Pingsthelgen i stort och smått

Det här är den första kycklingen som kläcktes hos oss. Det var förra året vid den här tiden. Mammahönan har envisats i år igen med att vilja ruva på en hög med ägg. Jag har lyft upp henne och plockat bort äggen varje dag (hon samlar ihop ägg från både sig själv och andra hönor), men i förrgår gav jag upp och lät henne behålla äggen. Eventuellt blir det alltså kycklingar till midsommar.
.

Leistra, vår lilla fölunge som hunnit bli snart fem år. Här var hon en dag gammal och kikade fram bakom sin mamma. För snart två veckor sedan blev hon dålig och fick både antibiotika och smärtstillande. Fram tills i går var hon tvungen att stå på boxvila och under kontroll. Det är märkligt hur kroppen reagerar på oro. De första dagarna var jag som paralyserad och började i tanken förbereda mig på det värsta, för att vänja mig vid tanken om jag skulle behöva fatta det slutgiltiga beslutet. Hemskt.
.

Leistra blev bättre efter ett par dagar, men först i går var det dags att låta hästarna komma ut i en liten, avgränsad hage som jag stängt in åt dem utan gräs. Troligtvis var det gräset i hagen som blev för kraftigt för henne så här i början av säsongen och orsakade sjukdomen. Nu är det bara att avvakta och se om faran är över.
.

Den märkliga våren med kallt väder har inneburit att penséerna jag planterade innan påsk har kommit igång först nu, när det egentligen är dags att byta till sommarblommande växter. Kanske behåller jag dem som kantväxter i krukorna och planterar något som skapar höjd i mitten, och att det får räcka så.

Ser ni stenen som har form av ett hjärta? Den släpade Jackie hem från en utflykt med förskolan när hon var 4-5 år. När jag skulle packa upp hennes ryggsäck tyckte jag att den kändes väldigt tung. Då låg den här stenen i botten på ryggsäcken.
.

Ni som känt mig ett tag, vet att jag i flera års tid har velat skapa en egen liten potager, en fransk köksträdgård där man blandar blommande och ätbara växter. Efter att ha ägnat timmar åt att gå runt på tomten med vår grästrimmer och fått rejält ont i ländryggen (varför görs det inte trädgårdsredskap för normallånga människor?), fick jag en i mitt tycke väldigt bra idé – att göra om barnens igenvuxna sandlåda till en odlingslåda :-)

Vi har två odlingslådor framför vårt magasin, och så rundeln framför huset där vi hade flaggstången och toppklockor blandat med gräs tidigare. Med sandlådan blir det alltså fyra platser att testa om det här med växtodlingar är min grej. Ogräsrensningen är klar, nu skall jag bara blanda sand och jord med hästgödsel och kanske litet hönsgödsel, så är det bara att åka till handelsträdgården sedan, och börja med det roliga arbetet – att plantera! Fortsättning följer ;)
.

Vi hade planerat att träffa goda vänner och kanske åka till Gröna Lund, men med Leistra sjuk har jag inte kunnat vara hemifrån så lång stund. För att i alla fall göra någonting roligt med tjejerna när de nu var lediga, åkte vi till Uppsala.
.

Vi passerade vårt favoritkonditori, där de har fantastiskt god glass.
.

Sedan blev det bio som tjejerna valt; Wonder Woman. Inte dålig alls, och jag fick ett väldigt sug att ta mig till gymmet. Har ni sett amasonerna i filmen så förstår ni varför.

Nu är det onsdag och vardag igen, men dagarna rusar verkligen fram och snart är det helg igen och nästa vecka har tjejerna skolavslutning. Vart tog dagarna, veckorna, månaderna vägen?!

21 reaktioner till “Pingsthelgen i stort och smått

 1. Ja du, vi är många som blir glada när det dyker upp ”dagboksinlägg” hos dig :-)
  Jag håller tummarna för att hästen blir bra, kycklingarna många och potager-lådan frodig och fin!! Vad kul att du är igång, ibland kommer snilleblixtarna verkligen från en klar himmel och man undrar varför man inte tänkt på just det förr.

  Visst har du rätt, här finns både muminduk och muminlakan, Och muggar, tapeter, böcker, affischer, figurer, tavlor mm mm. Som fallskydd i barnens våningssäng hade vi ett stort figursågat mumintroll och vid fotänden ett meterhögt muminhus. Ja, jag älskar mina mumintroll :-)

  Gilla

 2. Tack för ett underbart inlägg du gjort ! Lider verkligen med dig och din fina häst och håller alla tummarna att faran är över. Förstår verkligen det varit en jobbig tid.
  Helt underbara bilder och nu får du se fram mot små söta kycklingar också :-)
  Må så gott !

