Årets första utomhuslunch, det vackraste paketet med dahlior och ”fem en fredag”

Elisa utmanar varje fredag med fem ganska kluriga frågor. Den här veckan är temat: favoriter. Här kommer mina svar, och sedan några foton från måndag-torsdag.

Vilken radiokanal väljer du mest att lyssna på?
Jag lyssnar oftast på P1 när jag kör bil, eftersom den kanalen fokuserar på ämnen som jag är intresserad av, som samhälle, kultur och vetenskap. Jag blir bara irriterad av program som har fokus på skämt och asgarv i studion. Jag förstår inte vitsen med att jag skall sitta och lyssna på andra som har kul om jag inte är med själv, hur kul är det?

Om jag hämtar Jackie i skolan på eftermiddagen, så lyssnar jag på P4 Stockholm, helst med Titti Schultz som programledare. Jag tyckte också väldigt mycket om Lotta Bromé som programledare, och blev väldigt besviken när det kom fram vad hon gjort sig skyldig till och måste sluta.

Vilken är din just nu favoritplats?

Min arbetsfåtölj. Här sitter jag och läser manus och texter som har att göra med min avhandling. Just nu läser jag in mig litet extra på vad som skrivits det senaste året om Girjasmålet. Jag älskar ljuset i rummet, och att vara omgiven av böcker. Och att det är praktiskt att sitta bekvämt, men ändå bara två steg från min arbetsdator.

Vad tittar du helst på, på tv?
På vanlig teve tittar jag aldrig numera. Jag vet knappt hur man gör om jag skall följa en tablå i direktsändning. Jag tittar på olika serier, just nu följer jag Vi i villa, om en man som har fått nog av sitt inrutade medelklassliv med parmiddagar, padel, renovering av kök. Otroligt träffsäker serie, som börjar litet kul med att huvudpersonen hämnas på sina vänner, vars barn mobbar hans dotter och inte gör något för att stoppa det. I går såg jag näst sista avsnittet, och nu börjar det blir riktigt tilltrasslat och mörkt. Hur skall det sluta?

Vilken doft gör dig alltid glad?

Utsikt från sovrumsfönstret. Gammal bild som ni ser, då mina skimlar fortfarande var i livet 🤍 🤍

Att sova med öppet fönster och känna doften av syrenerna är ljuvligt. Och att öppna dörren på morgonen och syrendoften ligger ganska tung över hela tomten, det gör mig inte bara glad, utan rent lycklig.

Vilken bok kan du läsa om och om igen?
Ingen alls. Jag har oändligt många böcker på min att-läsa-lista, och olästa i bokhyllorna, så det är uteslutet att lägga tid på att läsa samma bok som jag redan läst. Det finns så otroligt många bra böcker, så jag har inte tid att fastna i en enda, jag vill läsa fler och mer!

Tack, Elisa, för kluriga och roliga frågor som gör att vi dels analyserar oss själva, dels får veta mer om varandra. Nu blir det bilder från veckan som hittills passerat.

Det är nya krögare på Johannesbergs golfrestaurang, och årets första lunch hos dem var väldigt kryddstark och god. Vårrullar med dippsås med smak av soja, vinäger, sambal oelek och chili. De där vårrullarna kommer att locka tillbaka mig ganska snart igen..!

Jag måste prova att göra egna vårrullar. De här var fyllda med strimlad vitkål som frästs mjuk tillsammans med lök och morot.

Från Zetas, Finsmakarens trädgård, har jag beställt dahlior och luktärter. Jag har nog aldrig fått hem blomsterlökar och fröer så otroligt vackert förpackade tidigare, och ändå till samma kostnad som från andra.

På växtfronten är det annars intet nytt än så länge. I år valde jag att inte plantera vårblommor i krukorna, så de platserna tas upp av Doris och Chili i väntan på sommarplantering om några veckor. På måndag skall det bli 16 plusgrader, så det finns hopp om vårvärme!

Det spirar och växer helt utan min påverkan, titta bara så fint syrenernas blad börjar spricka ut! Den här tiden är magisk, när allt börjar om igen efter att ha varit nedfruset och i vila under ett halvår 💕🌱

Rabarberna har börjat titta fram. Det är hög tid att kärra hit brunnen hästgödsel och pelleterad kogödsel och lägga runt plantan.

I går lagade jag en het vegetarisk böngryta med otroligt goda smaker av tomat, chili, vitlök och citron. Grytor kan ibland smaka samma sak, varenda tugga man tar. Så trist är inte den här grytan, det lovar jag. Man urskiljer de olika smakerna, och det är så gott!

Detta är till åtta personer. När man ändå lagar, kan man laga mycket på en gång och fördela i matlådor. Väldigt skönt att bara ta fram och värma.

