Söndagens smakbit ur en bra bok – Väck mig när det är över, av Anne-Lie Högberg

Astrid Terese, på den norska bloggen Betraktninger ~ tanker om bøker, håller i ett inlägg som återkommer varje söndag, där alla som deltar bjuder på en smakbit ur en intressant bok, utan spoilers.

I dag bjuder jag på en smakbit ur den här boken:

Agnes är en kvinna mitt i livet med man, barn och nytt spännande arbete på gång i en bokhandel i Stockholm. På julaftonens morgon upptäcker hon en knöl i bröstet. Livet ställs på sin spets och hur det sedan går är väldigt trovärdigt beskrivet, vilket säkert till stor del kan förklaras av att författaren själv drabbats av just bröstcancer.

Jag har valt ett citat från sidan 100, som jag tycker är så typiskt för hur jag själv tänker, och säkert många med mig och Agnes i boken. Man sitter där på läkarmottagningen och oroar sig mer för att man skall ha tagit upp sjukvårdspersonalens tid i onödan, än för att man själv kan vara allvarligt sjuk:

Agnes lyfte det högra benet och la det över det vänstra. Högerfoten vickade nervöst. Smög upp handen mot bröstet. Kände försiktigt innanför blusen. Letade. Hoppas den var där nu så att hon inte åkt hit i onödan. Tagit upp sjukvårdens tid i mellandagarna. Blicken gick mot fönstret. Den röda adventsstjärnan hängde litet snett.

Fler smakbitar ur spännande böcker får du hos Betraktninger ~ tanker om bøker

30 reaktioner till “Söndagens smakbit ur en bra bok – Väck mig när det är över, av Anne-Lie Högberg

  1. Ja, verkligen. Det har tydligen visat sig att den som är noga med att besöka vårdcentralen när något inte stämmer, är den som lever längst. Inte kanske för att man lyckas bota det som personen söker för, utan för att man ofta hittar allvarligare saker när man är under behandling som inte hade upptäckts annars.

   Gilla

  1. Ja, det är märkligt hur man alltid tror att det inte kan vara något fel. Hoppas att du är helt återställd och fri från sjukdomen nu? Så mycket oro och så tuffa behandlingar när man drabbas av cancer.

   Gilla

 1. Ja, det kjente jeg meg igjen i :-) Jeg bruker si til legen min at jeg aldri er så frisk som den dagen jeg har time hos legen :-) Men det er et alvorlig tema og noen ganger tror jeg det er et tema det er viktig for oss å lese om slik at vi tar på alvor å undersøke oss selv.
  Ha en riktig fin søndag!

  Gillad av 1 person

  1. Väldigt jobbigt ämne, eftersom det känns så nära när man själv är kvinna. Men bra att läsa om hur det kan vara att drabbas, och författaren skriver på ett sätt så att det inte känns avgrundsdjupt utan fokuserar mer på relationerna i boken.

   Gillad av 1 person

  1. Vilken tur att det går över. Ibland behövs ju bara tid för kroppen att läka själv. Men tänk om en bokad tid på vårdcentralen faktiskt kunde innebära att alla sjukdomar och krämpor försvann, det vore bra :)

   Gilla

  1. Den är inte så tung som man kan tro med tanke på ämnet. Fokus är egentligen på relationer, och hur alla påverkas av att stabila och trygga Agnes drabbas av cancer.

   Gilla

 2. Ett allvarligt och viktigt ämne som många borde ta till sig. Att skriva en roman i ämnet är säkert en bra idé Tack för smakbiten

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.