Upp över öronen

Av en granne fick jag veta att bara vissa som bor i vårt område har fått information om att det planeras att byggas Sveriges största solcellspark i dalgången vid oss, den som är en gammal vikingaled och som fått vara fredad under mer än tusen år och är skyddad som riksintresse.

Vi har inte fått information från kommunen, trots att berörda grannar/sakägare enligt Plan- och bygglagen skall ges tillfälle att yttra sig. Mycket märkligt. Jag fick frågan om jag ville formulera ett yttrande som alla berörda kan skriva under, då vi visserligen är för solenergi (vi har ju till exempel egna solcellspaneler på vårt stalltak), men platsen är helt olämplig av många olika skäl.

Där på den gamla vikingaleden/Långhundraleden planeras att bygga Sveriges största solcellspark med 46.240 solcellspaneler (att jämföra med våra 62…)

När jag läst på insåg jag ännu mer hur totalt olämplig platsen är. Jag har ägnat tre dagar åt att skriva fem olika yttranden som alla har skrivit under och även andra som uppmärksammats på vad som är på väg att hända och har engagerat sig. Det finns mycket att säga om detta, både om själva solcellsparken och om hur människor agerar/inte agerar när något händer som kommer att påverka så många. En sak är i alla fall klar, att man får aldrig ge upp eller förlora tron på människan trots allt.

Här ärett litet axplock från vad som hänt sedan jag gjorde en ordentlig uppdatering här i bloggen. Jag skall skriva mer om 70-/75-årsfirandet vi varit bjudna till, min herrgårdsvistelse på egen hand, ridtävlingar jag varit på, goda luncher och middagar vi ätit m.m.

Men först måste jag bli klar med våra yttranden om bygglovsansökan till solcellsparken och jag har en deadline för ett lektörsutlåtande som skall vara inskickat senast i morgon, och så den lilla deadlinen för mitt manus då, mitt i alltihop.

Toodeloo, vi hörs snart!

4 reaktioner till “Upp över öronen

 1. Höll på att skriva exakt samma kommentar som Hannele. För tyvärr är det precis så.
  Men annars har du ju haft fullt upp de senaste veckorna – precis som vanligt alltså.

  Gilla

  1. Solcellsanläggningar är inte bara av godo har det visat sig. I Mörby centrum lade man 100 solcellspaneler på ett skoltak. Det visade sig ganska snart att de störde ut Telia. Försvarsmakten och blåljusfordon störs ut av solcellspaneler, vilket de i sina rapporter har påpekat är ett stort problem. För att inte tala om brandrisken. Det börjar ganska ofta brinna i solcellspaneler, och i det här området består marken av gyttja och lera som svämmar över vissa delar av året. Lycka till med att komma ut med brandsläckningsfordon på den marken om någon eller några av de 46.240 solpanelerna börjar brinna och tar sig upp till de närliggande bostäderna. Vissa år kan inte ens traktorer komma ut och bruka jorden, hur skall då brandbilar ta sig ut.

   Gilla

  1. Så kan man tycka. Men här står olika intressen mot varandra. Är det inte bättre att bygga anläggningar på mark som inte är arkeologiskt viktig och räknas som riksintresse, och där flyttfåglar mellanlandar varje vår och höst för att vila och äta, där vilt föder sina ungar varje vår, som några exempel. Marken har varit bevarats och skyddats under tusen år sedan vikingarna färdades i den dalgång som nu finns kvar, och jag vill verkligen inte vara den som står bakom ett beslut att bygga en solcellsanläggning över alltsammans. Jag skall förklara närmare när jag har mer tid, men ett sådant här beslut är inte så enkelt som man kanske kan tro. Det är väldigt många aspekter att ta hänsyn till.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.