Författare jag vill läsa mer av

I veckans helgfråga undrar Mia om vi saknar några författare. Jag kommer direkt att tänka på några författare som jag läst böcker av , men som sedan inte skrivit någon mer, och jag väntar…

Niceville kom först ut 2009, med titeln The Help. Jag läste den 2012 på semester i Frankrike, och jag minns fortfarande hur den fullkomligt slukade mig, eller jag den. Senare kom filmatiseringen. Den var inte lika djup och gripande som boken, men fortfarande väldigt fin. Min recension av boken finns här, och här ser du var filmen finns att streama och hyra. Författaren, Kathryn Stockett, har inte givit ut någon mer bok efter denna, men sägs skriva på en ny.

Pingvinlektionerna baseras på en sann historia om en ung man som räddar en pingvin, och hur han smugglar med pingvinen till internatskolan där han skall undervisa. Det är känslosamt, rörande, humoristiskt och hjärtevärmande. En berättelse som fastnar i minnet och som jag aldrig glömmer. Jag har inte sett att författaren skrivit någon mer bok efter denna, vilket är väldigt synd, han kunde verkligen skriva både kunnigt och fängslande. Min recension av boken finns här.

Bella och Fame 2018

Transformationen är den första delen i en planerad trilogi om Melly och hennes vänner. Vi får följa henne från det att hon kommer som en skamsen, sorgsen och religiöst grubblande ung kvinna till sina släktingar, genom ett spännande mysterium med en trehundra år gammal dagbok och en jakt på ledtrådar för att finna formeln till att se in i framtiden, till det att mysteriet får sin upplösning. När berättelsen är slut har Melly och hennes vänner kommit till viktiga insikter om både sig själva och vad de vill med sina fortsatta liv. Den här romanen har likheter med Historieläraren av Matt Haig, då förstår ni. Här är min recension. Jag ser fram emot att få veta hur det går!

För några år sedan läste jag Helga Flatlands roman En modern familj; en insiktsfull och intressant berättelse skriven av en av de största yngre författarna i Norge i dag. Den väckte många tankar och fick mig att reflektera över både mitt eget vägval och min omgivnings. Jag tyckte väldigt mycket om den. Nu väntar jag på att uppföljaren, Et liv forbi, skall översättas och ges ut i Sverige snart. Annars läser jag den på norska. Här kan man läsa om den, och här är min recension av En modern familj.

När kommer fortsättningen på den här nästan obeskrivbara romanen?! Jag skrev min recension av den för exakt fem år sedan, den 17 mars 2017. Jag var bergsäker på att den skulle vinna Augustpriset den hösten, och det gjorde den. Jag har aldrig läst något liknande. Antagligen den svåraste skönlitterära roman jag tagit mig igenom, men väl värt ansträngningen. På nomineringseventet berättade Johannes Anyuru att det skulle komma en fortsättning, där fjärilarna i boken skulle förklaras. Jag väntar ivrigt!

Sammanfattningsvis ser jag fram emot fler böcker av Tom Michell, Kathryn Stockett och Magic Frigren, en uppföljare till De kommer att drunkna i sina mödrars tårar och en översättning av Et liv forbi.

Saknar ni fler böcker av någon särskild författare?

4 reaktioner till “Författare jag vill läsa mer av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.