Boställe (41/365) – här bor vi

Längst till höger i vår U-formade ekonomibyggnad bor hönsen. Hästarna bor i den andra delen. I det gula huset bor vi, i den gamla drängstugan (gult till vänster) har vi tvättstuga och gästhus och så har vi ett magasin (rött).

Det har varit så ruggigt kallt den senaste veckan, och det tycker jag att man ser på den här bilden som jag tog med mobiltelefonen en av eftermiddagarna. Som kallast var det en morgon med -28 grader.

Det brukar bli köldknäppar med ned mot -30 grader här där vi bor, men det brukar inträffa i början av januari. Jag var så säker på att vi skulle slippa undan riktig vinter med snö och kyla den här säsongen, men inte.

Det blir mycket merjobb när det är så kallt. Hönsen måste få extra halm och jag blev tvungen att laga en värmelampa i hönshuset som gått sönder, framför en av dörrarna spikade jag upp ett hästtäcke som skydd mot drag och kyla. Jag har tinat en frusen vattenautomat med hårfön hos hönsen och till hästarna bär jag närmare 100 liter vatten per dag. För att inte tala om snöskottning, och där man inte orkar skotta – snöpulsning upp till knäna.

Men nu tänker jag hoppas igen, på att våren är på gång.

Här hittar du fotoutmaningen där du tar ett foto till 365 olika teman under året, samt alla deltagare. Klicka gärna runt och se andras foton på samma teman!

14 reaktioner till “Boställe (41/365) – här bor vi

 1. Plötsligt får jag en känsla av hur det var förr, när hela livet var en kamp emot väder och vind för att få mat på bordet. Hur kommer det sig egentligen att ni bor just där? Är det en släktgård eller har ni köpt den? Har du alltid bott på landet med djur eller har du bott på någon större ort också? Nog är det ofta slumpen som avgör var vi hamnar i livet.

  Gillad av 1 person

  1. När man bor som vi gör blir man verkligen påverkad av väder och vind. Allt blir mycket tuffare när vädret inte är lagom, utan mycket. Mycket regn, mycket vind, mycket snö, mycket värme. Allt ställer till problem av olika slag. Gamla byggnader är som gamla människor, de kräver speciell omvårdnad, och så är det med vår gård. Och har man djur blir det förstås också tuffare när vädret är tufft. Mest njuter vi av att bo här, men vi har tagit oss igenom en hel hög med motgångar.

   Min mamma är uppvuxen här ute och min pappa är urstockholmare, så jag har fått litet av båda. Familjen flyttade ut på landet från en stockholmsförort när jag var tio år, mina föräldrar skulle ta över mina morföräldrars gård. Jag avskydde att bo i ett gammalt hus på en gård, och flyttade till ett fritidshus i närheten när jag var sexton. Efter gymnasiet flyttade jag till Stockholm, till Skånegatan på Södermalm. Sedan tillbaka igen när jag byggde hus. Efter det till en lägenhet i Rimbo, vidare till lägenhet i Nacka, lägenhet och sedan radhus och efter det kedjehus i Vallentuna och sedan hamnade vi här :)

   När jag var barn red jag på en häst som stod på den här gården och platsen var mitt absoluta drömställe. En dag när jag åkte från Vallentuna ut hit för att rida min häst som stod hos mina föräldrar, satt det en till-salu-skylt vid det här huset. Jag ringde Patrik direkt, alldeles exalterad :) Budgivning under en förmiddag, och så blev gården vår.

   Vi letade hus på helt andra platser, även i Skåne, men ingenting stämde. När vi kom på visning här, föll vi pladask båda två, direkt. Vi hade bestämt oss redan i hallen ;)

   Gillad av 1 person

 2. Vilken fantastiskt vacker gård <3. Har ju själv bott på lantgård i många år och vet att det kräver en hel del arbete men trivs man och älskar sitt boställe så behöver det inte alltid kännas så tungt. Jag är ju långt ifrån någon stadsmänniska så jag trivs absolut inte med att bo centralt utan har hellre pyssel och jobb på en gård än att ha betongen som närmsta granne. Sen när barnen växer upp finns det ju förstås både positiva och mindre positiva egenskaper med att bo lite utanför… Men dom växer också upp och blir stora och då blir det enklare igen.

  Gilla

  1. Usch, det måste ha varit iskallt, särskilt som det blir så mycket vind också. Jag gillar värme bättre. Däremot vill jag väldigt gärna tillbaka till Norge, kanske det vackraste landskap jag upplevt.

   Gilla

 3. Vilket härligt boställe ni har! Ser underbart ut, men jag förstår att denna kalla vinter varit jobbig. Tur att vi är på väg mot våren i alla fall – även om den verkar lite trög så här i starten. :)

  Gilla

 4. Vilken vacker gårdsbild! Det ser riktigt kallt ut och jag förstår att det blir mycket extra slit och släp när det är så här kallt. Vi får hoppas på en riktigt skön och härlig vår och sommar! :)

  Gilla

 5. Förstår att du har fullt upp på er gård, inte bara vintertid. Vilket stort och otroligt fint boställe ni har! Det kräver sin kvinna året om skulle jag gissa;-)

  Svar: Vilken otäck bild i ditt flöde. Det hade nog inte tagit många minuter att tvätta av tåget. Smaklöst helt enkelt att låta stå tåget där.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.