Förfrågningar från författare om att läsa deras böcker

Mias bokhörna håller i den bokrelaterade Helgfrågan, och den här veckan funderar hon kring förfrågningar från författare om att läsa deras böcker: Hur gör ni vid förfrågningar via mejl? Vilka tackar ni ja/nej till?

Eftersom jag har fulltecknad kalender redan som det är, är jag ganska restriktiv med vad jag åtar mig. Det gäller inte bara recensionsexemplar, utan allt i livet. Numera. Jag tänker inte hamna i en situation där jag plötsligt inser att stress har tagit över mitt liv. Been there, done that.

Eftersom det inte är mitt arbete utan min hobby att läsa och skriva om skönlitterära böcker, åtar jag mig för det första bara böcker som jag är väldigt nyfiken på. I regel läser jag enbart böcker som givits ut på ett etablerat förlag och fått en seriös redigering. Men, ibland gör jag ett undantag för en privatperson som givit ut sin bok på egen hand, när boken är tillräckligt lockande, och två sådana böcker står med bland de här :)

Jag har bara varit med om ett tillfälle hittills då personen inte kunde acceptera ett nej. Jag fick ett långt och argt mejl tillbaka om hur viktig den här personens bok var och att det var synd och skam att jag inte ville läsa den. Jag kanske borde skicka tillbaka min avhandling och be personen läsa och skriva en analys av den, så gör vi ett arbetsbyte.

Mias bonusfråga: Vilken bok läser du nu? Jag skall bara skriva ett par recensioner, sedan är det äntligen, äntligen dags att läsa Bea Uusmas bok! Och efter den – Ormen i Essex! Vad jag älskar böcker!

Fler som diskuterar Helgfrågan hittar du hos Mias Bokhörna, klicka gärna in och var med du också!

34 reaktioner till “Förfrågningar från författare om att läsa deras böcker

 1. Det låter som att författaren som inte kunde ta ett nej så bra var lite väl snabb med sitt svar. Hade hen hunnit tänka efter kanske hen insett att det inte är så smart att bli arg för ett nej och heller inte ifrågasätta varför… Jag håller med om det du skriver om egenutgivna böcker men en del av dem kan hålla riktigt hög nivå. Det beror nog mycket på om författaren har blandat in andra i sitt arbete, någon lektör, korrekturläsare etc. Mycket hjälp finns ju att få även för författare som ger ut sina böcker själva om de bara väljer att betala för det.

  Gillad av 1 person

  1. När man läser för sitt nöjes skull är det ju meningen att både författare och läsare skall få ut något av det, att kräva att bli läst är en väldigt märklig och självgod inställning. Men det är nog inte många som är så fräcka, tack och lov.

   Gilla

 2. Min erfarenhet är också att alla böcker mår bra av att ha någon som läst med fräscha ögon, en lektör. Egenutgivna är ju ibland fyllda av saker som en utomstående skulle rekommenderat att det stryks. Jag har läst första boken i en serie där den var egenutgiven och den var bra, men jag störde mig på en del saker. Sen fick författaren kontrakt och del 2 var allt det jag irriterade mig på borta medan det som var bra var kvar. Jag skriver mycket i jobbet och just nu har jag en text ute för läsning eftersom det är en viktig text. Så det handlar ju inte om ett snobberi, utan att förlag har en kapacitet att hjälpa en författare.

  Gillad av 1 person

 3. Hälsan är verkligen viktigast. Och det är schysstast att bara tacka ja till böcker som man verkligen vill läsa och inte blir liggande allt för länge. Bea Uusmas bok ligger och väntar på mig och ska bli läst under året (hyllvärmarutmaningen). Sambon och jag lyssnade på henne under en litteraturkryssning (Vi Läser:s) när boken var ny.

  Gilla

 4. Fy vilken surprutt och looser som svarade med ett argt mejl! Gissar att du kommer att tacka ja nästa gång den författaren kommer som förfrågan? NOT! :-D

  Ha en fin lördag!

