Midsommarväder (208/366)

midsommarväder

Under natten duggregnade det, men lagom till förmiddagen när vi skulle åka till festplatsen blev det uppehåll och 25 grader varmt. Vi åkte först till Rånäs festplats och sedan till Gottröra, där vi firat midsommar alla andra år sedan barnen kom. Tjejerna tyckte att det var väldigt roligt att fika, äta våfflor med grädde, gå tipspromenad, ta lotter, kasta pil, spela på chokladhjulet. Ja, det man brukar göra på en festplats på midsommarafton. De hade gärna velat dansa runt midsommarstången, men när man är 10 och 11 är det inte lika roligt längre med små grodorna, så det blev ingen dans i år. För barnen i mellanålder borde man komplettera småbarnsdanserna med litet annan dans också.
.

kycklingar...

På eftermiddagen och kvällen var vi hos mamma och pappa. Vi blev bjudna på vildsvin som marinerats i tre dygn och blivit så mört och inte alls hårt, så som vildsvin annars kan vara eftersom det är så magert och muskelfibrerna så tjocka. Det går inte att jämföra vanlig gris med vildsvin. Vildsvin är atleter som tar sig fram i skog och mark som bulldozrar, och äter det de tycker om. Det finns inget fett på sådana muskulösa kroppar. För att köttet skall bli mört bör man göra som min mamma hade gjort, marinera i flera dygn och sedan tillaga på låg temperatur. Till förrätt fick vi en sallad av avokado, mango, gurka och kräftor i en limemarinad och till dessert en klassiker; persikor i sockerlag med vispad grädde. Så gott alltsammans!

Jag hade också tänkt fota alla kycklingarna som kläckts i äggkläckningsmaskinen. De är ju pyttesmå, bara fyra dagar gamla, men vilken fart det blev på dem! De ville verkligen inte sitta helt stilla i en korg, utan började kravla med hjälp av både ben, näbb och vingar upp för kanten på handduken som jag lagt som underlag i en korg. Det var bara att skippa det fotoprojektet, jag lyckats ta den här bilden innan kalabalik utbröt ;) Jag undrar vilken ras det brukar vara på de kycklingar som andra lyckas fota? De här är av raserna Hedemorahöns och Araucana, och de var riktigt livliga små dunbollar.
.

bella faxi midsommar

Mammas Islandshäst Faxi och Bella kunde jag i alla fall få med på bild…
.

mickes kaja

… och Mickes kaja, som han räddat och som nu är tam. Jag var där i går kväll och i morse och matade kajan, eftersom min bror med familj var på annan plats och firade midsommar. Kajan hade ju mat, men Micke var orolig att kajan skulle må dåligt om den fick sitta ensam så länge, så jag lovade att åka dit och vara sällskapsdam en stund ;)

365

Här hittar du fotoutmaningen där du tar ett foto till 365 + 1 olika teman under året, samt alla deltagare. Klicka gärna runt och se andras foton på samma teman!

 

9 reaktioner till “Midsommarväder (208/366)

 1. Traditioner är viktiga för mig också och jag har svårt att göra saker annorlunda än det jag är van. Eller svårt är det väl egentligen inte, men det är inte lika kul. Du har lagt upp väldigt fina bilder från er midsommar och jag gillar verkligen den på midsommarstången och gitarren. :)

  Gillad av 1 person

 2. Vilken härligt lyckad midsommar du så fint beskriver i både ord och bild. Ja, vem har lust att hoppa som en groda nu för tiden, känns liite förlegat men kanske kul för de allra minsta. Lite synd att de inte blev någon dans för tjejerna men de verkar ha haft roligt ändå. Lägger tipset om tillagningen av vildsvin i minnesarkivet och önskar dig en fortsatt fin helg :-)

  Gillad av 1 person

  1. Det var en jättemysig midsommar, men jag ganska mycket för traditioner, så jag saknade litet grand några av dem. Eftersom vi skulle till mamma och pappa på middag hade jag inte förberett något själv. Jag borde ha gjort picknick att ta med till festplatsen, det brukar vi alltid ha, och sitta på en filt och lyssna på sommarmusik på en äng bakom vår sockenkyrka där midsommarfirandet är. Och så brukar vi göra kransar till håret, det hade vi inte heller gjort. Jag vet att jag är mycket för traditioner, men jag hade missbedömt exakt hur mycket. Jag är som ett barn när det gäller det ;) Men barnen var jättenöjda, så det var ju bra :)

   Mamma är otroligt bra på att laga traditionell svensk husmanskost + att laga till viltkött, eftersom hon och pappa jagar. Jag var så trött på sådan mat när jag var ungdom och yngre vuxen, så jag lagade mycket mat, men inte sådan mat. Nu i efterhand uppskattar jag allt det där mycket mer, och i dag skall jag faktiskt prova hennes recept på vildsvin och lägga en köttbit i marinad, så får vi se hur det går :o

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.