bästa böcker jag läste under 2020

Det här är de böcker jag läste under 2020 som jag gav betyget 5 av 5. Senare i januari kommer en ny bok av Cara Hunter i serien om kriminalkommissarie Adam Fawley, och i sommar en ny spänningsroman av Mattias Edvardsson. Jag ser fram emot att läsa båda.

Hur var ditt bokår 2020? Har du ställt upp några mål för årets läsning? Ser du fram emot att läsa någon särskild bok? Berätta!

25 reaktioner till “De bästa böckerna 2020 + mål och läsutmaningar för 2021

 1. ”Som pesten” vill jag läsa! Ännu mer nu då kanske. ;) Avskyr att biblioteken är stängda, även om jag har att läsa (klassiker i bokhyllan man kan läsa om, eller recex som är på ingång) så känner man sig begränsad ändå.

  Gillad av 1 person

  1. Pesten är otroligt bra och det märks att det är mycket research bakom den. Jag läste den i början av förra året, och bokens handling gav mig information om pandemin innan myndigheterna gjorde det. Helt ofattbart att en bok låg steget före myndigheternas information till sitt folk, men så var det.

   Gilla

 2. Håller med om att det, konstigt nog, ofta blir mer gjort när man har mindre tid. Lite duracellkanin så där. Jag undrar om inte jag också satte 100 böcker på Goodreads. Prisade böcker har jag också i mina utmaningar, där finns ju hur mycket som helst att ösa ur, har jag insett. Klubben har jag också på min Topp-2020-lista. Trevlig helg! (PS fin vovve och kisse!)

  Gillad av 1 person

 3. Det finns något namn för det där med tiden och uppgifter har jag för mig att jag hörde i en ljudbok i höstas. En uppgift fyller liksom den tid du har så har du mycket tid gör du den långsamt men har du lite tid får du den gjort väldigt effektivt. 🙂

  Gillad av 1 person

 4. Mål ska inte bara vara mätbara (säger Kommunikatören), de ska också vara realistiska. Jag satte som mål att läsa 100 böcker förra året och jag läste 102. För i år har jag som mål att läsa 110 böcker. Men jag har lovat mig själv att bara läsa så länge jag kan för ögonen och så länge det är lustfyllt. Det är viktigt för mig!

  Gillad av 1 person

  1. Samma för mig, jag läser bara när det är böcker jag verkligen vill läsa. Jag har haft väldigt svårt att ge upp om böcker jag inte fastnar för, men numera är jag bättre på det. Och jag håller med om att mål skall vara mätbara och realistiska. Mina kommer att vara mätbara, men vi får väl se om de är realistiska. Antalet böcker kanske jag kan komma upp i, eftersom jag kommer att räkna in noveller och det jag läser för min avhandling. Att lyckas med läsutmaningarna är däremot ingenting jag räknar med, det är bara kul att ha som sporre, och litet för utbytet med andra. I isoleringens tid har jag större behov av att interagera med andra när det gäller mina intressen, antagligen omedvetet därför som jag antagit fler läsutmaningar är någonsin ;)

   Gilla

 5. Stämmer helt in i att ju mer aktiv jag var när jag var yngre och hade barn; heltidsjobb, pluggande och annat. – ju mer effektiv blev jag. Men nu behöver jag inte hinna för jag har all tid i världen och inser också att med ökad ålder så tar saker lite längre tid.
  Flera av de böcker du läst under 2020 har jag också läst och även några du har med bland dina bästa. Vad gäller Camilla Läckberg står jag medvetet över. Har läst en del böcker förr av henne men inte längre. Läser hellre då t.ex. Pascal Engman och Niklas Natt och Dag. Några av de bästa böcker jag läst 2020 som du inte har med bland dina bästa är ”Där kräftorna sjunger”, ”Skuggjägarna” , ”Änkorna” och ”Den tyska flickan”. Men det finns fler.
  Några mål med läsandet har jag inte mer än att variera läsningen.
  Läser också en hel del om det gamla Stockholm . I resejobbet blir det också mycket om de platser vi besöker och historia från de trakterna. (Nu har resejobbet legat nere under 2020 men hoppas det tar fart nu 2021)

  Gillad av 1 person

  1. Jag förstår dig när det gäller Camilla Läckberg. Jag läste någon av hennes första för länge sedan och läste inte ens ut boken. När hon skrivit Häxan blev jag nyfiken igen, läste och gillade mycket. Hon kunde verkligen hantverket. Och så fascineras jag av hennes sätt att driva sitt författarskap som ett företag, hon är ju proffs ut i fingerspetsarna när det kommer till marknadsföringen av böckerna. Och uppenbarligen har hon hittat rätt när det gäller hur hon skall skriva för att många skall läsa. Sedan kom En bur av guld och Vingar av silver, och dem gillade jag inte alls. Jag kommer inte läsa hennes tredje del i den serien. Där kräftorna sjunger tror jag fick 4 av 5 i betyg av mig, den tyckte jag väldigt mycket om. Den tyska flickan fick nog 5 av 5 när jag läste den när den kom ut, en helt fantastisk bok som jag nog aldrig kommer att glömma, dels på grund av historien, dels på grund av sättet författaren skriver på. Nu läser jag Änkorna, hittills gillar jag den, har bara läst halva än så länge. Har du boken Södermalm: Husen-historien-människorna? Jag tror att jag frågat tidigare, men minns inte just nu. Kan ta med den när vi ses sedan, om du vill?
   Ha det fint!

