Staplad (29/365) – Söta blondies

Receptet kommer längre ned i inlägget!

Segt, mjukt och krämigt – så smakar de här blondiesarna, som är en variant av brownies. I det här receptet används vit choklad och kondenserad mjölk, och det gör hela skillnaden. Receptet kommer från Shireen Selfelts (vinnare av Hela Sverige bakar år 2016) bok Baka som en stjärna.

Jag misslyckades dock nästan helt och hållet med blondiesarna och tog ut kakan för tidigt ur ugnen, vilket gjorde att kakorna rann ut när jag skar upp dem eftersom de inte alls var färdiggräddade. Men in i ugnen igen så blev de i alla fall goda, även om de nog inte var riktigt klara nu heller ;)

Ärligt talat hade jag nog för mycket fokus på att hinna fota det här stillebenet innan solen försvann helt. Det tar ju litet tid att arrangera stilleben så att det blir harmoniskt för ögat att se på. Och jag försökte hinna fota tre olika stilleben den här förmiddagen när solen äntligen visade sig, så tempot var högt kan jag lova! Jag måste snabbt klura ut vilka matchande attiraljer som skulle vara med på bilden, placera dem, bära tillbaka, hitta nya till nästa bild, bära bort dem, hitta nya och bära tillbaka. Upp och ned på stolar för att få rätt vinkel. Ja, och så baka och laga maten som skulle fotas förstås. Jag började vid nio på morgonen och vid tolv var jag klar med både semmeltårtan, de här blondiesarna och en kreolsk köttgryta som jag snart skall visa bild på. Tempo, tempo!

Här kommer i alla fall receptet på blondiesarna!

8 portioner
200 g vit choklad
riven kokos (till formen och garnering)
150 g smör
1 stort ägg
1 tsk vaniljpulver
1 burk sötad kondenserad mjölk (397 g)
3 ½ dl vetemjöl
Till garnering
Florsocker eller kokos

Till servering
250 g frysta hallon
2–3 msk florsocker
Vispad grädde
Gör så här  (45 min, varav 20 min i ugn)
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj en ugnsfast fyrkantig form, cirka 20 × 20 centimeter, och strö över riven kokos.
3. Hacka chokladen i mindre bitar.
4. Smält smöret i en kastrull och rör ner chokladen. Låt svalna i 3–4 minuter.
5. Vispa ägg och vaniljpulver lätt i en bunke.
6. Blanda ner den kondenserade mjölken, mjölet och sist choklad- och smörblandningen. Vispa till en krämig och klumpfri smet.
7. Häll smeten i formen, strö över kokos och grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
8. Låt svalna helt i formen innan du stjälper upp kakan.
9. Pudra florsocker eller kokos över den helt svala kakan.
10. Blanda de frysta hallonen med florsocker och låt stå i rumstemperatur fram till servering. Servera vid sidan om kakan tillsammans med vispad grädde.


Här hittar du fotoutmaningen där du tar ett foto till 365 olika teman under året, samt alla deltagare. Klicka gärna runt och se andras foton på samma teman!

24 reaktioner till “Staplad (29/365) – Söta blondies

 1. Tack för tipset om dessa sötsaker :) Jag bakade dom i fredags och tog med till dottern i helgen. Supersmarriga med vispad grädde och dom lite syrliga hallonen. Kan rekommenderas. Och första gången jag använde kondenserad mjölk men långt ifrån den sista :)

  Gilla

  1. Det här klarar vem som helst att baka :) Det gäller bara att vara litet koncentrerad på vad man håller på med och inte laga middag och baka fler saker samtidigt, och helst inte vara upptagen med att arrangera stilleben… ;)

   Gilla

 2. Hahaha! Å jag som trodde att kvinnor hade simultanförmåga;-)))) Men okej då, du motbevisade i och för sig påståendet, men dina arrangerade bilder är helt enastående. Å då jag inte äter sådana sockerbomber tar jag i alla fall hellre dina underbara bilder:-)

  Gillad av 1 person

  1. Sockerbomber är nog helt rätt ;) Jag är ganska nöjd med min simultanförmåga ändå, med tanke på att att jag fick till både matlagning och bakning och dessutom arrangera bilder och fotografera på bara några timmar. Men fullt fart var det!

   Gilla

  1. Nytt för mig också, men så goda! Dessutom enkla (om man inte håller på med för många saker samtidigt och gör misstag som jag den här gången…). Jag kommer absolut att göra dem fler gånger.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.