Ingredienser
4 förpackningar à 230-250 g svarta bönor (eller vita, eller röda, som man vill, eller blandade)
4 tsk olivolja
Grönsaksfond (motsvarande två buljongtärningar)
2 rödlökar
6 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
2 gula paprikor
1 färsk röd chili
800 gram krossade tomater
4 msk tomatpuré
4 dl vatten
1 pressad citron
4 nävar färsk bladspenat (jag tog dock fryst, och det går lika bra)
4 msk hackad färsk basilika (och persilja om du vill)
4 tsk paprikakrydda
Svart- och vitpeppar efter smak

Gör så här
1. Stek finhackad lök och pressad vitlök i oljan på medelhög värme tills löken är mjuk.
2. Tillsätt hackad paprika, hackad chili, paprikapulver, vitpeppar, hackad färsk basilika, konserverade tomater, tomatpuré och vatten.
3. Rör om och häll på grönsaksfond. Låt sjuda några minuter.
4. Skölj av bönorna i en sil och vänd sedan ned dem i grytan tillsammans med spenat och pressad citron. Låt sjuda tills allt är varmt.
5. Smaklig måltid!

Ett annat litet projekt jag tagit itu med den här veckan… Man kan verkligen fråga sig varför vi har haft någon slags tidningsinsamling i förvaringen i kökssoffan..?? Toppen med dubbelt arbete; först flytta tidningar mm ned i förvaringsutrymmet, och sedan plocka upp allt igen och bära ut det. Avrådes å det bestämdaste!

Tre svarta sopsäckar fulla och alla kassarna på bilden. Och att de legat där länge visar förpackningen som låg på botten – en kartong för välling med päronsmak till en femton månaders bebis. Det är ju bara 14,5 år sedan… Men nu är det i alla fall rensat.

Ganska kul att se vilken tapet och matta som fanns i köket när vi flyttade in för 19 år sedan. Mattan var ju litet dyster, men tapeten var ju retro-snygg!

Lille Ragnar har blivit riven på mulen.

Jag tänkte att det kunde vara en grävling som rivit honom, med tanke på att de tydligen är tillbaka hos oss igen och river sönder gräsmattan efter maskar och insekter, men de är så skygga så antagligen har han fastnat i nyponbusken som hänger in över staketet.

Hoppas ni får en fin fredag!

17 reaktioner till “Årets första utomhuslunch, det vackraste paketet med dahlior och ”fem en fredag”

 1. Alltså… Mitt internet här på båten är vad man skulle kunna kalla ”väldigt segt” utan att överdriva… Jag får inte upp dina bilder och knappt din text. Men det låter härligt med årets första utomhuslunch :-)

  Ha en fin valborgsmässoafton!

  Gilla

 2. Jag är vansinnigt förtjust i dina orange-färgade soffmöbler! Jag har dille på orange, just nu finns det orange i gardiner o mattor. Men du kombinerar det färgglada så fint med ljusa toner, ett så smakfullt vardagsrum. Jag går liksom mer all-in bland mönster och färger, soffan är turkos. Det mesta är inhandlat på loppisar så jag kan byta när jag känner för det.
  Håller med dig om böcker, vem hinner läsa om samma böcker? Jag läste idag ut Dit du går, följer jag, en debutroman av Lina Nordquist, som jag kommer att bära med mig länge länge. Fantastiskt bra skriven….
  Vårrullarna scrollar jag snabbt förbi då sådana inte finns att få i min lilla del av Dalarna..
  Ha en hälrig valborgshelg, jag tyckte faktiskt de lurviga växterna i de höga krukorna var finast

  Gillad av 1 person

  1. Tack, vad roligt att du tycker om det! Övriga i familjen vill att vi byter sofforna mot nya, gråa. Jag vägrar :) Vårt vardagsrum är en blandning av möbler och saker som har en historia. Sofforna köpte vi faktiskt nya, till vårt första gemensamma hem, för nästan 25 år sedan. Skänken hade Patriks mormor, bordet har Patrik snickrat, matsalsbordet har vi köpt på blocket och runt det har vi samlat hela släkten många gånger. Fina minnen! Patrik har alltid dragits mot svart och vitt, tjejerna mot grått och beige, och jag mot färg. Eftersom huset är från slutet av 1800-talet har vi försökt att inte bryta den stilen allt för mycket med moderna möbler. Turkos soffa låter otroligt fint!

   Tack för tips om Lina Nordquist. Roligt med debutromaner, och särskilt när de verkligen berör och fastnar.

   Önskar dig också en fin valborgshelg!

