Söndagens smakbit ur en bra bok v. 45

Mari, på den norska bloggen Flukten fra virkeligheten, håller i ett inlägg som återkommer varje söndag, där alla som deltar bjuder på en smakbit ur en bra bok.

Recensionsexemplar från Bio & Fokus Förlag - stort tack!
Recensionsexemplar från Bio & Fokus Förlag – stort tack!

Jag har läst den här både vackra och otroligt spännande boken. Den är en av de sex böcker som Augustnominerats till Årets svenska fackbok i år. Jag förstår varför. Jag kunde inte lägga den ifrån mig, utan sträckläste från första till sista sidan. Efteråt bläddrade jag igenom den igen bara för att i lugn och ro kunna titta ordentligt på varje fotografi i boken.

arktis-2

Det här är en perfekt julklapp till alla som är engagerade, eller borde bry sig mer, i klimatförändringarna som påverkar våra sista orörda vildmarker. Unna dig själv ett exemplar av boken också, du kommer att älska den, det gör jag!

Citatet är från sidan 14:

Myrspoven kan göra nonstopflygningar på över 11 000 kilometer, den flyger dag och natt utan att mellanlanda en enda gång och utan att fylla på sina energireserver i form av mat och vatten. Resan tar nio dygn och är inte bara den längsta nonstopflygningen i hela fågelvärlden utan också den längsta nonstopvandringen inom hela djurriket. Myrspovar, som klarar vägen till häckningsplatserna längs arktiska kuststräckor i norr, får leva där några veckor innan det är dags att ge sig iväg på returresan söderut mot övervintringsområdena på södra halvklotet.

Min recension av boken finns här, och här finns fler smakbitar ur bra böcker.

Ha en fin dag!

24 reaktioner till “Söndagens smakbit ur en bra bok v. 45

  1. Ja, visst är de fantastiska :) Jag har en speciell känsla för just Lunnefåglar, som jag tror kommer från när jag var barn och läste Enid Blytons böcker om de två syskonparen och deras papegoja Kiki. I en av böckerna, kanske Äventyrens hav, hamnade de på en ö med Lunnefåglar. Jag har ingen aning om varför just de fåglarna gjorde så stort intryck på mig, men de är favoriter sedan dess :)

   Gilla

  1. Ja, verkligen. Den här boken är både otroligt vacker och fint skriven utan pekpinnar, på ett sätt som gör att man själv känner att man måste göra något. Väldigt intressant dessutom om djur och växter.

   Gilla

 1. En bilderbok av högsta kvalitet ser jag. I en sådan bok utgör ju fotona minst hälften av bokens ”värde” tycker jag. Roligt att läsa att du gillade den, speciellt med tanke på att jag ju faktiskt hört författarna prata om boken på Kuturhuset.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, så är det nog. Men texten är så otroligt spännande, det är inte klokt hur snillrik vår jord är. Ja, du hörde dem ju prata om boken, jag också. Men jag minns nästan bara Tara Moshizis kommentar om isbjörnar ;)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.