Hjälp jag är utmattad, av Clara Lidström och Erica Dahlgren

Det talas mycket mer om utmattningssyndrom och annan psykisk ohälsa nu än för bara tio år sedan. Jag vet inte om det går att säkert svara på om det beror på att det är en verklig ökning av personer som drabbas, eller om det blivit mindre skamligt att drabbas av psykisk ohälsa nu än tidigare och att man därför pratar mer om det.

Hur som helst är det bra att det talas och skrivs om det. Dels för att uppmärksamma tecken som tyder på att någon är på väg att bli psykiskt utmattad, dels för att vara ett stöd för den som drabbats.

Hjälp jag är utmattad är skriven ur två personers olika perspektiv, utifrån deras egna erfarenheter av utmattningssyndrom. Det gör att man får en bra bild av att man kan drabbas av utmattning av många olika orsaker. Det centrala för att drabbas tycks vara den stress man reagerar med, och orsakerna till den varierar från individ till individ. Vissa drabbas av stark stress och utmattning på grund av en pressad arbetssituation som man inte känner att man har kontroll över, andra reagerar på relationer som innebär ständiga konflikter. Orsakerna är som sagt individuella.

Erica Dahlgren beskriver i boken hur hon inte längre tålde vissa personer som alltid skapade konflikter. Hennes psykolog var inte förvånad och förklarade att utmattning fungerar ungefär som allergi. Som en överkänslighet mot det som stressar kropp och själ. Om man exponeras för det man inte tål kan kroppen reagera med olika symptom, som hjärtklappning, eksem och andra fysiska problem. Är man allergisk mot katter, hjälper det inte att krama katten hårdare. Samma sak gäller med andra orsaker som utlöser psykisk stress, det hjälper inte att bita ihop och kämpa vidare.

Hjälp jag är utmattad innehåller det mesta om utmattningssyndrom. Dels utifrån författarnas personliga erfarenheter, dels utifrån vad de fått veta genom att intervjua forskare och experter på utmattningssyndrom. De berättar om hur och varför de själva drabbades och räknar upp sådant som är tecken på ohälsosam stress och vad som är tecken på utmattning. De beskriver utmattningens olika faser, vad som är stress och hur stress påverkar hjärnan. Ofta lyfts fysisk träning fram som ett sätt att bli frisk från utmattningssyndrom. Författarna diskuterar detta i boken, och även anhörigas betydelse för den som drabbats samt sju saker som anhöriga kan tänka på för att vara ett stöd och hjälp.

Ett av de avslutande kapitlen i boken tycker jag är det viktigaste, särskilt för den som nu anses frisk och tror att allt är som vanligt. Det blir aldrig som vanligt, den som drabbats och en gång fallit över kanten kan drabbas igen. Då gäller det att vara uppmärksam på de larmsignaler man får. Författarna får olika varningstecken. För Clara kan det vara att sömnen börjar krångla, att hon blir folkskygg och inte klarar tidspress utan att bli hysterisk eller börja gråta. Erica får hjärtklappning, ont i magen och huvudvärk, tappar humöret när telefonen ringer och orkar inte svara.

Troligtvis har jag också drabbats av utmattningssyndrom. Vi hade en väldigt tuff period i livet då vi dessutom arbetade extremt mycket båda två, jag hade eget företag och två små barn i blöjåldern och en gård att sköta om. När barnen somnat arbetade jag med företaget, ofta fram till tre på natten. Klockan sex var det dags att gå upp igen, så under minst ett år sov jag sällan mer än tre-fyra timmar per natt. Jag blödde näsblod, men satte bara in bomull i näsan och arbetade vidare. Jag fick stora röda blemmor i ansiktet, högt blodtryck och en puls som låg på 100 under flera veckor utan att läkarna kunde hitta någon orsak. Utöver att de trodde att jag var stressad. Vilket jag inte alls tyckte att jag var, det måste vara något fysiskt fel. Till slut fick jag blödande magsår.

Jag känner igen mig i allt som författarna skriver om i boken, inte minst det om att kroppen reagerar som när man har en allergi på det som stressade kroppen tidigare. Uppstår samma situation, då kommer de röda utslagen tillbaka i ansiktet, jag får hjärtklappning, blodtrycket stiger, vilopulsen blir extremt hög och jag blöder näsblod. Det har hänt under minst en längre period per år de senaste sju åren.

Clara Lidströms och Erica Dahlgrens bok om utmattningssyndrom kan helt säkert vara ett stöd för både dig som själv drabbats av utmattning och för dig som är familjemedlem eller vän till någon som drabbats.

Mitt betyg: 4/5

Antal sidor: 192
Utgivningsdatum: 2018-04-18
Förlag: Norstedts
Formgivning: Lukas Möllersten
ISBN: 9789113080994
Finns att beställa hos bland andra Bokus och Adlibris

5 reaktioner till “Hjälp jag är utmattad, av Clara Lidström och Erica Dahlgren

 1. Viktigt att den här typen av böcker skrivs och att förståelsen för hur det är att drabbas ökar. Så bra du sammanfattar och analyserar. Tråkigt att behöva känna igen sig dock, men det är väl att kunna komma till insikt om vad som orsakat situationen. Det kan vara svårt att acceptera att inte orka med vissa saker.

  Gilla

 2. Det var ju det jag skrev häromdagen! Akta dig för att bli utbränd. Ett konstigt sammanträffande att du läste boken och kände igen dig. Då vet du ju symptomen och bör agera därefter om du inte vill hamna i samma situation igen.
  Lovar att det är lugnare i en lägenhet utan barn, både som pensionär och när vi fortfarande jobbade. Eller så har jag/vi en konstig förmåga att inte känna av stress. Åsså har 6-8 timmars sömn alltid varit ett måste, åtminstone för mig…

  Gillad av 1 person

  1. Jo, jag vet. Men situationen var annorlunda då, numera försöker jag alltid se till att sova sju timmar per natt och jag försöker undvika sådana situationer som kan utlösa samma slags stress. Vanlig stress, som att ha mycket att göra, är inga problem för mig, det är andra saker som påverkar mer. Men ibland tänker jag att det vore skönt att bo på ett enklare sätt. Med alla djur och allt som skall skötas om blir det många måsten. Som nu, när jag såg två stora råttor i hönshuset… Nu måste jag lösa det problemet också, eftersom de förstör så mycket och dessutom skrämmer de hönsen och kan ge sig på dem. Och så hästen som måste specialbehandlas eftersom hon inte kan äta gräs.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.