Är bloggen död?

Veckans bokbloggsfråga i barnboksbloggen:

Vad anser du – är bloggen död som fenomen? Har de sociala medierna tagit över, eller är det snarare så att de sociala medierna bara är ett komplement till bloggen? Vilka är dina upplevelser och erfarenheter av att vara bokbloggare och att läsa bokbloggar?
.

tekopp 1

Jag märker ju att det är lättare att få följare och reaktioner (gilla) på Instagram än i bloggen. En viktig anledning till det tror jag är att det är enklare att snabbt få överblick över allt som lagts upp på Instagram av dem man själv följer, eftersom det bara är att scrolla ned och allt kommer i ett och samma flöde. Bloggar måste man medvetet klicka in på, en efter en, och det är betydligt omständligare och lätt att man missar någon. Däremot är det ju i regel så mycket mer kvalitet över det som skrivs och läggs upp i bloggar, oftast mer tanke bakom texterna och större och tydligare bilder. På Instagram får man en ögonblicksbild eller några korta rader, i bloggar kan man ta del av ett helt resonemang.

För min del fungerar Instagram och Facebook framför allt som reklamsnuttar över vad som finns att läsa mer om i bloggarna. Någon lägger upp en bild på en läst bok och hänvisar till sin recension i bloggen. En stor fördel med Instagram framför bloggar, är att man snabbt kan hoppa mellan inlägg med samma hashtag. Om jag har recenserat och taggat en viss bok, kan jag enkelt klicka runt mellan andra inlägg med samma tag och på så sätt snabbt se vilka som skrivit något om samma bok. Jag har även fått upp ögonen för och fått kontakt med för mig tidigare okända författare genom Instagram.

För mig är bloggar oslagbara, men Instagram är ett bra komplement.

Fler svar på veckans bokbloggsfråga finns här.

.

Ps. Här har jag skrivit om ett förändrat bloggande.

21 reaktioner till “Är bloggen död?

 1. Blogg är så mycket mer personligt och intressant än instagram och facebook! Men som du skriver, smidigt med allt i samma flöde. Jag kollar facebook varje dag, skriver bara inlägg nån gång ibland. Sen har jag en facebooksida för mitt företag. Instagram skaffade jag relativt nyligen men glömmer hela tiden bort det :)
  Gillar bloggar där man lär känna personen bakom bloggen!

  Gillad av 1 person

 2. Bra svar! Det med bloggar som jag tycker är bäst är att man kan gå in lite mer på djupet, men sociala medier är definitivt ett bra sätt att visa upp sig på och göra reklam för sin blogg.

  Gilla

 3. Här är ytterligare en som sjunger bloggens lov! Jag vill ha text och tankar till bilderna, vill lära känna personen bakom. Bildbloggar orkar jag inte engagera mig i, det är en av anledningarna till att jag inte är med i 365 trots att jag känner (och har träffat) både Janicke och Gunilla.

  Instagram känns som bara yta och jag är rädd att bli bildtrött. Det blir lite som med nyhetstidningarna på nätet, plötsligt är det antalet klick som gäller och inte de Viktiga Nyheterna. Lite fördumning av folket som klickar på skvaller och skräp istället.

  Å andra sidan inser jag att Insta lockar många unga och har därför funderat på att starta ett konto åt butiken. Jag ska bara …

  Och vad gäller Facebook så är det ett av mina sätt att umgås. Jag lärde känna både Janicke och Gunilla på nätet, i ett slutet forum. Därifrån har jag fått drygt 50 vänner som jag träffat nästan alla. Eftersom vi lärde känna varandra på nätet är numera Facebook vår möteskanal även om vi försöker ses IRL också. Några av oss bloggar, men det stora flertalet gör det inte.

