Bokåret 2018 – därför är det så många guldkorn bland böckerna jag läser

Förra året kunde jag ibland känna mig pressad av att hinna läsa varenda en av alla böcker som skickats till mig från förlagen. Då läste jag 97 böcker. Min plan för 2018 var att låta läsningen bli som den blir. Jag har ju andra intressen också som jag vill hinna med. Under året har jag varit väldigt restriktiv med vad jag läst och tackat nej till ganska många böcker. Resultatet blev 79 lästa böcker under 2018.
.

Varför så många guldkorn bland de böcker jag läser?

Att vara mer restriktiv med vilka böcker jag tackar ja till har visat sig vara ett bra beslut. Jag har läst väldigt många riktigt bra böcker i år, och mitt genomsnittliga betyg är 4 av 5.

Jag har delat ut betyget 2 bara en gång i år, till en bok som jag verkligen längtat efter men som blev en stor besvikelse, nämligen Harris Tweed av en av mina favoritförfattare, Peter May. Vad hände, egentligen?? Han som skrivit så fantastiska böcker tidigare, och så kommer den här romanen som inte alls känns genomarbetad. Nu ser jag fram mot hans nästa bok som förhoppningsvis är tillbaka på samma nivå som tidigare.

Böcker som är ok för stunden, men som jag inte tyckt varit något extra har fått treor. Jag har delat ut betyget 3 tjugo gånger under 2018.

Tjugosex gånger i år har jag delat ut betyget 4 och betyget 5 tjugofyra gånger. Typiska femmor hos mig är de här böckerna; Den sista flickan av Nadia Murad, Bea Uusmas Expeditionen: min kärlekshistoria, Torkans år av Roland Buti, Pärlan som sprängde sitt skal av Nadia Hashimi, Den gamle och havet av Ernest Hemingway, En ny tid av Ida Jessen, Vad som helst är möjligt av EliZabeth Strout. De är allihop välskrivna, intressanta och helt unika på olika sätt. Oftast griper de så hårt tag om mig när jag läser, att de stannar kvar i minnet lång tid efteråt.

Jag läste en diskussion hos Instagrammaren och booktubern Rasmus Klamas, som har bokkontot Böcker och Bärs, som handlade om varför han hittar så få guldkorn bland de böcker han läser. Jag kan bara svara på varför jag tvärtom hittar så många guldkorn bland böckerna jag läser, och det är nog mitt sätt att göra urval, som går till så här:

1. Jag kan inspireras av andra läsare, men jag utgår i princip alltid från förlagets beskrivningar av böckerna, om det inte är läsare som jag vet har samma boksmak som jag
2. Om någon bok verkar intressant läser jag på om författaren och författarens tidigare böcker innan jag bestämmer mig
3. Är det en översatt bok som varit utgiven i andra länder, eller en svensk bok som funnits ute ett tag, läser jag alltid vad som skrivits om den av andra läsare på Goodreads
4. Om det är utländska böcker som funnits utgivna i andra länder läser jag ganska ofta de recensioner som skrivit av böckerna i de stora dagstidningarna
5. Tidigare blev jag lockad att läsa vissa böcker när jag såg att mängder med andra bokbloggare läste dem. Nu behärskar jag mig och gör mitt urval från punkt 1 och nedåt i min lista
6. Undantag från hur jag väljer böcker är när jag varit ambassadör för Augustpriset och för Sigtuna litteraturfestival. Då har jag läst så mycket jag hunnit av de aktuella författarna.

–> När jag gått igenom alla de här stegen bestämmer jag mig för om jag skall läsa en viss bok eller inte. Det kan tyckas väldigt tidskrävande, men det tar betydligt mer tid att läsa böckerna, och då vill jag göra vad jag kan för att hamna rätt från början.

.

Ambassadörsuppdrag, författarintervjuer och författarträffar

Under våren fick jag frågan om jag ville vara ambassadör för Sigtuna Litteraturfestival. Jag fick möjlighet att läsa böcker av många författare som var nya för mig, och jag intervjuade flera av dem. Mest glad är jag över min intervju med Jan Guillou, eftersom han ger intryck av att vara en ganska svår person. Hans svar inspirerade mig verkligen i mitt sätt att tänka.

Tack vare de böcker jag läste inför litteraturfestivalen upptäckte jag Pascal Engman, som debuterade med Patrioterna. Läs den om du som jag gillar fartfyllda spänningsromaner med ett djup och tvära vändningar i historien.

Under hösten fick jag frågan om jag ville vara Augustambassadör för tredje året i rad, och det var jag. När jag fick frågan vilken kategori jag ville bevaka svarade jag min favoritkategori: facklitteraturen, och så blev det. Det här är de böcker som nominerades. Vann gjorde välförtjänt Svälten av Magnus Västerbro.
.

