Söndagens smakbit ur: Detransition, Baby, av Torrey Peters

Astrid Terese, på bloggen Betraktninger ~ tanker om bøker, brukar hålla i ett inlägg som återkommer varje söndag, där alla som deltar bjuder på en smakbit ur en intressant bok, utan spoilers. I dag är det dock Emilie, på bloggen Lesekunst, som håller i utmaningen. Jag bjuder på en smakbit ur den här boken:

I min goodiebag från en bokträff med Albert Bonniers Förlag och Wahlström & Widstrands Förlag fick jag bland annat ett utdrag på elva sidor ur en relationsroman som kommer ut i slutet av april. Utdraget gjorde mig väldigt lockad att läsa mer. Det är rappt, det är vasst och det är välskrivet och träffsäkert om relationer, kvinnlighet, manlighet och föräldraskap.

Citatet är från sidan 7 i utdraget:

”Reese hade redan diagnosticerat sitt problem. Hon klarade inte att vara ensam. Hon flydde från sitt eget sällskap, sin egen ensamhet. Efter två stora uppbrott hade kompisarna, förutom att påpeka hur vidriga de otrogna männen var, sagt att hon borde ta sig tid att lära känna sig själv, för sig själv. Men hon kunde inte vara för sig själv på ett måttfullt sätt. En vecka räckte för att hon skulle börja isolera sig och låta ensamhetens askberg växa sig så högt att hon dagdrömde om att sälja allt hon ägde och driva iväg i en båt mot ingenstans. För att skaka liv i sig själv igen gick hon in på Grindr eller Tinder eller var som helst – och pumpade in tiotusen volt i hjärtat genom att jaga den affär som skulle ge henne högst puls. Gifta män var den bästa medicinen mot ensamhet eftersom gifta män inte heller klarade av att vara ensamma.”

Romanen är skriven ur ett transgenderperspektiv, och jag utgår från att romanen innehåller en del insikter som är speciella för transpersoner, till exempel kring hormonbehandlingar och att genomgå detransition, som i romanen. Men utifrån det jag har läst tror jag att de flesta som varit i en relation och/eller funderat på att bli förälder kan känna igen sig; i funderingarna, besluten och konsekvenserna.

Romanen nominerades till Women’s Prize for Fiction och kommer alltså i svensk översättning i april 📖

14 reaktioner till “Söndagens smakbit ur: Detransition, Baby, av Torrey Peters

 1. kände inte alls till den här boken. men jag kommer nog att läsa den när den kommer på svenska. tack för smakebiten!
  den där mackan ser väldigt god ut. (om det nu är en macka.)dessutom inbillar jag mig gärna att det ligger knaperstekt bacon under ägget? och ruccola? ( kanske hallucinerar jag bara?)

  Gillad av 1 person

 2. Och här kom boken igen. På svenska 🙂 Den där typen av människa (den som inte kan vara ensam alltså) känner jag till. Har nog aldrig förstått mig på dem 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Jag tror att många av oss som läser mycket, också är sådana som trivs i vårt eget sällskap, gärna med en bok. Som citatet ur boken, många borde nog ta sig tid att lära känna sig själva, för sig själva, för att veta vad de själva vill och inte vara beroende av vad andra tycker och vill. Å andra sidan enkelt för mig att tycka, jag har ett väldigt stort behov av att vara ensam.

   Gilla

 3. Transgenderperspektivet står högt i kurs hos författarna nu. En av böckerna jag läser har lite samma tema om transpersoner och kön. Tack för smakbit

  Gillad av 1 person

  1. Ja, så kanske det är. Jag har döttrar på högstadiet och gymnasiet och för dem är begreppen inom hbtqi inga svårigheter att förstå. Jag trodde att jag också var insatt, men uppenbarligen inte. Jag visste inte vad cis var och inte vad det innebar med detransition, så jag var tvungen att läsa på. Men även om perspektivet är transgender tycker jag att det verkar vara en ganska allmängiltig bok. Välskriven och skarp.

   Gillad av 1 person

 4. Vi har utdrag ur samma bok, fast jag har den engelska :-) Var också med på den träffen, men hade spanat in just den här boken innan så jag kunde inte motstå den nu när jag beställde böcker till makens födelsedag…

  Gillad av 1 person

  1. Ja, jag såg det :) Jag funderade på samma citat, men valde ett annat för att inte upprepa ditt val. Jag brukar kolla upp kommande bokutgivningar, men den senaste tiden har jag inte hunnit. Jag känner mig helt bortkommen när nya böcker dyker upp, men den här verkar som sagt väldigt lovande. Vi får se om jag läser den, eller försöker beta av några olästa som jag redan har hemma. Det är några stycken…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.