En annan Alice, av Liane Moriarty


Liane Moriarty har skrivit ännu en insiktsfull relationsroman om ganska vanliga medelklasspar som lever ganska vanliga medelklassliv. Person- och miljöbeskrivningarna är som vanligt träffsäkra och ger en tydlig bild av de olika karaktärerna och miljöerna i berättelsen. Moriartys roman Stora små lögner blev teveserie med en ny säsong på gång, det skulle inte förvåna mig om den här romanen går samma väg. Det är den som klippt och skuren för.

Boken inleds med att Alice, bokens huvudperson, faller på gymmet och slår i huvudet så allvarligt att hon blir medvetslös och sedan hamnar på sjukhus. När hon skall byta om känner hon inte igen kläderna i träningsväskan, och inte heller sin kropp. Och vad gjorde hon på ett gym, hon som avskyr att träna? När hon till slut lyckas få kontakt med Nick, mannen hon älskar och är gift med och som är den blivande pappan till barnet hon väntar, är han otrevlig och kort i tonen och lägger på luren. Sakta går det upp för henne att hon inte är 29 år, utan 39 år, trebarnsmamma och mitt uppe i en sjaskig skilsmässa. Hon minns ingenting av de senaste tio åren.

Alla runt Alice tiger om vad som har hänt och hur Alice har varit som person under de senaste tio åren, men då och då dyker det upp minnesfragment som gör henne både förkrossad och panikslagen. Vem är till exempel Gina som verkar ha haft stor betydelse i Alices liv?

Författaren brukar väva in andra röster i berättelsen för att ge den fler perspektiv. I Stora små lögner var det korta förhör med olika berörda personer, här är det dels blogginlägg från en mormors mor, dels hemuppgifter från Alices syster till hennes terapeut. Bit för bit läggs pusslet som tillsammans ger bilden av vem Alice har blivit de senaste tio åren.

Det här är en välskriven och lättläst roman som jag läste i ett svep. Historien gjorde mig nyfiken på hur det skulle gå. Som vanligt i Moriartys romaner knyts trådarna ihop litet väl sent. Slutet är också litet väl tillrättalagt, men inte orealistiskt. Jag gillar det. En annan Alice är en klassisk feelgood med djup.

Mitt betyg: 4/5

Antal sidor: 483
Utgivningsdatum: 2018-03-18
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Form: Nebojsa Zoric
Översättning: Anna Strandberg
Originaltitel: What Alice forgot
ISBN: 9789100174125
Finns att beställa hos Bokus och Adlibris

 

3 reaktioner till “En annan Alice, av Liane Moriarty

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.