Bästa barnboken och ungdomsboken – finns de?

I den här veckans Bokbloggsjerka, där bokintresserade under fyra dagar, fredag – måndag, svarar på en fråga och hoppar runt hos de bloggare som deltar och kommenterar varandras inlägg, undrar Annika vilken barnbok och/eller ungdomsbok som vi tycker är den allra bästa.

Som barn läste jag böckerna om Jack, Lucy-Ann, Philip, Dinah och Jacks kakadua Kiki, och älskade de böckerna. Enid Blyton var författaren till Äventyrsserien med åtta böcker, bland andra Äventyrens slott, Äventyrens hav, Äventyrens ö. Den smarta och roliga papegojan Kiki fick mig att längta efter en alldeles egen papegoja, och jag ville ha en Lunnefågel också, sådana som var med i Äventyrens hav.

Bästa barnböckerna för mig måste bli den här serien. De böckerna fick mig att älska att läsa och att upptäcka att man kunde försvinna iväg till andra världar bara genom att läsa. Jag lekte ofta att jag var på rymmen och var med om liknande äventyr som barnen i Enid Blytons böcker. Dock utan den klassiska och otroligt mysiga picknickkorgen som de ofta hade med sig.

Jag tycker att omslagen är så fina också på den här äldre upplagan. De har en annan mjukhet än de mer moderna omslagen.

När jag blev ett litet äldre barn läste jag böckerna om Kulla-Gulla. I vissa fall vill man att bokserier skall fortsätta för evigt, och när de slutar saknar man de fiktiva personerna som om de vore verkliga människor. Så var det med Kulla-Gulla. Jag läste serien som barn och älskade den. För några år sedan såg jag den på Bokbörsen och köpte hela den vackra serien. Snart skall jag läsa den igen, nu med vuxna ögon och andra perspektiv, men tills dess är jag glad att kunna se hela den fina serien stå där i bokhyllan.

Bästa ungdomsbok blir en bok av Mats Strandberg som gavs ut i slutet av förra året – Slutet. Den är makalöst bra och passar även oss som är vuxna. Den kan vara den starkaste bok jag läste under 2018.

Den här berättelsen handlar om de sista veckorna innan jorden går under. Det är högsommar i en ganska vanlig medelstor stad, med ganska vanliga människor som lever vanliga liv. Det blir extra starkt att läsa om hur ungdomar som knappt hunnit påbörja sina liv, nu tvingas inse att de aldrig kommer att få uppleva någon framtid. Drömmar kommer inte hinna förverkligas.

Boken har fått mig att vrida och vända på både smått och stort, inte minst vad gäller klimatfrågan som är ett verkligt hot mot vår planet, vår överlevnad och vår framtid. Det är smärtsam läsning, men samtidigt så fantastiskt finstämt. Trots att mänskligheten är helt utan hopp, är kärleken och omtanken mellan människorna när det verkligen gäller, det som framförallt genomsyrar berättelsen. Och det utan att det blir det allra minsta sentimentalt.

I Annikas litteratur- och kulturblogg kan du också vara med i bokbloggsjerkan, och hoppa runt hos andra som svarar på samma fråga och få intressanta tips.

14 reaktioner till “Bästa barnboken och ungdomsboken – finns de?

 1. Tyvärr sålde jag alla mina Wahlströms ungdomsböcker när jag flyttade hemifrån dåjag var säker på att de skulle vara totalt omoderna den dag jag hade barn. Ack såjag bedrog mig. KullaGulla var dotterns favorit när jag frågade henne!

  Gilla

 2. Har läst alla Enid Blytons böcker, min absoluta favoritförfattare när jag var sisådär 10-13 år tror jag.
  Sedan är ju Harry Potter serien inte så dum heller.

  Otroligt att du har alla dina barn- och ungdomsböcker kvar. Antar att du sparat böckerna för Bella och Jackie. Om tjejerna har läst serien undrar jag vad de tyckte om dom. Det äger ju rum i ”stenåldern” med deras ögon sett.

  Gilla

 3. Slutet fick jag i julklapp och den skriker nästan på mig, men den får ligga till sig lite :) Jag läste nog bara Fem-böckerna av Enid Blyton, visste inte ens att hon hade skrivit annat.

  Gillad av 1 person

  1. Jag var litet tveksam till Slutet, men jag lovar att den är så värd att läsa. Fem-böckerna var bra, men Äventyrsserien är ännu bättre med roligare karaktärer tycker jag.

   Gilla

 4. Jag har alltid älskat böcker. Jag läste mycket som barn och jag har kvar dem alla än i dag. Jag minns Kulla Gulla, Svarta hingsten, Astrid Lindgrens suveräna böcker, skattkammarön mm. Sagan om isfolket gillade jag mycket men den serien läste jag när jag blev vuxen.
  Det skulle vara kul att veta hur många böcker du har samlat på dig :D
  Vilken genre gillar du bäst att läsa.

  Gillad av 1 person

  1. Svarta hingsten var ju en så fantastisk bok! Och sorglig. Mina tjejer har sett den som film, så historien lever vidare till nästa generation också. Jag tror att boken jag läste som barn var en bok som pappa hade läst när han var barn. Undrar var den är nu..?

   Kul fråga! Jag måste försöka göra en uppskattning av hur många böcker som finns i huset. Tidigare lånade jag mest på bibliotek, och flera lådor med böcker står i vårt magasin, eftersom jag inte är redo än att göra mig av med dem. Förra året körde jag 15 ICA-kassar fulla med böcker till återvinningen. Men som sagt, det vore kul att räkna litet på hur många böcker som finns i huset just nu. Jag tror jag får återkomma om det i ett eget inlägg :)

   När det gäller genre gillar jag verkligen i princip nästan allt. Jag läste barnböcker med mina tjejer när de var små, och gillade dem. Och nu läser jag ungdomsromaner ibland och gillar dem också, och litet fantasy, men mest skönlitterära romaner tror jag. Kriminalromaner blir jag litet mätt på mellan varven, särskilt när jag ofta inser hur allt hänger ihop redan tidigt i böckerna eftersom upplägget av historierna liknar varandra litet för mycket. Vad läser du helst? Läser du mycket?

   Gillad av 1 person

   1. Tack för ditt fina svar Anette! Jag har några favoritförfattare som Sidney Sheldon och Nora Roberts, men även många andra såklart :)
    Jag läser mycket men i omgångar.
    Jag gillar verkligen bak & mat böcker även om jag inte lagar alla recept :D
    Jag älskar naturböcker om blommor, fåglar, humlor…ja allt slukar jag tillsammans med mitt fotointresse.

    Gillad av 1 person

  1. Ja, gör det! Den är otroligt bra. Jag har inte läst något av Mats Strandberg tidigare, förutom delar av Färjan som gick som följetong i en tidning, men den här boken gav mersmak.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.