Böcker att se fram emot hösten 2018

Nu har höstens katalog från Svensk Bokhandel kommit, och ännu fler böcker visar förlagen upp på sina hemsidor. Jag har valt ut mina favoriter bland de böcker som kommer ut i bokhandeln under september – november.


Nya böcker i september 2018

Jag ser mycket fram emot att läsa Arv och miljö, en roman om föräldra- och syskonrelationer. Om vem av syskonen som blev älskad och vem som blev utsatt och om att ha mod och styrka att kräva att bli lyssnad och trodd på i en stelnad familjehistoria.

Pascal Engmans debutroman, Patrioterna, var enormt välskriven. Nu kommer Eldslandet, och jag hoppas att Pascal Engman håller samma nivå i den svåra uppföljaren.

Doktor Bagges anagram, uppföljaren till En ny tid, är ett måste. Ida Jessens prosa är något alldeles extra.

 

Nya böcker i oktober 2018

Kepler kommer med en ny kriminalroman, och jag vet att jag inte kommer att kunna låta bli att läsa den, även om karaktärerna är stereotypa som superhjältar och handlingen osannolik. Anders de la Mottes nya spänningsroman vill jag också läsa. Den första i årstidsserien gjorde mig besviken på grund av en förvillande prolog som inte stämde med resten av handlingen, men uppföljaren tyckte jag väldigt mycket om.

Förutom en hel del spänningsromaner i oktober, inser jag att det finns många feelgoodromaner med i min lista. Det kanske kan behövas i oktober, när det brukar vara grått, kallt och regnigt.

Mest ser jag fram emot La Cheffe. Så här beskrivs romanen på förlagets hemsida:

La cheffe, som hon romanen igenom kallas, kommer från enkla förhållanden i sydvästra Frankrike och skickas som fjortonåring iväg till en förmögen familj för att arbeta som hemhjälp. När kocken i familjen åker på semester får hon ta över köket och upptäcker då matlagningen, som ska komma att bli hennes liv. Sexton år gammal blir hon gravid, vem pappan är förblir oklart. Hon föder en dotter som delvis får växa upp hos hennes föräldrar, alltmedan hon satsar på sitt yrkesliv, utvecklar nya rätter, öppnar restauranger, får sin första Michelinstjärna och senare också får bevittna allt detta rasa ihop.

 

Nya böcker i november 2018

November månads utgivning är antagligen inte klar än hos förlagen, så jag kommer säkert att fylla på med fler böcker när vi kommit litet längre på året.

I invited her in har inte fått sitt svenska omslag än, därav det här med engelsk text. På svenska kommer boken att heta Den perfekta vännen. Den har fått omdömen som att den är gripande från början till slut och att den har en skickligt konstruerad intrig. Den får man ju inte missa.

Sekwa ger bara ut litteratur som jag tycker om, jag har aldrig blivit besviken på det jag läst från dem. Det talar för att romanen När isarna smälter också är bra, även om omslaget gör mig litet tveksam. Den handlar om en tystlåten änkling som lever ett stillsamt pensionärsliv när kärleken till en kejsarpingvin tar honom till Antarktis och vidare till ett liv som världskänd miljörättskämpe och symbol för kampen mot global uppvärmning. Måste läsas!

 

Vad ser ni fram emot att läsa under hösten? Är det någon av de här böckerna som ni också är sugna på att läsa?

 Här finns mitt inlägg med vårens favoriter (januari-april 2018), och här finns inlägget med sommarens favoriter (maj-augusti 2018).

8 reaktioner till “Böcker att se fram emot hösten 2018

  1. Här finns det till och med nåt för mig att beta av när böckerna väl kommer ut som pocket – Jan Guillou, Pascal Engman och inte minst Börjlind. Ja, Kepler också såklart – yiipphhiiee:-)

    Gillad av 1 person

  2. Jaha ja, det ser ju ut som att det inte blir någon andningspaus till hösten alltså. Bokhögarna har växt så mycket här de sista veckorna att jag nästan hade hoppats på utgivningsstopp…

    Gilla

  3. Oj, vilken spännande lista! De flesta författarna är nog tämligen okända för mig. Men visst blir jag sugen på att läsa flera av dem. Helt klart. Tack för att du generöst delar med dig.

    Gilla

  4. Skuggsystern av Lucinda Riley ser jag verkligen fram emot! Jag håller på med andra boken i serien just nu, och denr riktigt bra! 😁

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.