Bara du, av Ninni Schulman

När en etablerad deckarförfattare kliver ur sin vanliga genre och vågar sig på att skriva något annorlunda, då blir man ju nyfiken. Ninni Schulman har tidigare skrivit väldigt omtyckta deckare om journalisten Magdalena Hansson som sålt i mer än 600 000 exemplar. Hennes senaste roman, Bara du, är visserligen en spänningsroman, men det är ingen deckare utan en psykologisk thriller. Jag gillar den.

När livet känns ensamt och Tinderdejtandet aldrig leder vidare till något seriöst, dyker oväntat Pål upp i Iris liv. Han visar sig vara den drömman som Iris tappat tron på existerade. Han är lyhörd och omtänksam, han bjuder på fantastiska frukostar på sängen, lagar middagar och gör hennes matlådor. Han är nästan för bra för att vara sann. Alla hennes vänner tycker om honom och gläds med Iris som är så lycklig. De skall alltid vara tillsammans, vad som än händer.

När Iris börjar oroa sig för både sin fysiska och mentala hälsa, och plågas över vad hon kan vara kapabel att göra, finns Pål hela tiden oförtröttligt vid henne sida. Obehaget stiger i takt med att Iris tappar greppet mer och mer.

Historien berättas omväxlande av Pål i första person och om Iris i tredje person. Redan i första kapitlet vet vi vad som hänt Pål, men inte varför. Vad som hänt Iris vet vi däremot inte, eftersom hennes historia berättas i i kronologisk ordning, från tiden strax innan hon träffade Pål och framåt. Det berättargreppet bidrar till att skapa den nagelbitande spänning som successivt blir starkare ju längre in i historien vi kommer. Jag var ganska klar över vad som pågick, men säker gick det inte att vara.

Bara du är en långsamt berättad historia som redan i första kapitlet väcker nyfikenheten och sedan inte släpper greppet förrän boken är utläst.

Mitt betyg: 4/5

Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2018-04-23
Förlag: Forum
Form: Anders Timrén
ISBN: 9789137150703
Finns att beställa hos Bokus och Adlibris

6 reaktioner till “Bara du, av Ninni Schulman

 1. Har precis köpt min första bok av Ninni Schulmann ”Välkommen hem”. Det ska bli intressant att se om jag blir sugen på fler av hennes böcker.
  Sedan kunde jag inte låta bli att skratta. Upp till för några veckor sedan visste jag inte ens vad Tinder var för nåt. Men sedan läste jag två böcker som ”tindrade” och såg en tv-serie där Tinder också förekom. Så nu är jag uppdaterad och àjour;-)

  Gillad av 1 person

  1. Jag vet faktiskt inte heller hur Tinder fungerar i praktiken, men att det är en dejtingsajt känner jag till. Spännande med Schulman. Jag gillade som sagt den här boken, men skulle vilja läsa någon av hennes Hagforsdeckare också.

   Gilla

  1. Tack :) Jag hoppas att han inte tyckte att det var en meningslös intervju och att den bara tog av hans tid i onödan. Jag blev väldigt förvånad, men glad förstås, att han tog sig tid att svara så noggrant.

   Gilla

 2. Vilekn fin recension du gjort. Jag har läst boken och yucket den var väldigt läsvärd. Har läst ett par deckare av Ninni Schulman, men detta var något hel annat. Och nyfiken blev jag också efter första kapitlet.

  Gillad av 1 person

  1. Tack :) Ja, den här boken skall vara något annat än hennes Hagforsdeckare. Jag har tänkt läsa någon av hennes deckare också, jag har släkt som bor i Hagfors, så det vore litet extra roligt att läsa en bok som utspelar sig där.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.