Rökridå, av Krysten Ritter


När jag fick veta ramberättelsen för den här boken anade jag att den skulle passa mig. Det är en spänningsroman av det där lågmält berättade slaget, där man redan från början känner intensiteten mellan raderna.

För tio år sedan lämnade Abby Williams sin hemstad i Indiana för att skapa sig ett nytt och bättre liv i Chicago. Hon har aldrig återvänt och aldrig ångrat sitt beslut. Nu tvingar arbetet som miljörättsjurist henne att återvända för att undersöka anmälningar om eventuella giftiga utsläpp från stadens största och mest inflytelserika företag. Ett företag som sysselsätter en stor del av stadens befolkning och som tycks ha ett finger med i spelet i det mesta som pågår i det lilla samhället. Ni förstår själva att det är bäddat för konspirationer och hemligheter. Vad är sant och vad är det inte?

Parallellt med det undersökande arbetet då Abby och hennes kollegor steg för steg kommer närmare sanningen om vad som egentligen händer i staden, nystas historien upp om vad som hände för tio år sedan, då Abbys klasskompis och tidigare bästa vän, Kaycee Mitchell, plötsligt och oförklarligt försvann. Historierna vävs ihop på ett väldigt självklart och snyggt sätt och förstärker effektivt spänningen.

Rökridå är författarens debutroman och jag imponeras av hur skickligt hon hanterar både upplägg och språk, så att man hela tiden är spänd på vad som hände och kommer att hända. Hon lämnar ledtrådar som jag ibland missar och ibland förstår, men jag lyckas aldrig lista ut hur allt hänger ihop förrän det uppenbaras i slutet av boken.

När jag närmar mig de avslutande kapitlen kommer jag på mig själv med att läsa långsammare. Jag oroar mig för att slutet inte skall motsvara resten av boken, att det skall bli sådär abrupt, avhugget och osannolikt som det kan bli i vissa spänningsromaner när författaren inte lyckas knyta ihop alla trådar. Jag blir inte besviken. Tvärtom. Det här är en riktigt välskriven nagelbitare som håller ihop från början till slut. Jag kommer inte att bli förvånad om boken filmatiseras, kanske med författaren själv i huvudrollen.

Mitt betyg: 5/5

Antal sidor: 306
Utgivningsdatum: 2018-03-01
Originaltitel: Bonfire
Översättare: Hanna Williamsson
Förlag: Southside Stories
Form: Niklas Lindblad, Mystical Garden Design
ISBN: 9789188725066
Finns att beställa hos bland andra Bokus och Adlibris

6 reaktioner till “Rökridå, av Krysten Ritter

  1. Helt klart ett hett tips! Ska upp på min bucket list den också. Men jag kommer nog läsa den på engelska. Läste ju Dan Browns ”Begynnelse” på svenska, och jag tyckte inte att det var en höjdare direkt. Det var den första engelska/amerikanska boken någonsin som jag läste översatt till svenska. Det gör jag inte om. Är nog en vanemänniska antar jag;-)

    Gillad av 1 person

    1. Att läsa på originalspråket är ju såklart det bästa, då slipper man det filter som läggs på texten, det vill säga översättningen som aldrig kan bli helt perfekt jämfört med originalet. Jag läser mest på svenska, eftersom böckerna från förlagen är på svenska, men nu börjar jag bli litet för bekväm med det och har tänkt att läsa mer på engelska.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.