Årets svenska fackbok – låter det spännande?

Det tycker jag, och jag skall visa varför!

Augustprisets fackbokskategori är en väldigt bred kategori som rymmer många olika ämnen. Hit räknas all slags facklitteratur inklusive biografier.

exempel-pa-nominerade-i-fackboksklassen

De här böckerna har allihop varit nominerade i kategorin Årets svenska fackbok – ni ser vilken bredd av olika ämnen!
.

Inom kategorin Årets svenska fackbok räknas exempelvis reportageböcker. En sådan bok är Flickan och skulden. En bok om samhällets syn på våldtäkt (2002). Den skrevs av Katarina Wennstam, som då var kriminalreporter på SVT. Utifrån några uppmärksammade gruppvåldtäktsmål kunde hon visa att samhället dömer offren hårdare än gärningsmännen.

Smärtpunkten (2009) är en reportagebok där Elisabeth Åsbrink visar sambanden mellan Noréns teaterföreställning Sju tre och morden i Malexander. Hon påvisade hur goda intentioner, idolisering och naivitet kan följas av katastrof och död.

Elisabeth Åsbrink har även skrivit biografin Och i Wienerwald står träden kvar (vinnare 2011). Den bygger på 500 brev från föräldrarna till en judisk, österrikisk pojke som kom ensam till Sverige från Nazityskland. Med tiden fick han arbete hos och blev nära vän med Ingvar Kamprad, som var aktiv i nazistiska organisationer.

Biografier återkommer i den här kategorin. Ingen har väl missat David Lagercrantz’ biografi om Zlatan; Jag är Zlatan Ibrahimovic. Min historia (nominerad 2012).

Kategorin inrymmer även naturböcker. Till exempel Den nya nordiska floran (nominerad 1992) av Lennart Stenberg och Bo Mossberg blev en succé när den utkom första gången. Det fanns ingenting liknande på marknaden och den såldes till alla de nordiska länderna. En väldigt vacker bok med faktatexter och detaljrika, naturtrogna akvareller.

Och den vackra naturboken Att överleva dagen (vinnare 2009), där Brutus Östling står för prakten genom sina fantastiska fotografier och och Susanne Åkesson för mervärdet genom faktatexterna.

Böcker inom historia förekommer förstås också. Peter Englund har varit nominerad tre gånger. Bland annat med Ofredsår (vinnare 1993), en fallstudie av Sveriges del i det trettioåriga kriget och första delen i en planerad trilogi om stormaktstiden.

Böcker inom naturvetenskap och kulturvetenskap har blivit nominerade. Det är däremot inte lika ofta som böcker nomineras inom politik. Inte heller inom ekonomi och ledarskap.

 

Vill ni läsa mer om alla som nominerats och vunnit Augustpriset genom åren finns en genomgång på Augustprisets hemsida, här.

Mina inlägg som Augustambassadör finns här.

 

 

 

 

 

5 reaktioner till “Årets svenska fackbok – låter det spännande?

 1. Fnissar åt BP:s kommentar eftersom jag känner Laila, Cissi och Lasse som skrev och illustrerade Så byggdes villan och inte har något alls emot layouten. I deras tidigare bok Så byggdes staden finns mitt hus på helsidesbild ;-)

  Gilla

 2. Ofredsår har jag plöjt genom, tung faktaspäckad men rätt intressant. Bland annat fick jag reda på Sveriges försök att starta en koloni vid Delawerfloden i USA. En kusträcka mellan Washington och New York hade kunnat blivit svenskt. Palmeboken verkar intressant.

  Gilla

  1. Ofredsår har jag inte läst, men jag vet att den är en riktig tegelsten. Skall man nå ut till en större läsekrets med en sådan bok gäller det nog att man anstränger sig att skriva litet lättsammare än vanliga akademiska texter. Palmeboken är första delen av två.När jag läste på om dem, blev jag också nyfiken på att läsa dem. Det var mycket som hände under de där åren, så säkert spännande samtidsskildringar också.

   Gillad av 1 person

 3. Nu när du visar böcker som alla går under kategorin faktabok, så håller jag med dig att faktaböcker är spännande. Nu skulle jag iofs inte klassa Zlatan som en sådan, men den var iaf toppen att läsa. Så byggdes villan känner jag igen. Den gavs ut av “mitt förlag”, men layouten gjordes (tyvärr) av författarna själva.
  Men du ser väl hur tjocka böckerna är, va;-) Lycka till med att läsa alla dessa “luntor”;-)
  Svar: Japp,helt rätt:-) Tror Barbershop skulle vara nå’t för dig. Kolla in Stjärnjul i Filadelfiakyrkan http://stjarnjul.se/ , där finns både RSC och killarna EntertainMen http://entertainmen.se/ samt massor av gästartister med. Har sett föreställningarna några år. Riktigt bra faktiskt och suverän akustik i lokalen. Tror dina döttrar skulle också tycka om showen!

  Gillad av 1 person

  1. Tack för tipset om Stjärnjul, jag skall kolla upp den showen!

   Visst ser man litet annorlunda på saken när man ser vilken typ av böcker det kan vara? Boken om Zlatan har jag inte läst, och jag har ärligt talat inte tidigare tänkt på att den var Augustnominerad, bara att den var otroligt omskriven då när den gavs ut. Och vad roligt att du har en koppling till Så byggdes villan :)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.