Söndagens smakbit ur en bra bok v. 3 – Vända hem av Yaa Gyasi

Mari, på den norska bloggen Flukten fra virkeligheten, håller i ett inlägg som återkommer varje söndag, där alla som deltar bjuder på en smakbit ur en bra bok, utan spoilers. I dag bjuder jag på en smakbit ur den här boken:

Recensionsexemplar från Norstedts - stort tack!
Recensionsexemplar från Norstedts – stort tack!

Den här boken kommer jag inte att glömma i första taget. Så rakt och avskalat språk, och ändå så enormt fängslande och gripande att jag ibland måste ta ett djupt andetag, se upp från boken och smälta det jag just läst. Det här är en debutroman, och vilken debut. Författaren skildrar slaveriet och vilka konsekvenser det får för flera generationer. Citatet är från sidan 17:

Fadern lade handen på hennes axel och kysste henne på pannan, men när han drog sig undan var blicken bekymrad och avmätt. ”Ja, vi får järn och hirs, men vi måste ge dom nåt i utbyte. Den här mannen kom från Cape Coast för att hämta Adwoa och gifta sig med henne, och snart kommer det fler och hämtar våra döttrar. Men du, min egen, för dig har jag större planer än att du ska leva som en vit mans hustru. Du ska gifta dig med en man från vår by.”

Den 30 januari recenserar jag boken här i bloggen, titta gärna in då.

Här finns fler spännande smakbitar ur bra böcker!

18 reaktioner till “Söndagens smakbit ur en bra bok v. 3 – Vända hem av Yaa Gyasi

  1. Ja, den här gillar jag verkligen! Jag såg Rötter när den gick som teveserie, men det var ju ett tag sedan. Nu känner jag för att antingen se den igen, eller nyinspelningen på HBO Nordic. Alla dessa människoöden…

   Gilla

  1. Så här blir det när man ägnar helgen åt att kratta löv och annat fix, då är det samma bok som återkommer i inlägg efter inlägg ;) Skall titta in hos dig snart, måste ju kommentera Lila My och de vackra fotona!

   Gilla

  1. Du kommer inte att bli besviken, det vågar jag lova :) Tack för kommentaren om underlaget till boken, jag tyckte att det passade till boken. Det är dock ingen duk, utan vår färgglada soffa i rött med smaragdgröna elefanter, så långt från ”vitt och fräscht” man kan komma ;)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.