Cirkus (207/366)

Vaktande tupp och vakande höna med sina nykläckta kycklingar
Vaktande tupp och vakande höna med sina nykläckta kycklingar

 

Vilken cirkus det har varit…

Det började i går kväll. Då hade Felicias båda ägg som hon ruvat på kläckts. Bredvid Felicia i ett rede satt två små dunbollar, de minsta jag någonsin sett! Vi började leta efter en stor kaninbur att ha Felicia och kycklingarna i tills kycklingarna hunnit växa till sig litet. Höns kan vara ganska hårda mot varandra, och en höna (eller tupp) kan lätt picka ihjäl en liten kyckling. Som en snabb och provisorisk lösning hämtade vi en transportbur för hund, flyttade in Felicia och kycklingarna. En sekund senare hade kycklingarna sprungit rakt igenom galleröppningarna och stod utanför buren medan Felicia var instängd. Vi fick helt enkelt flytta tillbaka Felicia och dunbollarna till redet igen och försöka lösa detta dagen efter.

I dag hade jag kommit på en lösning och kom ned till hönshuset för att skrida till verket. Jag hann bara öppna dörren till hönshuset, så hörde jag att allt inte var som vanligt. Det var ett väldigt pipande, och där satt ju Felicia på golvet! Men varför hade hon lämnat kycklingarna?! Jag var rädd att de skulle försöka hoppa ned från redet och skada sig om de blev lämnade ensamma. Men det behövde jag inte oroa mig över särskilt länge, de var redan på golvet… bredvid Felicia.

 

Miss Big med Gullefjun, och så Coco Chanel som nyfiket närmar sig
Miss Big med Gullefjun, och så vår lilla svarta höna, Coco Chanel, som nyfiket håller sig i närheten

 

Rena cirkusen, som sagt… Två tuppar av enorm storlek i förhållande till de små kycklingarna, flera höns utan kycklingar och två hönor med kycklingar – i samma hönshus. Ett par hönor var redan framme hos kycklingarna och försökte hacka på dem. Fram med kompostgaller och förankra som en avdelare i hönshuset. Kycklingar med mammor på ena sidan och den övriga flocken på den andra. Dessutom lade Miss Big beslag på mat- och vattenskålen, så det var bara att leta upp två skålar till, att ställa bredvid Felicia och hennes kycklingar.

Puh… Men nu är det dags att sova, för både djur och människor. Klockan är halv elva och allt är lugnt.

365

Här hittar du fotoutmaningen där du tar ett foto till 365 + 1 olika teman under året, samt alla deltagare. Klicka gärna runt och se andras foton på samma teman!

 

18 reaktioner till “Cirkus (207/366)

  1. Jag har ju nästan alltid kameran med mig, och jag tycker ofta att det är sådana här vardagssituationer (även om jag hoppas att det inte händer igen…) som är roligast att se tillbaka på efter några år. Jag är med i en grupp på FB, ”Vi som har höns” (det finns grupper för allt ;) och där har jag lärt mig att många har kycklingarna tillsammans med de vuxna i en blandad grupp, så det kan tydligen fungera om de hittar sina roller. Det hade ju varit väldigt bekvämt, men jag vågade inte riskera kycklingarna.

   Gilla

 1. Det lät ganska stressigt ;)
  En ruvande höna mår bäst när hon är själv med sina ägg. Det blir stressfritt och de andra hönor lägger sig inte i samma rede och värper. Då vet man inte längre vilka ägg det fanns där från början. Om man inte har märkt dem.
  När kycklingarna kläcks är det lugnt och mamman kan ta hand om dem i lugn och ro utan att behöver skydda och försvara dem.
  Kanske ett byggprojekt till nästa omgång kycklingar :D
  När jag ser dina bilder saknar jag mina höns. De är så underbara!

  Gillad av 1 person

  1. Ja du, det här med kycklingar på naturlig väl kom litet som en överraskning. De är väldigt unga våra höns, vi köpte dem som kycklingar för inte ens ett år sedan. Tupparna har precis blivit könsmogna. Min plan, när jag såg att Miss Big ville ruva, var att ha henne och kycklingarna i en stor kaninbur där hon hade stort utrymme att röra sig på. Det gick ju bra. Sedan lade sig Felicia på ägg också. Jag ville inte flytta henne mitt under ruvningen, om hon skulle lämna äggen då, så hon fick ligga kvar tills äggen kläcktes. Det visade sig bli en vecka tidigare än jag hade beräknat, och vår andra stora bur är hos mamma en vecka till med kycklingarna som kläckts i äggkläckningsmaskin. Puh… Nu har jag i alla fall delat av hönshuset i en stor del och två mindre med kompostnät och det fungerar. Men jag måste åka och köpa fler automater för mat och vatten, vanliga skålar fungerar inte, hönorna krafsar och sprätter ut maten och hampaströ i vattnet. Det blev mycket pyssel nu första gången vi är med om detta, men framöver kommer vi att veta bättre och vara bättre förberedda :)

   Gillad av 1 person

  1. Ja, nu är det lugnt :) Ganska lugnt… Två av hönorna, som inte har kycklingar, flyger över till kycklingdelen för att lägga ägg, eftersom det var där de lade ägg tidigare… De vill göra som de alltid gjort, istället för att hitta en ny plats. Tokiga hönor ♥

   Gilla

   1. Jag är med i en FB-grupp där andra med höns säljer avelsägg. Antingen hämtar man ägg hos dem eller så skickar de. Jag fick hemskickat från Skåne. Otroligt att det fungerar.

    Gillad av 1 person

  1. Ja, vi får ungefär fem ägg per dag, och jag äter två till frukost, så de går åt, men vi behöver aldrig köpa i butik. Det känns som verklig vardagslyx, särskilt som det är så enkelt med höns, normalt sett ;)

   Gillad av 1 person

 2. Har du spenderat hela Midsommarafton i hönsgården eller;-) Är impad att du kan så mycket om beteeendet av höns. Borde ju veta lite jag med, då mina föräldrar också hade hönsgård. Men då var jag ju bara 5-6 år.

  Suveräna bilder, speciellt den första. Men som asfaltbonde är jag nog glad att ta hand om både dom och det nykläckta kycklingarna. Du vet, jag minns ”doften” i hönshuset;-)

  Gillad av 1 person

  1. Haha, nej vi hann med litet mer traditionsenligt firande också :)

   Och vet du, i vårt hönshus är det närapå luktfritt, det är mest doft av äpple faktiskt. Jag strör på ett miljövänligt pulver som håller hönshuset bakteriefritt, då blir det inte heller någon stark och obehaglig doft, väldigt praktiskt :)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.