   Gillad av 1 person

 3. Kul att du är med ”fem en fredag”. Första gången eller!? P4 lyssnar jag också på när jag kör bil. Å böcker läder jag i vanliga fall bara en gång, med undantag av Harry Potters första fyra böcker.
  Köket på din favo restaurang verkar ha ändrat inriktning helt och hållet. Det var ju klassiska svenska rätter tidigare om jag minns rätt. Hoppas restaurangen blir en succé.
  Skrattade gott åt dina fynd som hade decennier på nacken – hahaha;-) Så det kan gå. Det är faran med att bo i hus med källare eller lagerlokal. Så ”kan man” samla på sig en massa utan att det störs. Svårare om man bor i lägenhet, vilket är tur;-)

  Gillad av 1 person

  1. Jag blev nyfiken och kollade upp när jag var med i Fem en fredag första gången. Det var 5 januari 2019. Efter tips hos dig :) Under 2019 var jag med många gånger, men sedan tog det stopp.

   Restaurangen serverade vårrullarna innan den vanliga matsedeln hade kommit igång. Nu är det klassiska svenska rätter igen. Men nya krögare, så vi får se hur de lyckas med det. Dagens lunch i dag är till exempel panerad fiskfilé med remouladsås och kokt potatis och pannbiff med lök och stekt potatis. Det är dock sådan mat jag lagar själv, så vi får se om jag lockas dit.

   Det är absolut faran med onödiga utrymmen, man sparar saker, bara för att man kan vara lat och inte göra något åt det. Jag har nog i princip aldrig öppnat locket till den soffan. Nu behövde jag ett utrymme för några köksmaskiner, och upptäckte hur det såg ut. Jag hade ju en Mari Kondo-period för drygt ett år sedan, då jag röjde bland böcker, i mitt arbetsrum och i köksskåpen, och där håller ordningen i sig, så den metoden fungerar. Bara att gå vidare till övriga utrymmen nu då!

   Hoppas du får en fin valborgshelg!

   Gilla

 4. Apropå läsa om böcker och se om filmer. Jag har läst om en bok som jag läste för ett halvår sedan och det var en helt annan bok! Det är sant, så blir det ofta för mig och det är liknande med filmer men inte lika starkt. Jag tror att jag uppfattar saker väldigt olika beroende på mitt humör, hur jag mår. Det händer ofta att jag kommer på mig när jag läser om en bok, det här har jag aldrig läst tidigare?

  Vi är fullständigt överens om Titti Schultz och Lotta Bromé, bägge två är lysande programledare i radion! Dessutom har jag fått två favoriter i P1 på eftermiddagarna Nordegren och Epstein.

  Gillad av 1 person

  1. Så kan det säkert vara. Jag skulle vilja läsa om Kristin Lavransdotter av Sigrid Undset, och Kulla Gulla-serien. Jag är övertygad om att jag kommer att uppleva dem på andra sätt nu, med mer livserfarenhet och förhoppningsvis ett bredare perspektiv på livet. Jag håller med dig om Nordegren & Epstein! De två tillsammans skapar en dynamik och de kompletterar varandra så bra.

   Gillad av 1 person

  1. Slånbär finns inga, men du kan ha rätt, det kan vara någon av våra stallkatter som rivit honom om han överraskade någon som satt i hästhagen och spanade efter sorkar och blev överrumplad. Det var ju inget djupt sår, men jag undrar ju ändå varifrån det kom, så det inte händer igen. Hoppas du har en fin helg!

   Gilla

 5. så fina bilder! ska kopiera ditt recept. Vi i villa läste jag när den kom ut. ska se den i ett svep när den är klar. serier på framför allt SvT och Netflix syrén är en av mina favoritdofter också. nyslaget hö går också an. visste inte att Lotta Bromé hittat på något? läste tvärtom att hon var aktuell någonstans härom dagen. ha en skön helg!

  Gillad av 1 person

  1. Vad roligt! Jag letade efter boken hos olika bokhandlare, och tänkte att jag skulle läsa den i väntan på kommande avsnitt, men den var slutsåld. Den finns säkert på Bokbörsen, men nu är det bara ett avsnitt kvar, så jag avvaktar litet. Du gör rätt som ser alla avsnitt i ett svep. Det är nästan jobbigt att se hur huvudpersonen agerar, och särskilt att vänta på sista avsnittet nu när allt har trasslat till sig.

   Vad jag har läst blev Lotta Bromé anmäld för övergrepp på en kvinnlig kollega när metoo-rörelsen drog igång, och fick sparken. Jag saknar hennes proffsighet och kunnande i radion, man kunde alltid lita på att hon var påläst och ställde intressanta frågor till dem hon pratade med. Men nu är hon tydligen tillbaka, men på någon annan radiokanal. Önskar dig också en skön helg!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.