Modernitet (39/365) – Wienersemla

Vi har ätit semlor sedan 1500-talet, men första gången vi åt dem som runda bullar av vetebröd med mandelmassa och mjölk var i Stockholm år 1679.

Med tanke på hur länge den traditionella semlan funnits, måste väl wienersemlan anses vara en modernitet? Jag har inte kollat upp exakt när den slog igenom, men gissar att det var på 2000-talet, eller kanske något tidigare. De här wienersemlorna kommer från Güntherska Hovkonditori & Schweizeri i Uppsala.

Mitt semmelrekord är 14 semlor under en säsong när jag pluggade i Uppsala, och vi brukades ses på caféer för att göra grupparbeten. Men nu var det sista semlan för mig. Jag gillar nog egentligen inte semlor längre.


Här hittar du fotoutmaningen där du tar ett foto till 365 olika teman under året, samt alla deltagare. Klicka gärna runt och se andras foton på samma teman!

 

 

9 reaktioner till “Modernitet (39/365) – Wienersemla

  1. Jag har varit galen i dem… Men inget slår choklad! Tyvärr är jag överkänslig mot just choklad, livets ironi, men jag brukar strunta i det ;) Undrar om jag skall baka kladdkakemuffins i dag, apropå choklad…

   Gilla

 1. Gillar inte semlor, så jag kommer ihåg de få gånger jag ätit semla. Wienersemla åt jag 1990, kommer ihåg det för jag var gravid och åt konstiga saker ;)

  Gilla

 2. Ser ut som en croissant med vispgrädde. Förstår att du inte är så förtjust i semlor längre. 14 semlor under en ”säsong” – hahaha:-)

  Gilla

 3. Jag gillar egentligen inte heller semlor längre, men dina ursnygga bilder får det ändå att vattnas i munnen på mig. Nästan värt en resa till Uppsala – om det inte vore så kallt!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.