Årets Bok 2017

I morse avslöjades vilka 12 böcker som nominerats till Årets Bok 2017, nämligen de här:

Till skillnad från många andra litteraturpriser är ett av kriterierna för att nomineras att boken tilltalar en bred läsekrets. Svenska folket röstar på sin favorit och utser vinnaren. Röstar gör man fram till den 20 augusti på röstsidan hos Bonniers Bokklubbar. Vinnaren meddelas på bokmässan i Göteborg den 29 september.

Förra året vann Martina Haag med  sin otrohets- och skilsmässoroman, Det är något som inte stämmer, i konkurrens med bland andra två av författarna som är med i år igen; Elena Ferrante och Liane Moriarty. I år tror jag att svenska folket kommer att rösta fram Fredrik Backmans bok Björnstad som vinnare. Det är en välskriven bok med ett viktigt och ständigt aktuellt tema. Fredrik Backman är dessutom en väldigt omtyckt person, det är tydligt om man läser den respons han får på sociala medier, och boken tillsammans med hans person tror jag kommer att innebära att många röstar på just Björnstad.

Jag skall försöka hinna läsa de flesta av de tolv nominerade böckerna innan jag själv röstar. Jag har bara läst tre av dem än. Två av dem var fantastiska (Störst av allt och Björnstad) och en var en stor besvikelse (Andras vänner).

Har ni någon favorit bland de 12 nominerade böckerna?

22 reaktioner till “Årets Bok 2017

 1. Jag blir väldigt förvånad om Björnstad inte vinner. Det är den enda av de nominerade som jag har läst hittills, men Störst av allt står redan i min bokhylla. Annars kan jag tänka mig att läsa Flickorna och Andras vänner, men det var inte mycket jag kände för att läsa bland de nominerade.

  Gillad av 1 person

  1. Andras vänner var som alltid i Moriartys böcker bra när det gäller relationsbeskrivningar. Jag förstod däremot inte varför hon skulle försöka skapa ett spänningsmoment som inte fanns, det drog ned min upplevelse av berättelsen. Flickorna har jag också velat läsa länge, men det kommer ju så många nya spännande böcker hela tiden…

   Gilla

  1. Björnstad är så mycket mer än en bok om hockey, tycker jag. Jag har hört vissa som tycker att det borde ha varit mer om hockey och andra som tycker att det är för mycket hockey. Själv tänkte jag knappt på att det handlade om hockey, jag såg det mest som en inramning till det som händer på et psykologiskt plan, hur folk agerar i vissa situationer.

   Gilla

 2. Att Martina Haag med ”Det är något som inte stämmer” var ett väldigt dåligt skämt. Läste boken endast på grund av att den valdes till årets bok. Skulle säga att boken borde ha utsetts till årets skämt. Självömkande dravel. Ja, jag borde hålla mig till deckare, jag vet;-)
  Björnstad har jag läst och boken är Backmans helt klart bästa, bortsett från att han packade in alltför mycket på för få sidor på slutet. Men jag gillar hans okonventionella ”språk”.

  PS. Är barnsligt förtjust i Nesbö, men har inte läst Törst … än DS.

  Gillad av 1 person

  1. Jag är inte så mycket för självömkande, jag heller. Jag fastnade inte för hennes bok, men irriterade mig väldigt mycket på hennes man i verkliga livet, som gått bakom hennes rygg. Jag har inte läst någon bok alls av Nesbø, jag har inte läst så många deckare tidigare. Den här senaste har fått väldigt blandade kommentarer, så jag är tveksam till om jag kommer att läsa den. Däremot måste jag läsa Lykttändaren, som är en deckare som utspelar sig i Stockholm, tror jag.

   Gilla

 3. Jag älskade ”Hennes nya namn” och läser nu ”Ett litet liv” som har ett tätt språk med spännande karaktärer och som jag tror är en riktig pärla. Jag tror på någon av dem. Med det sagt måste jag erkänna att jag inte läst de andra 😃

  Gillad av 1 person

  1. De två böckerna vill jag också läsa. Förra året var Elena Ferrantes tidigare bok i serien en av de nominerade, men den som vann var en mer folklig historia. Jag tror att det har nästan lika stor betydelse vem som skrivit boken som vilken bok det är när folket röstar. Jag skall läsa några till innan jag röstar.

   Gilla

 4. Vad kul att du skriver om Årets Bok! Det känns så roligt att vara igång nu och superspännande att se vilken bok som till slut kommer stå som vinnare i september!
  Och du… man får ju rösta flera gånger så lägg en röst på din favorit hittills, vettja. Så kan du ju alltid lägga en till röst sen om det skulle dyka upp en ny favorit efter lite mer läsning. :)

  Gillad av 1 person

  1. Det skall bli väldigt spännande att följa det som skrivs om Årets bok fram tills vinnaren meddelas på bokmässan :) Hoppas att många röstar, vilket ju verkar vara fallet redan, jag läste att tusentals röstat redan i dag.

   Gilla

  1. Jag tror som sagt att det kommer att stå mellan Störst av allt och Björnstad. Det känns på något sätt nästan självklart, men sedan står man väl där i september lika förvånad som förra året när vinnaren meddelas :)

   Gillad av 1 person

  1. Jag tror att det kommer att stå mellan Störst av allt och Björnstad, men att Björnstad tar hem det på att Fredrik Backman är mer folkkär, mycket på grund av sina tidigare böcker och film. Kanske hinner Björnstad 2 dessutom komma ut i handeln innan röstningen är över, och då får han förstås extra draghjälp av den.

   Gillad av 1 person

 5. Jag har bara läst en av dessa (Sanning och skvaller) och det är nog tur att jag är ganska säker på att den inte är typisk för standarden för de nominerade böckerna, annars hade jag inte velat läsa någon mer av dem :)

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.