Recension: Mycket mer än så, av Sarah Dessen

Jag är överraskad av hur glad jag blev av den här boken! Min tanke var att sätta den i händerna på mina tonåringar, men när det gick år utan att de läste den och jag såg att boken blivit filmatiserad och finns på Netflix, bestämde jag mig för att läsa boken först och se filmen sedan.

Jag känner igen mig i den sextonåriga huvudpersonen, Auden, som inte har gjort typiska saker som barn och ungdomar förväntas göra, utan fokuserat på att vara en duktig flicka och gräva ned sig i studierna och därför inte är så insatt i det sociala spel och de koder som ofta gäller mellan ungdomar. Och jag känner delvis igen mig i Audens mamma, som tycker att det är väldigt viktigt att läsa och att vara fri i tanken, inte låta sig bli stereotyp och likformig med alla andra. Jag känner också delvis igen mig i pappans nya kvinna, som nästan går under av trötthet av att ta hela ansvaret för familjen eftersom pappan måste fokusera på sin karriär. Nu när jag tänker på det inser jag att jag känner igen drag hos mig själv i alla karaktärerna i boken, trots att karaktärerna faktiskt skiljer sig så tydligt från varandra. Skickligt drag av författaren!

Audens föräldrar är skilda och pappan har träffat en ny, mycket yngre kvinna. De har i rask takt gift sig och nu har de fått en bebis, en halvsyster till Auden och storebror Hollis. Hollis har under ett par år rest runt som backpacker och levt ett sorglöst liv, med ständigt nya flickvänner och inga framtidsplaner. Han skickar en present till Auden, som får henne ett fatta ett oväntat och impulsivt (som ni förstår, helt olikt henne) beslut att tillbringa sommarlovet innan college hos sin pappas nya familj i en liten stad vid kusten. Hon får sommarjobb i en liten trendig klädbutik och får också nya vänner.

En av de ungdomar hon lär känna är Eli. Han bär på ett tungt bagage av skuldkänslor efter bästa vännens död för ett år sedan, och har slutit sig inom sig själv. När han träffar Auden ser han som sitt uppdrag att inviga Auden i sådant som man borde ha upplevt som barn, men som Auden missat. Eftersom båda har svårt att sova på nätterna, åker de i skydd av mörkret runt och upptäcker nya saker; var man äter den godaste pajen, var man köper det godaste kaffet, hur man cyklar. Auden har aldrig lärt sig cykla. Utomhussporter är ingenting som hon och hennes föräldrar har ägnat sig åt. De läser kvalitetslitteratur och fokuserar på att förkovra sig intellektuellt, landa på New York Times bestsellerlista och nomineras till National Book Award.

Auden som alltid tyckt precis som sin mamma om det mesta, särskilt när det gäller att människor inte kan förändras, gör förstås precis det. Förändras. Och inte bara hon, det är många som förändras den här sommaren.

Jag log jag mig igenom sida efter sida, och småskrattade för mig själv åt de träffsäkra dråpligheterna. Dessen skildrar dessutom väldigt insiktsfullt både ungdomars och vuxnas agerande, och hur man kan uppleva samma situation helt olika utifrån olika perspektiv. Mot slutet funderar till exempel Auden över sin pappas beteende. Han har alltid kommit undan ansvar med att hävda att han behöver sin sömn, utrymme och tid. När han upprepar det beteendet även i relationen med sin nya kvinna och deras bebis, ifrågasätter Auden honom.

”Om han hade hållit sig avskild från omvärlden skulle detta bara ha varit irriterande egenheter hos honom och inte mer. Men det var just det som var problemet – han blandade in andra. Han sträckte sig efter dem och drog dem till sig. Han gjorde barn med dem, barn som sedan inte heller kunde bli fria från hans påverkan, varken som små eller som nästan vuxna (…) Den som ger sig in i leken, den får leken tåla. Annars får man hålla sig utanför.”

Det blir en sommar då i princip allt och alla omprövas och förändras. För huvudpersonerna kommer det som sker oväntat och vänder upp och ned på deras liv. För oss läsare blir det ungefär som vi kunde förvänta oss. Och ibland är det ganska befriande att läsa en sådan bok. Det trasslar, men ordnar sig på ett sätt som gör att jag lägger ihop boken med ett nöjt leende.

Sarah Dessen är en av USA:s mest uppskattade ungdomsboksförfattare, och både ungdomar och vuxna läser hennes böcker. Nu även jag. Den här boken gavs ut i svensk översättning för mer än tio år sedan, och gillar man den finns ytterligare tretton böcker av henne.

Mitt betyg: 4/5

Antal sidor: 413
Utgivningsdatum: 2009
Förlag: Rabén & Sjögren
Omslagsformgivning: Frida Axiö-Gelfgren
Originalets titel: Along for the ride
Översättning: Jan Risheden

En reaktion till “Recension: Mycket mer än så, av Sarah Dessen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.