Stressäter semlor och åker till skjutbanan

Fettisdag och jag har redan stressätit flera stycken de senaste dagarna.

Ni kanske, som jag, följer utvecklingen i och runt Ukraina med oro? Först gjorde det mig så frustrerad att vår regering tog så lång tid på sig att fatta ett konkret och avgörande beslut om att hjälpa till. Nu känner jag att vi har skött vår moraliska plikt. Vi kan inte fegt se på när ett folk och ett land krossas av en maktgalen despot i ett försök att rädda oss själva.

Jag har alltid svävat i villfarelsen att vi skulle få hjälp vid ett eventuellt angrepp på oss, vilket vi väl är många som trott med tanke på vårt nedmonterade försvar, men nu ser vi hur det går för Ukraina som står utanför, precis som vi gör. Det är väldigt skrämmande.

Det som sker i detta nu, med den flera mil långa konvojen med rysk militär på väg mot Kyiv (ukrainarnas namn på staden, namnet Kiev har ryssarna slagit fast), är extra skrämmande. Den syns helt öppet och borde ju kunna avvärjas med flyg eller genom att göra vägen oframkomlig. Vad har Putin för plan med detta? Jag får intrycket att de är ett lockbete. Vill Putin få Ukraina att spränga konvojen? Vad finns i lasten? Eller är det så, som någon svarade mig på Instagram, att alla flygplatser i Ukraina är utslagna, så inga plan kan lyfta? Men Ryssland får hjälp av Belarus, var är hjälpen från de demokratiska länder som angränsar till Ukraina?

Det är så frustrerande att inte kunna göra något för att hjälpa till. Men jag har swishat till fem olika organisationer; Röda Korset, Sverige för UNHCR, Insamlingsstiftelsen RFSL och Läkare utan gränser, som hjälper det ukrainska folket med mat, värme, skydd, sjukvård och som evakuerar hbtqi-personer som riskerar att dödas. Jag har också skickat bidrag till Reportrar utan gränser, som stödjer det fria ordet.

Jag kollade upp kraven för att gå med i Ukrainas Främlingslegion, men jag är tio år för gammal. Istället tog jag med Bella och Jonathan till älgskyttebanan så att de får öva sig på att hantera ett vapen. Tjejerna hade talang när de var små och sköt luftgevär, och Bella visade att det sitter i, hon sköt mitt i prick med nio av tio skott på femtio meter, och flera femettor.

Jag tycker att bilderna symboliserar den känsla de flesta av oss antagligen har just nu: man vill ha sin familj nära sig, och man önskar att allt är en mardröm som skall vara borta när man öppnar ögonen.

Jag lider med Ukraina och dess oskyldiga folk, med de ryska soldater som skickas in i ett meningslöst krig och jag lider med världen. Hur skall detta sluta..?

💔

2 reaktioner till “Stressäter semlor och åker till skjutbanan

 1. Jag är uppvuxen i ett hem där människors och länder frihet alltid varit viktig. Min pappa var redan som knappt fyllda 18 år beredd att åka till Finland och gjorde det. Ryssland hade invaderat. Sedan, med livet tursamt i behåll reste han till Norge där varje dag i stort sett från 1939-1945 var just en strid med livet som insats. https://militarhistoria.se/1900-tal/andra-varldskriget/allan-mann-hjalten-fran-toreboda (Läs gärna)
  Hade pappa levt idag (i december 2005 tog alzheimers hans liv) hade han redan varit på plats i Ukraina.
  Delar helt dina tankar och den oro som finns. Och att hantera vapen har jag kunnat men behöver nog en uppfräschning. Vad gälllde pappa hade det endast varit ett nackskott som dödat honom. Men han kämpade för det han trodde på och han var 25 när andra världskriget var slut och lilla Norge segrat över Tyskland. Med stöd av GB, USA och Frankrike. Sverige var inte stöttade.

  Gilla

 2. Säg som så – Sverige gör det som är nödvändigt, men inte ett dugg mera. EU däremot gör för en gångs skull en ”enig” insats med hjälpinsatser bland annat vapen till Ukraina. Luftrummet över Ukraina är ju stängt som jag har förstått det, så att bomba den 60 kilometer långa ryska konvojen är omöjligt. Förstår dock inte att Ukraina inte hindrade fordonen från att komma in i landet. Att omvärlden inte ingriper med stridsåtgärder utan bara material är att man vill förhindra ett tredje världskrig. Har en viss förståelse för det faktiskt.
  Det som känns mest oroande är att kriget helt plötsligt har kommit så nära. Det som pågått i Syrien och Afghanistan är ju ”långt borta” och berör inte lika mycket som Ukraina. Märkligt, men logiskt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.