  Och så svar:
  Vinbärstårtan gör min svägerska varje år åt brorsan. En sockerkaksbotten med maräng, tror tårtan kallas Brittatårta om man googlar. Jag gillar inte kombinationen syrligt/sött, men i år var vinbären nog extra mogna för tårtan blev god! Bären läggs osötade direkt på tårtan.
  (Själv gör jag gelé eller saft på mina vinbär.)

  Gilla

  1. Intressant att läsa hur du tänker, och jag är inne på din linje, även om jag kanske tagit ett sidospår det här året. Jag gillar att fota och det är så kul att lära mig mer om det, dels genom synpunkter från andra på mina foton, dels genom att se andras, och fråga om det är något jag undrar om hur de gjort för att få vissa effekter. Där fyller utmaningen 365 foton en funktion. Efter snart åtta månader med 365 foton tycker jag nog att jag börjar få en viss bild av dem som jag följer i utmaningen, genom deras foton, så man lär nog faktiskt känna även personerna bakom fotobloggar efter ett tag, men det tar kanske längre tid.

   Det jag saknar i renodlade bloggar, som bara är fotobloggar eller bara bokbloggar, är att det trots allt inte blir lika personligt, och ingen bredd i bloggen, vilket jag gillar. Jag vill läsa om allt möjligt: böcker, foto, trädgård, mat, film, resor, funderingar. Sådant som man kanske pratar om när man träffar människor IRL.

   Jag skall fullfölja utmaningen året ut och sedan får jag se hur jag gör. Jag har kämpat med att försöka fota motiv till utmaningarna som på något sätt har med vårt vardagsliv att göra, just för att jag vill berätta något, dokumentera vår vardag. Hittills har det gått ganska bra att kombinera teman med vardagsliv, men jag är ganska ensam om att göra så, många i utmaningen är fokuserade på själva fotot, eller om jag utan att tänka på det har valt att följa just dem..?

   För att få många följare gäller den gyllene regeln att nischa sig, så som renodlade bokbloggare eller bildbloggare gör, men det är ointressant för mig. Det är roligt om andra gillar det jag skriver om, och visar, men jag vill få utlopp i bloggen för alla mina intressen och tankar, så jag skall snart ta en funderare på bloggens framtid.

   Gilla

 4. Intressant att läsa ditt svar om sociala medier. Jag använder det på jobbet, men inte så flitigt privat, ännu i alla fall. Få se hur det blir i framtiden. Håller med om att bloggar i mångt och mycket är svåra att slå, och komplement kan ju vara bra att ha.

  Gilla

  1. Ibland tänker jag att jag skall bli mycket mer aktiv när det livet som pågår där ute, istället för att underhålla bloggen och läsa hos andra, men samtidigt är det ju så roligt och jag har lärt mig väldigt mycket genom bloggar, och faktiskt genom att själv blogga också.

   Gilla

   1. Det är lite samma här. Ibland funderar jag också på det men som sagt det är ju så himla kul och jag tycker att jag har nytta av det på så många sätt, det är lärorikt och ger väldigt mycket.

    Gillad av 1 person

 5. Det här är ju extra intressant för mig som precis håller på att testa om instagram är något för mig vilket jag ännu inte kommit fram till. Men helt klart blev jag lite skraj när du ifrågasatte om bloggen är död vilket jag inte tror och verkligen hoppas att den inte är. Via bloggen har jag träffat så många fina ”vänner” och två har jag träffat IRL.

  Mitt intryck så här långt när det gäller instagram är att fotografera med mobilen är för mig helt otänkbart för jag kan för mitt liv inte få bra bilder. Trodde innan att det var det som alla gjorde och har därför inte varit intresserad men har nu förstått att de flesta eller i allafall väldigt många inte alls tar sina bilder som de lägger ut på instagram med mobilen utan istället för över sina bilder tagna med en ”riktig” kamera.

  Sen är det det här med alla Likes som verkar vara vad de flesta vill ha och kommentarerna är ofta ganska få vilken gör att min inte ”lär känna” varandra på samma sätt som via bloggen. Antal följare har ju också betydelse men hur håller man reda på från 200 upp till tusen följare, det blir ju till slut bara en siffra.