  Gilla

 5. Jag tycker du sätter huvudet på spiken på det jag känner. Egenutgivna böcker tenderar att sakna kvalité, men det vågade jag inte riktigt skriva i mitt svar av rädsla för att låta snobbig ;) Men det är ju sant att om det inte funnits någon professionell som har kunnat nöta och blöta texten ordentligt, så blir det inte bra. Och jag är petig med sådant.

  Uusmas bok är underbar! Helst ska man läsa den illustrerade utgåvan så man får alla bilder :) Och The Essex Serpent har jag stående i hyllan. Borde nog ta och läsa den nu när den kommer ut på svenska också.

  Gillad av 1 person

  1. Jag kanske är litet väl rakt på sak ibland, men dels är det väl ändå självklart att en text blir bättre av en ordentlig genomgång av någon eller flera utomstående, dels har jag läst och givit synpunkter på texter under tiden de arbetas fram, och mycket händer med en text när andra har givit sina synpunkter. Jag har förresten blivit redigerad själv, det glömde jag nästan bort, och min text blev absolut bättre och mer genomtänkt efter konstruktiv kritik.

   Gilla

  1. Det är nog lätt att höja upp sin betydelse och kvaliteten på det man själv gjort, och då blir besvikelsen stor när inte omgivningen håller med. Jag gissar att det var så för den här personen.

   Gilla

 6. Va knepigt att någon kan bli arg för ett ”nej tack”. Tycker ju att det borde uppfattas schysst att man tackar nej när något inte intresserar, brukar ju aldrig bli särskilt bra att varken läsa eller skriva om sådana böcker. Egenutgivna böcker har jag inget emot att tacka ja till, så länge det handlar om fiktion inom bekvämlighetszonen, finns ju pärlor även bland dessa. (http://ibokhyllan.blogspot.se/)

  Gillad av 1 person

  1. Jag håller med. Den blivande författaren borde ju vilja att personer läser som från början är intresserade av boken, men i det här fallet var det ett försök att omvända mig och få mig att tänka om. Ibland kanske det fungerar, men inte i det här fallet.

   Gilla

 7. Svar: Tack för ditt långa svar både här och hos mig. Visst är marknadsföringen av en bok via bokbloggare både billig och otroligt effektiv såklart. Men jag förstår fortfarande inte hur förlagen väljer ut bokbloggare. Är det efter antal unika besök på en blogg? Vilka kvalifikationer måste en bokbloggare ha för att accepteras som en sådan hos förlagen?

  Gillad av 1 person

  1. De flesta som bloggar om böcker köper och lånar många/kanske de flesta av böckerna de läser, men länkar och taggar i sociala medier till förlaget, författaren och på titeln på boken. De flesta författare och förlag kollar upp sådana taggar och på det sättet uppmärksammas nya bokbloggare även när böckerna inte kommer från förlaget. Man kan ju vända sig direkt till förlagen också, men innan man har tillräckligt många läsare/följare har det inte varit helt enkelt att få recensionsex, men jag tycker att det verkar ha blivit enklare. Det är förmodligen inte en enda eller ett fåtal bokbloggares inlägg om böcker som har betydelse, utan många bokbloggares, så att boken syns mycket. Vad som skrivs om den är nog inte lika viktigt faktiskt. All reklam är bra reklam. Och som svar på vilka kvalifikationer man måste ha så tror jag inte att det finns några sådana krav alls, det är ju inte ett arbete bloggarna utför när de läser några böcker från förlaget, det handlar nog mest om att nå ut som sagt. Å andra sidan är väl kanske många besökare/följare ett tecken på att bloggaren gör någonting bra i alla fall ;)

   Gilla

  1. Det finns ju så många bra böcker och så många respektfulla författare, så det finns ingen anledning att läsa något av en person som inte kan uppföra sig. Jag tog inte illa upp av den här personens beteende faktiskt, för vissa skribenter är boken de skrivit deras bebis, och då är det många känslor inblandade.

   Gilla

 8. Expeditionen är en av mina absoluta favoritböcker . Särskilt den illustrerade, den är bäst! :) ormen i essex funderade jag på att börja på igårkväll men det blev ingen nypåbörjad bok, kanske blir det den ikväll eller någon annan, beror lite på humöret…. ;) trist med den reaktionen, men en del har svårt för att ta ett nej.

