Fem i topp – böcker att se fram emot i vår

Varje tisdag kommer Johannas deckarhörna med en ny topp fem på ett visst tema. Den här veckan är temat: Böcker att se fram emot i vår. Det kan vara nya som ännu inte släppts, eller sådana som redan finns bokhyllan.

Om jag skall välja bara fem böcker som jag ser alldeles extra fram emot att läsa så blir det de här.

Vaggvisor är jag väldigt nyfiken på. Så här beskrivs den hos förlaget:

Hemmet har aldrig tidigare varit så välstädat och barnen avgudar henne. Barnflickan Louise har kommit in i deras liv och förändrat det. Tack vare henne har Myriam kunnat återuppta sin juristkarriär och hon och maken Paul lägger tacksamt sina barn i hennes händer. Snart börjar Louise få plötsliga vredesutbrott och bete sig märkligt, men de undviker i det längsta att konfrontera henne. I det vackra huset i Paris tionde arrondissement har ett mörker sipprat in och nedräkningen mot en katastrof har tagit sin början.

Joanna Cannons förra roman, Problemet med får och getter, gjorde stort intryck på mig. En lättläst roman med stort djup. Av det jag läst om Three things about Elsie finns stora chanser att den kommer att vara lika välskriven och oförglömlig. Den finns med i första uttagningen till Women’s Prize for Fiction 2018, som jag skrev om här.

I oktober förra året läste jag första delen i Ferrantes kärlekstrilogi, Dagar av ensamhet. Jag tror inte att jag någonsin tidigare läst en bok där nästan varje mening fullkomligt osar av vrede, avsky, äckel, vanmakt, mörker. Det var en otroligt stark och insiktsfull roman om hur en kvinna hanterar att bli lämnad efter femton år. Jag måste absolut läsa Plågsam kärlek, uppföljaren.

Hetta av Jane Harper var enligt mig en av förra årets bästa spänningsromaner. Snart kommer den översatta uppföljaren, Falska vänner (Force of Nature). Fem kvinnor från samma företag ger sig motvilligt ut på en vandring i teambildningssyfte. Bara fyra återvänder.

Jag tyckte mycket om Stora, små lögner både som bok och som Netflixserie. Jag var däremot inte alls överväldigad av Andras vänner. Men, Liane Moriarty är suverän på att skildra olika karaktärer och relationer, jag dras till hennes böcker och måste bara läsa dem när de kommer ut.

Så här beskrivs En annan Alice:

En annan Alice är en roman om chansen att få göra om och göra rätt. När Alice vaknar upp på gymmet är hon 39 år, inte 29. Hon tror att hon är nygift, störtförälskad i sin man och gravid med sitt första barn, men egentligen är hon trebarnsmamma och mitt i en uppslitande skilsmässa. Tio år har fullkomligt raderats från hennes minne – ett årtionde då hon uppenbarligen fått för sig att bli träningsfanatiker, då hon glidit ifrån sin älskade man Nick, då hon förlorat närheten till sin syster och på något sätt tappat bort sig själv. Alice måste hitta tillbaka till sina minnen, och till den hustru, dotter, vän och syster hon en gång var.

 

Klicka nu in hos Johannas Deckarhörna och var med du också! Och titta gärna runt hos alla andra som är med, du kommer att få många, många bra tips!

13 reaktioner till “Fem i topp – böcker att se fram emot i vår

  1. Intressanta tips. Jag har lagt Ferrantes senare böcker åt sidan, vill inte förstöra upplevelsen av Neapeltrilogin. Verkar vara lite ruskiga böcker de övriga! ;-)

    Gilla

  2. Joanna Cannons bok lockar mig. Jag har inte läst Problemet med får och getter ännu, men tror att jag kommer att gilla den. Kul då med ännu en bok av samma författare. Ferrante borde jag läsa mer av – har hittills bara läst första delen i Neapelkvartetten, men det kan ju vara bra att ha intressant läsning framför sig också :-)

    Gilla

  3. Alla i din lista verkar intressanta. Särskilt boken av Ferrante. Jag ligger dock tre böcker efter där, hat bara läst två av böckerna i hennes Neapeltetralogt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.