Boktips: tema 1800-tal

Temat för Ugglan & Bokens tisdagstrio är 1800-tal. Jag kikade runt i bokhyllorna och insåg att flera av mina favoriter är antingen skrivna av en författare som levde på 1800-talet och/eller utspelar sig handlingen då.

Till trion väljer jag:
📍Doktor Glas av Hjalmar Söderberg
📍Dorian Grays porträtt av Oscar Wilde
📍Stad-böckerna av Per Anders Fogelström

De första stad-böckerna utspelar sig ungefär 1890. Sedan blir det nytt århundrade. Jag inser nu att jag inte recenserat Dorian Grays porträtt, det måste jag göra. Stad-böckerna läste jag för så länge sedan att jag nog måste läsa dem igen för att kunna skriva om dem på ett rättvisande sätt.

Jag har bara sett Borta med vinden och Utvandrareposet, men skall läsa böckerna någon dag. Kate Mortons Klockmakaren och Mikael Niemis Koka björn har jag inte heller läst än. Däremot har jag läst och tyckt mycket om Historieläraren av Matt Haig, Carmilla av Sheridan Le Fanu (världens kanske allra första vampyrroman, från 1872), Vända hem av Yaa Gyasi, Ormen i Essex av Sarah Perry.

Övriga läste jag innan jag började bokblogga. Trilogin av Jan Fridegård handlar om Vikingatidens Sverige, men den finns med eftersom författaren är född i slutet av 1800-talet. Systrarna Brontës romaner är också sådana böcker som jag läste under högstadiet och gymnasiet, och borde läsa igen nu i vuxen ålder, med ett annat perspektiv på livet.

För övrigt känns det irriterande att smittas av covid just nu, när det kändes som jag klarat mig igenom två år av pandemi. Men jag skall egentligen inte klaga, efter tre dagar med 39 graders feber, och sedan hosta några dagar, har jag faktiskt sovit tre nätter utan att vakna av hosta varenda timme. Tröttheten finns kvar i kroppen och benen känns som bly att förflytta, men det är inte så konstigt med tanke på hur kroppen har fått kämpa. Jag har nog åldrats tjugo år de här två veckorna.

Hoppas solen lyser på er!

10 reaktioner till “Boktips: tema 1800-tal

  1. Kul att vara med igen! Jag rekommenderar verkligen Stad-serien. Alla livsöden fastnar och stannar kvar, och det är intressant att läsa om hur känslor och tankar som finns nu, såklart fanns då också, men det blev så annorlunda på grund av annan tid, miljö och förutsättningar.

   Gilla

 1. Du nämner inte Charles Dickens Böcker heller. Gone with the wind är ju en klassiker som jag läst på 1970-talet. Koka björn läste jag för något år sedan. Niemi är ju alltid ett säkert kort.

  Gillad av 1 person

  1. Charles Dickens är ju verkligen en författare som skulle ha passat för temat! Jag hade dock inga böcker av honom. Jag har läst flera av hans böcker och sett flera filmatiseringar, men det var väldigt länge sedan. En som jag särskilt minns var Nicholas Nickleby, den borde jag kolla upp igen. Och Niemi måste jag ju läsa.

   Gilla

 2. 1800 – talet är ett intressant århundrade. jag hade just konstaterat att jag nog borde läsa Carmilla. Fridegårds trilogi stod i föräldrarnas hylla så den läste jag. med förtjusning. Borta med vinden har jag sett som film. massor av gånger. den sista gången för länge, länge sedan gick jag på hälften. Vivien Leigh var en favorit. Koka björn läste jag för inte så länge sedan och blev överraskad av hur väldigt bra den är. när våren kommer på riktigt kvicknar du nog till. jag har haft långvarigt besvär av spruta nr två, inte av vaccinet utan av att sprutan sattes fel. SIRVA heter det.

  Gillad av 1 person

  1. Det är fascinerande hur väl vissa böcker håller, trots att de skrevs på 1800-talet. Vad jobbigt med SIRVA. Jag läste om det nu, och att det kan vara en väldigt underrapporterad följd av vaccineringarna. Hoppas att det går över snart. Jag vet hur det är att ha en arm/axel som inte går att använda fullt ut, dock inte på grund av SIRVA, utan på grund av senskador som jag fick på grund av mitt eget dåliga omdöme vid hantering av min unghäst.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.