Jag vill intervjua Bea Uusma

Mias bokhörna håller i den bokrelaterade Helgfrågan, och den här veckan undrar hon vilken författare vi skulle vilja intervjua, och vad vi skulle fråga.

Jag gillar utmaningar, så när jag fick uppdraget som ambassadör för Sigtuna litteraturfestival nu i år var det framförallt en sak jag ville göra, nämligen intervjua Jan Guillou. Just för att han verkar så svår, alltså knepig att intervjua. Och ärligt talat trodde jag att mina frågor skulle åka rakt ned i papperskorgen.

Men, här är intervjun för den som vill läsa. Jag fick på moppo som väntat. När jag frågade vad han inspireras av, gav han mig en ordentlig tillrättavisning, om än i raffinerad form ;)

Jag ville intervjua Bea Uusma också, men hon var upptagen. Trist, jag blev så fängslad av hennes augustvinnande bok och var så nyfiken på mycket kring den. En sak som imponerade på mig var hennes mod. Inte minst när det gällde hur hon valde att skriva sin bok. Väldigt långt från hur vetenskapliga texter brukar skrivas, vilket ju hade kunnat innebära att hon ansågs oseriös. Att våga gå sin egen väg var starkt tycker jag. Och det gick ju vägen. Numera är det Bea Uusmas forskning som ger det mest sannolika svaret på vad som hände männen i Andréexpeditionen. Det hade jag velat prata med henne om.

Som bonusfråga undrar Mia vilken glass som är vår favorit. Hemgjord frozen cheesecake är min favorit. Det här är en halloncheesecake med litet passionsfrukt och så kladdkakebotten. Så gott!

Fler som diskuterar Helgfrågan hittar du hos Mias Bokhörna, klicka gärna in och var med du också!

 

18 reaktioner till “Jag vill intervjua Bea Uusma

  1. Jag vet precis vad du menar… det är ju väldigt många böcker som man vill läsa, men inte hinner. Men ändå, jag kan verkligen, verkligen rekommendera Bea Uusmas bok. Jag som aldrig intresserat mig för Andrées polarexpedition, blev nästan besatt jag också, och läste allt jag kunde hitta efter att ha läst hennes bok :)

   Gilla

 1. Äh, Guillou kan ju bli intresserad av något, som medeltiden. Jag lyssnade på honom på Bokmässan när Arnböckerna var som mest inne. Han var rätt skarp mot den extremt kände journalist som intervjuade honom då också. Arbetar gör han men visst måste han läsa om annat för att kunna skriva sina böcker. Fast grattis att du fick till din intervju.

  Gillad av 1 person

  1. Jag håller med dig, visst måste han inspireras, även om jag förstår att han gör ett ordentligt arbete med research och inte heller sitter och väntar på att inspireras.

   Gilla

  1. Han ger ett pålitligt och påläst intryck, jag gillar honom också. Jag var 17-18 när han var programledare för Rekordmagazinet och satt bänkad varje vecka. Jag har inte läst så mycket av honom, men Ondskan är oförglömlig och 1968, som jag läste nu senast, var verkligen välskriven. Han är rutinerad.

   Gilla

 2. Jag Guillou är jag kluven till. Har läst många av hans böcker både om Arn och om ”Hamilton” plus en del annat och vet ju att han gör rejäl reserach innan något skrivs.
  Har läst din intervju med honom och hade stort utbyte av den. Tycker du fick till väldigt bra frågor och han beskrev sitt liv. Inspiration? Nej, han arbetar.
  Men Bea Uusma äe en helt ”annan sort”. Hon blevjku läkare av en speciell anledning och var helt besatt av att göra sin expedition. ”Expeditionen” är en fantastisk bok och den är ju inte skriven på rutin direkt. Tycker mycket om den. Lyssnade på ett ”sommarprogram” med henne och fängslades av det hon berättade.

  Gillad av 1 person

  1. Jag är också kluven till honom, och trodde verkligen inte att han skulle ta sig tid. Men roligt att han gjorde det. Jag har bara läst hans senaste bok, 1968. Nej, fel av mig, jag har ju läst Ondskan också, om hans uppväxt. Däremot har jag sett filmer med Hamilton. Jag skulle gärna läsa böckerna om Arn också, och sedan bila ned genom Sverige längs Arn-leden som finns numera. Jag har fått hem första boken i serien om det stora århundradet också, så den skall jag läsa. Roligt att du också tyckte om Expeditionen! Vilken bok! Jag ville intervjua henne också, men hon var för upptagen under tiden systern Martina Haag var med i Let’s Dance, enligt förlaget.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.