  Gillad av 1 person

 9. Det är ju du som avgör vad och om du vill läsa en bok. Så bara för att en författare, etablerad eller ej, ställer frågan så är det ditt svar som gäller. Men många kan inte ta ett nej. Trist!
  Expeditionen har jag läst med stort nöje för ett tag sedan. Just nu läser jag om en bok som jag läste innan vi flytttade till Peking 2007 som heter ”Mei Went” – Inga problen och skriven av Catarina Lilliehöök, utgiven på N&K. Hör igenkänningsfaktor. här. Om vardagsliv, studier och ett Kina i stor förvandling. Mycket humor, distans och värme. Vi åker ju på återbesök i mars..

  Gillad av 1 person

  1. Tack för tips om den boken! Jag har kollat upp den och den verkar vara slutsåld hos internetbokhandlarna. Jag skall se om det går att få tag i den på annat sätt, den verkar intressant. Ser fram emot att läsa om er resa till Kina! Ett spännande land.

   Gilla

 10. Kanske har jag missat något här, så jag ska väl fråga då;-) Hur vet författarna att du och många andra bokbloggare finns? Är det bloggarna som kontaktar förlagen och ber om att få recensionsexemplar.Och hur väljer förlagen lämpliga bloggare? Är det både författare och förlagen du har kontakt med?
  Slut på frågorna;-)

  Gillad av 1 person

  1. Författarna har väldigt bra koll på bokbloggarna, eftersom de vet att bloggar är en fantastisk kanal för att sprida information om nya (och gamla med för den delen) böcker. Många författare följer bokbloggare på Instagram till exempel, och vice versa. Dessutom skickar förlagen länkar till recensionerna hos bokbloggare så att författarna får läsa vad som skrivs om deras böcker. Ibland ber bloggare om böcker hos förlagen och måste då ha ett visst antal bevisade läsare av bloggen (bloggstatistiken) och gärna ha Instagram och andra sociala medier också. När det skapats ett samarbete mellan bloggare och förlag brukar förlagen antingen höra av sig och fråga om bloggarna vill läsa en viss bok och ibland kommer det överraskningsexemplar i brevlådan. I vissa fall är förlagen restriktiva med att skicka ut böcker, då brukar författarna göra det själva. Som författare har man en begränsad period på sig att nå ut, så det gäller att synas så mycket som möjligt och skapa ett intresse för sin bok, då är det bra om boken syns ofta i sociala medier, det får verkligen en enorm spridning. Om låt säga tio bloggare skriver om en viss bok och varje bloggare har 400 läsare per dag, då blir det 4000 personer som ser den boken under en dag. Det är bra marknadsföring :)

   Gillad av 1 person

 11. Tja, det är inte alla som har vett att respektera andra människors tid. Jag får då och då förfrågningar om jag inte kan komma och prata lite om mitt skrivande. De betonar lite en timme eller så. Utan ersättning … Jag är ju författare så det borde jag uppskatta. Självklart får jag ta med mig böcker att sälja om jag vill.

  Gillad av 1 person

  1. Jag undrar om de som frågar så, själva skulle åka runt och prata om sitt jobb utan ersättning. Högst sannolikt inte. Det är som om de ser det som en hobby att vara författare och inte ett yrke. Det är ju respektlöst.

   Gilla

 12. jo, recensionsböcker förpliktigar, jag vill inte heller ha för många, dessutom har biblioteken mycket! Jag tycker det är spännande med lite mindre förlag med ”udda” böcker, tråkigt när alla läser samma… Men man får väldigt mycket bra tips genom bokbloggar! Ormen i Essex! är fin.

  Gillad av 1 person

  1. Jag håller med om att de mindre förlagen många gånger ger ut spännande böcker! Sekwa är ju ett ganska litet förlag, och deras böcker tillhör mina favoriter. Däremot läser jag helst inte egenutgivna böcker som inte blivit redigerade, eftersom texten riskerar att inte vara helt klar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.