  Gillad av 1 person

  1. Tack, vad roligt att du tyckte om det :) Jag lägger ju mest upp bokrelaterade inlägg och ibland bilder till fotoutmaningen, men nu kände jag för att skriva som jag alltid gjorde tidigare, mer i dagboksform. Hoppas allt är bra med dig också!

   Gilla

 3. Åh vad jobbigt att hon är dålig. Vet hur det känns… Alla gånger min ponny haft kolik-känning under vintern och jag hittat henne liggande i hagen. Hoppas verkligen hon piggar på sig snabbt. Håller tummarna!! Man kan ju liksom inte slappna av när barn och djur är sjuka.
  Ja Charles rör sig snabbt och hela tiden. Full fart. Men han gillar att läsa sagor också så brukar försöka få honom att sitta stilla en stund och varva ner. När de åker på bröllopsresa i augusti ska jag ha honom i en hel vecka. Jösses så slut jag kommer vara!
  Mysigt med små kycklingar! Och gott med glass!

  Gillad av 1 person

  1. Usch ja, det är så jobbigt när de är dåliga. Behöver du sysselsättning för Charles när ni är barnvakter är ni välkomna hit :) En vecka med ett barn i den åldern när man kommit av sig och inte är van som tidigare, det blir nog både roligt förstås och jobbigt.

   Gilla

 4. Svar: 1 000 tack för din fina kommentar till min bild från Täby. Jag slänger alla mina bilder in i Photoshop, där jag använder de enda funktionerna jag kan – och alla börjar på auto;-)
  Autokontrast, autokurvor och autonivåer. Ibland använder jag skärpa också. Självklart beskär jag bilderna också och jälvklart drar jag ner på upplösningen.

  Gillad av 1 person

 5. Då har du lyckats kombinera nytta med nöje ganska bra ändå tyker jag. Ja, en sjuk Leistra är ju inget nöje, men hoppas hon blir frisk snart.
  Skrattade gott åt Ama’s kommentar. Hade tänkt skriva samma sak;-)

  Gillad av 1 person

  1. Tack :) Det verkar ha stabiliserat sig nu. Men det blir problem om hon aldrig kommer att kunna gå på grönbete igen, det kan vara konsekvensen av att hon fick den här sjukdomen som antagligen var fång, en väldigt allvarlig sjukdom. Ja, kycklingar till midsommar, det vore nåt ;)

   Gilla

 6. Nej, hönor ger aldrig upp :D
  Förstår dig när det gäller Leistra. Har samma problem med en av mina katter och kände mig lika sjuk som han var. Lycka till med hästen och sandlådan!

  Gillad av 1 person

  1. Nej, de är envisa som få :-) Den där driften att ruva är tydligen större hos vissa hönsraser, och hos vissa individer säkert också. Miss Big har hela tiden varit mest envis i det avseendet.

   Ja, det är jobbigt när djuren blir sjuka. Det är tyvärr baksidan med att ha djur, man måste fatta tunga beslut också. Nu verkar det som Leistra mår bra, men hon äter bara hö, jag har inte vågat släppa ut henne på gräs än. Hoppas att din katt mår bra nu ♥

   Gillad av 1 person

  1. Partaj låter ju trevligt, skall titta in hos dig sedan och läsa vad ni gjorde. Trädgården känns det egentligen inte så bråttom med, åtminstone här är det fortfarande väldigt omväxlande väder. Äntligen kommer det regn, men samtidigt försvann värmen.

   Gilla

  1. Ha ha ;) I det avseendet är de nog inte mycket större än en sill då, de är verkligen väldigt, väldigt små när de är nykläckta. Tack för omtanken om Leistra. Än så länge är allt frid och fröjd, men så går hon i en hage helt utan gräs nu.

   Gilla

 7. Underbara bilder och fint berättat i text. Jag håller med ovanstående, jag hoppas det blir bra med hästen.
  Men hur tar hönan andras ägg, på vilket vis.
  Det ska bli spännande att se vad du kommer att odla i sandlådan :)

  Gillad av 1 person

  1. Tack :) Och tack för omtanken om Leistra. Hönorna värper gärna sina ägg i samma reden, och vår höna Miss Big har valt att ruva i torvbadet som vi har inne hos dem. Andra hönor får plats bredvid henne och värper också där. Då passar Miss Big på att peta in deras ägg också under sig. Förra året gjorde hon samma sak. Hon hade 17 ägg under sig till slut, tokiga höna ;)

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.