   Gilla

   1. Jag har Stad i bild av Fogelström som är suverän och bör ha även den andra. Tar med båda när vi ses. Antar det får bli lite mer vår innan. Men den kommer. 😍

    Gillad av 1 person

 6. Bra jobbat, du har ju haft mycket pluggande med din avhandling och du har ju inte fler timmar om dygnet än t.ex en pensionär har, ”ler”. Jag nådde inte upp till hundra som jag hade hoppats, landade på mellan 80-90 böcker. Det som minskar antalet böcker lite är att jag läser både på finska och engelska o de böckerna läser jag högt, haha. En grej jag fått för mig för att behålla språkkänsla och uttal och mina djur älskar mina högläsningsstunder! En stund varje dag.
  Jag sätter inte högre mål i år, men kul om jag skulle fixa hundra böcker. försökte också kika på Selmas bokutmaning ifjol, men sen tappade jag bort den längs vägen. Även i år är det en kul utmaning, kanske kan jag pricka av några på listan. Jag har inte läst en enda av dina böcker med högst betyg, ganska märkligt tycker jag. Ska försöka samla ihop mina högst rankade nästa vecka. Trevlig helg

  Gillad av 1 person

  1. Det är ju en jättebra idé! Att läsa högt. Jag brukar göra det när jag läser facklitteratur på engelska, och gärna nästan som att prata med mig själv, det gör att det jag läser fastnar bättre än om jag läser tyst och snabbt. Jag har tittat på Selmas bokutmaning, men valde några som passar bättre med vad jag tror att jag kommer att läsa. Stina Jacksons senaste Norrlandsroman är riktigt bra, mycket bättre än hennes första, Silvervägen. Det är en mordhistoria inbakad i berättelsen, men det jag fastnade för var hennes miljö- och personbeskrivningar. Klubben är mer skrämmande än en deckare, eftersom den beskriver vårt samhälle av i dag, där vissa höjs till skyarna och också kommer undan med vad som helst, även brottsliga handlingar. Som pesten är en äldre bok, men när jag läste den i början av förra året visste jag utifrån den redan allt som sedan redogjordes för av svenska myndigheter när det gällde pandemin. Vilken research hon måste ha gjort, och varför visste hon uppenbarligen mer redan för flera år sedan än vad våra myndigheter visste..? Också mer skrämmande än en deckare. Spännande att se vilka böcker du rankat högst av alla du läste! Men nu är det dags att köra till ICA och hämta våra och mina föräldrars beställda livsmedel. Önskar dig också en trevlig helg!

   Gillad av 1 person

  1. Jane Harper är en favorit sedan hon skrev Hetta, den var något extra tycker jag. Jag har ju en del att läsa redan, men hennes nya kanske jag läser på engelska när den kommer i slutet av januari, istället för att vänta på att den skall ges ut av ett svenskt förlag.

   Gillad av 1 person

 7. Ju mera aktiviteter man har ”vis sidan av” yrkes- och familjeliv, ju effektivare är man. Ingen tvekan om det. Har frågat mig många gånger hur jag hann med tre fotbollsträningar och två matcher i veckan, ett heltidsjobb samt ett antal ”måsten” här hemma när jag var ung. Det är så lätt att ”avvänja” sig har jag märkt, och det är inget fel i det heller.
  Har aldrig haft som mål att läsa ett visst antal böcker. Läser knappt några böcker under vintern utan slukar istället deckare under sommaren. Har aldrig räknat dom heller. Kanske jag borde göra det bara för skojs skull.
  Var inne hos Akademibokhandeln igår och kunde missnöjd konstatera att många inbundna böcker inte kommit ut som pocket än. Men jag köpte i alla fall ”Sen for jag hem”, sista delen i Karin Smirnoffs trilogi.

  Gillad av 1 person

  1. Jag registrerar de böcker jag läser hos Goodreads.com, då får jag en bra översikt. Där kan man också läsa vad andra har tyckt om böcker innan man själv bestämmer sig. ”Sen for jag hem” skulle jag gärna läsa, men då måste jag läsa de två första innan dess, och dem har jag inte hunnit med. Jag har bara hört positiva omdömen om den trilogin.

   Gilla

 8. Ödesmark och Goda grannar kommer vara med på min lista över de bästa böckerna 2020 också :) Jag har inga riktiga läsmål. Däremot kommer jag inte ta emot så många recensionsexemplar då jag vill fokusera på egna böcker. Kanske lyckas minska antalet olästa någon gång :)

  Gillad av 1 person

  1. Det blir nog inte så många recensionsex för min del heller, jag kommer också att försöka läsa mycket av det jag har hemma. Problemet, eller hur man skall se det, är att jag blir så nyfiken när det ges ut nya böcker… ;)

   Gilla

 9. Jag sätter aldrig upp några mål eftersom jag aldrig håller dom och din lästakt fixar jag inte, men jag skall läsa klart Ängeln på sjunde trappsteget av Frank Mc Court som jag börjat på.
  Sen läser jag mycket fackböcker, gärna historia, biografier och framför allt Stockholmshistoria. Trafiknostalgiska förlaget har gett ut en serige om bortglömda platser i huvudstaden, gamla industriområden m.m. med en massa härliga gamla bilder, från platser som inte finns längre. Knep den som saknades i deras stånd på Centralen innan jul. Så nu blir det väl att gå genom den serien.
  Trafiknostalgiska förlaget har en udda bokaffär på Österlånggatan.
  kajsalisasblogg.wordpress.com/2020/12/14/gladmandag-nordklappar/

  Gillad av 1 person

  1. Ängeln på sjunde trappsteget läste jag någon gång i slutet av 1990-talet och tyckte att den var väldigt bra. Gripande. Tack för tips om spännande böcker! Bortglömda platser och industriområden i Stockholm läser jag gärna om, och besöker med kameran.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.