Recension: En bror att dö för, av Roslund & Thunberg

enbrorattdofor-inb-3d-1

Mitt betyg: 4/5

Antal sidor: 388
Utgivningsdatum: 2017-01-11
Serie: Björndansen (del 2, fristående)
Förlag: Piratförlaget
ISBN: 9789164205001
Finns att beställa hos Bokus, Adlibris, CDON med flera

 

Om innehållet, från förlagets hemsida

Leo torkar bort blodet i hallen. Han är fjorton år och städar upp efter sin pappa för sista gången. De är ensamma nu. Det är han som ska ta hand om sina yngre bröder medan pappa sitter i häktet och mamma ligger på sjukhus. Och han vet hur. Han ska maskera sig och begå sin första kupp. Flera år senare öppnas fängelsegrindarna och han släpps ut i frihet efter en serie extremt våldsamma bankrån. Och han har ett enda mål – han ska begå det perfekta brottet och ta tillbaka det som inte finns, pengarna som samhället glömde bort. Den här gången ska han inte blanda in sina bröder, inte lämna spår som leder tillbaka. Men plötsligt händer det som inte får hända. Misstaget som bjuder in kriminalkommissarie John Broncks och som ändrar spelreglerna – drar du in min bror, drar jag in din bror.

 

Så tyckte jag om boken

Jag visste ingenting om En bror att dö för, och hade inga större förväntningar när jag började läsa. Men boken är så bra. Det är välskrivet och spännande, framför allt på ett psykologiskt plan. Trots att jag inte hade läst första delen i serien fick jag snabbt klart för mig hur starka blodsbanden och lojaliteten är mellan bröderna Leo, Felix och Vincent, trots att de har så olika personligheter och vill så olika saker i sina liv. En traumatisk barndom har satt djupa spår i dem allihop, men istället för att splittras har banden mellan dem blivit ännu starkare.

Den äldste brodern och självskrivne ledaren Leo har allt klart för sig när han kommer ut från fängelset, många år efter att hans bröder frigivits och lyckats skapa sig fungerande liv efter den långa fängelsetiden. Han tänker utföra den perfekta kuppen och allt är redan minutiöst planerat, precis som när bröderna genomförde en hel serie av grova bankrån innan de åkte fast fjorton år tidigare. Nu behöver han hjälp av någon av sina yngre bröder, men båda gör vad de kan för att stå emot och undvika att återigen dras in i kriminalitet.

Det som gör den här boken extra spännande och intressant, är att den bygger på verkliga händelser. Under några år i början av 1990-talet genomförde tre bröder i åldrarna 16 – 26 år tillsammans med några vänner, sin pappa och flickvän rån och rånförsök vid minst tretton tillfällen. De kallades av kvällspressen för Militärligan, eftersom brotten präglades av en militär precision och organisation. Ett av rånen skedde mot banken i vårt lilla samhälle, Rimbo. Googla på Militärligan så får ni en uppfattning om den verklighet som ligger till grund för boken. En av bokens författare är dessutom den fjärde brodern, han som inte deltog vid rånen.

Ofta överträffar verkligheten dikten, men i det här fallet kan man i alla fall säga att dikten motsvarar verkligheten. Det är tragiskt att uppenbart smarta killar hamnar i så grov kriminalitet. I boken varvas berättelser från nutid och dåtid, och det gör att man kan ana sig till varför det gick som det gick. Man kan också förstå hur det kommer sig att så många kriminella har svårt att ta sig ur den kriminella banan, och faktiskt inte ens vill det mot bakgrund av personlighet, bakgrund och umgänge.

En bror att dö för kan läsas fristående, det gjorde jag. Men den gav mersmak, så nu måste jag absolut läsa första delen också.

.

Här är en länk till en dokumentär från P3 om just Militärligan.

 

6 reaktioner till “Recension: En bror att dö för, av Roslund & Thunberg

  1. Vilket sammanträffande!!! Såg reklamaffischer för boken på Östra Stations T-banastation idag. och nu recenserar du boken. Läste författarnas första bok ”Björndansen” och gillade den skarpt. Å baserad på din recension så är det givet att jag köper den här boken också.

    PS. Nu är vi inne på min ”genre” igen, men jag hoppas ibland på att bli lite mindre enkelspårad om man säger så;-) DS.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.