Min träning som 40 +

För arton år sedan upptäckte jag styrketräning. Det var faktiskt en upptäckt, jag hade nämligen aldrig ens reflekterat över att styrketräning existerade innan dess. Det var när jag sålde min häst, och istället fick en enorm överskottsenergi, som jag hittade en styrketräningslokal där jag sedan tränade fem dagar i veckan – och älskade det.

Utöver att träna på gymmet, tog jag två timmars powerwalk varje morgon, cyklade och tog hopp- och dressyrlektioner. Ibland simmade jag. Jag hade hur mycket energi som helst, och tyckte inte att jag behövde någon återhämtningstid efter passen. Men det var då det.
.

porsman

Det här var min bibel för träningen. Den håller än. Jag såg att den finns att köpa begagnad på Bokbörsen. På 95 sidor tar den upp allt man behöver veta för att äta rätt och träna rätt, den innehåller massor med smarta tips och den innehåller också olika träningsupplägg. Det krävs dock att du känner till de mest grundläggande termerna inom styrketräning, så att du vet hur du skall utföra ”flyes” och ”bencurl”. Efter den här boken, som kom ut 1997, har det givits ut mängder med träningsböcker för vardagsmotionärer, men som sagt, den här håller än.
.

kom-i-form-med-olga-ronnbergs-nya-bok-9744-17131

Det här är min andra favorit. Den kompletterar Camilla Porsmans bok genom att den innehåller detaljerade träningsupplägg med bilder på hur övningarna skall utföras. Olga Rönnberg är dessutom i samma ålder som jag, det gör henne trovärdig, hon vet av egen erfarenhet vad som fungerar när man är 40+. Hon har givit ut flera böcker, och alla finns hos Bokus.
.

triceps

När jag började träna för PT Olga Rönnberg, alias Mamma Fitness, med coaching via hennes hemsida fick träningen en ny dimension. Jag ville bygga muskler, mest för att jag tycker att det är så otroligt snyggt med muskulösa kroppar.
.

331

Framför allt för att överhuvudtaget hinna träna började jag maximera träningen. Under ett träningspass växlade jag mellan att träna olika muskelgrupper, för att på så sätt inte slösa tid på vila mellan träningsseten. Efter tio repetitioner med latsdrag gick jag direkt och körde pec dec, tillbaka till latsdrag, över till pec dec. Ja, ni förstår. De senaste åren har jag känt mig som en urvriden trasa efter varje pass. Märkligt, har jag tänkt, att andra blir piggare efter passen medan jag varit dödstrött resten av dagen.

Nu har jag gått tillbaka till hur jag tränade när jag upptäckte styrketräningen. För 18 år sedan. Men nu tränar jag inte bara för att det är roligt eller för att jag vill skulptera kroppen, som 40+ har jag insett betydelsen av träning för att ha en fungerande kropp. Tränar jag inte under en period så blir kroppen oliksidig/sned och jag får ont i ryggen eller ett knä.
.

träning 1

Nu tar jag det lugnt när jag tränar. Känner in varenda rörelse. Det var många år sedan jag verkligen gjorde det, muskel för muskel. Älskar det! Jag som känt mig som en urvriden trasa efter ett gympass. Nu får jag istället mer energi efteråt, så som det skall vara!

Jag tränar oftare, men gör inte lika många övningar. Då finns det energi kvar i kroppen när passet är slut. Jag kör på tills det tar stopp, men för inte träningsdagbok noggrannare än så här, åtminstone inte till att börja med i min omstart.

Titta in igen om du vill se hur det går. Och länka gärna till din egen blogg!

 

En reaktion till “Min träning som 40 +

  1. Jag har alltid hållt igång, sprungit, cyklat, ridit mm. Trodde inte jag behövde styrketräna då… Men med ständiga problem med rygg och axlar samt när höft och knä sa ifrån att springa så fick jag massa övningar av dottern som är sjukgymnast. Och vad mycket bättre jag blev!! Nu tränar jag regelbundet i vårt hemmagym, mest med egna kroppen, men några redskap har vi.
    Men som du skriver gäller det att veta HUR man gör övningarna så att man inte skadar kroppen.
    Fortsätt träna men gör det måttligt och må bra!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.