En kvinnas plats är ute i världen – Lektioner i kemi, av Bonnie Garmus

Jag berättade i mitt förra inlägg att jag nyligen var inbjuden till en bokträff med Albert Bonniers Förlag och Wahlström & Widstrands Förlag. Förutom den helt nyutgivna roman jag fick i brevlådan och som jag visade er, landade en goodiebag hos mig några dagar senare, med ett manus, det planerade bokomslaget (snyggt!), en penna, pennvässare och två kylskåpsmagneter, allt i en för berättelsen tidstypisk mapp.

Läs gärna det medföljande brevet om handlingen, som beskrivs som ”skruvad och underhållande”

Boken valdes ut som en av de tio mest spännande debutromanerna under 2022 av tidningen The Observer. Handlingen utspelar sig i Kalifornien i början av 1960-talet och handlar om Elizabeth Zott, en kemist som hålls tillbaka i karriären eftersom kvinnans plats anses vara i hemmet. När hon oplanerat blir gravid, ensamstående med sitt barn och dessutom får sparken från sitt arbete på ett laboratorium, tackar hon ja till att leda ett matlagningsprogram på TV. Hon bestämmer sig för att undervisa landets förbisedda hemmafruar, och de män som plötsligt börjar titta, mycket mer än bara recept. Hon lär dem också kemins lagar (”ta en halvliter H2O och tillsätt en nypa natriumklorid”) och hur man ändrar status quo. Hon lär kvinnorna att en kvinnas plats är ute i världen. Boken kommer att filmatiseras med skådespelerskan Brie Larson i huvudrollen.

Visst låter den lovande!

Så snygga kylskåpsmagneter med citat ur boken. Huvudpersonen avslutar varje matlagningsprogram med: ”Barn, gå nu och duka bordet. Mamma behöver en stund för sig själv”

Håll utkik i maj, då kommer den ut i bokhandeln!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.