  Gillar din tanke att se instagram mer som ett komplement och reklam för sin egen blogg som då är den primära. Facebook har jag testat ett antal gånger men insett att det är ingenting för mig.

  Har sett att både Fototriss och Veckans fönster, utmaningar som försvunnit som blogg nu finns på instagram och där skriver du ju helt rätt, förstoringsglas skulle behövas men å andra sidan kan man ju även titta på bilderna på störrre skärmen på datorn men det blir ändå inte samma sak.

  Fortsätter att lägga ut bilder på instagram ett tag till för att känna efter, det är ju så väldigt många bloggare som ”försvunnit” men nu istället finns på instagram så det känns lite som jag vill försöka förstå vad det egentligen är som lockar och det har jag inte gjort ännu iallafall.

  För mig är bloggen inte död och jag kommer fortsätta vilket jag tror att många andra också gör. Men självklart föds ständigt nya sociala medier, kanske i en alltför snabb takt för att man ska vilja eller ens kunna hänga med.

  En som säkerligen kommer att finnas kvar i bloggvärlden länge är iallafall vår allas så fina Beate som för mig har blivit en vän som det känns som jag känner fast jag aldrig träffat henne vilket visar en av många fördelar med bloggandet. Sorry, vad långt det blev ;-)

  Gilla

  1. Det är nog bra att fundera över vad Instagram, Facebook och bloggar betyder, egentligen. Det tar mycket tid att hålla sig uppdaterad och man kan ju fundera över om det är vettigt spenderad tid.

   Jag har stängt ned FB flera gånger och försökt stänga ned Instagram också (kom dock inte på hur man gör…), men de fyller en slags funktion ändå, i det att de håller mig uppdaterad om vad som händer i släktingar, vänner och bekantas vardagsliv, så efter några månader har jag startat upp ett nytt konto igen. Från vissa får man veta mer, från andra mest ett livstecken. Man hinner inte träffa alla, och vill kanske inte heller, då är IG och FB bra.

   Själv fotar jag ofta med en usel mobil till Instagram, när jag ser bilderna på dataskärmen får jag nästan ta fram skämskudden :) Ibland kopierar jag bilder med mobiltelefonen från bloggen och lägger upp dem på IG.

   Jag håller verkligen med dig, det skulle bli tomt utan de vänner man lärt känna via bloggar. Man har mötts genom gemensamma intressen, som foto, böcker eller vad det nu kan vara, på ett sätt som det är svårt att göra/hinna med i verkliga livet. Fördelarna med bloggar är vida överstigande fördelarna med IG. Jag har stängt ned bloggen också flera gånger, men saknar blogglivet för mycket efter ett tag. Man kan ju fortfarande titta in hos andra, men det är mycket roligare om det är ömsesidigt.

   Vi kommer säkert fortsätta blogga, både du, jag och Beate. Hoppas det!

   Gilla

 6. Jag tror att bloggen har förändrats. Idag är sociala medier det som bloggen var förr (snabba bilder/uppdateringar). Bloggarna blir istället lite mer seriösa, kanske för en annan typ av läsare.

  Gilla

  1. Ja, så är det nog. Jag har förstått att många övergått från att lägga upp snabbt fotade bilder till noggrant planerade och redigerade bilder i sina bloggar. Kraven är högre i bloggar, men utvecklingen går mot samma sak på Instagram.

   Gilla

 7. Nu fick jag till och med en förklaring om hur Insta fungerar. Eftersom jag är lite ”efterbliven” och varken använder twitter, Insta eller FB är det alltid bra att få lite extra info;-)

  Håller helt med dig om ditt resonemang vad gäller bloggar, för det gäller ju inte bara bokrecensioner utan alla teman man vill ”avhandla”.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.