Författarträff med Kepler på Nedre Manilla

I oktober blev ett antal bokbloggare inklusive jag själv inbjudna till familjen Bonniers villa på Djurgården för mingel och träff med författarparet till den nya Kepler-boken, Lazarus.

.

Shoutouts och blurbar från förlag och författare

I år har jag inte haft så bra koll på vad som använts på baksidor av böcker och i andra sammanhang av det jag skrivit i mina recensioner, men den här bilden dök upp i flödet på Facebook från Forum bokförlag.

En utveckling jag märkt under de två år som jag bokbloggat, är att författare interagerar mycket mer nu än tidigare med sina läsare, inte minst på Instagram. Det blir väldigt personligt ibland, och man kan ju fundera på hur det påverkar de recensioner som skrivs om deras böcker.
.

Manusläsning

När jag fick frågan om jag ville läsa en favoritförfattares manus till en kommande bok, tackade jag förstås ja till det uppdraget. Det var väldigt intressant och jag hoppas att jag får fler sådana uppdrag.
.

Sammanfattningsvis…

har det varit ett väldigt bra bokår, som varit enormt roligt och omväxlande. Hur har era bokår varit? Några toppar och/eller besvikelser?

11 reaktioner till “Bokåret 2018 – därför är det så många guldkorn bland böckerna jag läser

 1. Det är då en stor skillnad mellan en professionell bokbloggare som du och en balkongläsare som jag. Du gör ett gediget förarbete, men som sagt du är ju ett proffs. Tycker ditt bokår var helt fantastiskt. Bara en fråga. Om förlagen skickar recensionsexemplar till dig så förväntar de sig ju att du läser böckerna och skriver om dom på din blogg. Hann du med alla böcker du fick i år? Var det alltså 79 stycken eller?!
  Jag läser som max 50 böcker per år skulle jag gissa. Skriver inte ned titlarna och antal. Patrioterna var min solklara favorit, medan upphaussade 1793 var ett totalt bottennapp för mig.

  Gillad av 1 person

  1. ”Professionell bokbloggare”, jag får tacka för den benämningen :) Men jag är också en vanlig läsare, med skillnaden att jag gillar att analysera böckerna och skriva om dem. Jag vet inte exakt hur många böcker jag får från förlagen respektive författarna (det är litet olika varifrån böckerna kommer, om det är från förlagen eller författarna själva), jag köper själv en hel del böcker och lånar. Ibland ber jag om böcker från förlagen, då tycker jag att det är rimligt att jag visar upp böckerna och skriver om dem. Många gånger skickar författarna och ibland förlagen sina böcker till många av oss som bokbloggar för att nå ut med sina böcker, särskilt när det är debutanter, utan att vi bett om dem. Då känner jag numera inget krav på att jag måste läsa och skriva om dem. Jag har inte hunnit läsa alla böckerna jag fått, men hoppas klara av det under de kommande två månaderna.

   Att läsa 50 böcker som du gör är ju väldigt många! När jag bestämde mig för att ta upp läsningen igen trodde jag att jag skulle hinna läsa 20 böcker per år. Vi får väl se hur nästa år blir. Kul att du också gillade Patrioterna, den kommer absolut att finns med på min lista över bästa lästa böcker det här året. 1793 har jag inte lockats av, så den blir nog inte läst.

   Gilla

 2. Jag läser inte så många böcker som jag skulle vilja. Borde föra bok över vilka jag läst, inser jag när du nu undrar hur våra bokår varit. Hm. Läste jag Johannes Anyurus bok i år eller i fjol? Nu har jag i alla fall hämtat ut några av dina tips (Naomi Aldermans Makten och Niklas Källners Och bilen går bra?) på biblioteket och det följde med ytterligare en av Niklas Källner när jag ändå var i farten.
  Kram <3

  Gillad av 1 person

  1. Hoppas du kommer att gilla Makten. Den är ganska speciell, och jag tyckte att den växte efter att jag läst den och fortsatte fundera på den. Niklas Källner är suverän, jag måste kolla upp vad han mer skrivit, så tack för tips! Kram! ♥

   Gilla

 3. Intressant att få ta del av din lista. Du går mycket grundligt tillväga. Jag går nog mer på känn och nyfikenhet. Alla böcker jag har läst har inte varit fyror och femmor (fast jag betygsätter inte och är ingen bokrecensent i egentlig mening). Men också en bok som inte är fullkomlig kan ge värdefull läsning. Jag är så glad att jag läste Jack av Ulf Lundell i somras till exempel. Den har en del övrigt att önska men hade också kvslitéer och det är så roligt att ha läst den. Nu vet jag hur den är.
  Men jag läser inte lika mycket som en del andra. Ibland behövs en liten paus mellan två böcker.

  Gillad av 1 person

  1. Jag är ganska metodisk i mycket jag gör, och blev det även med bokläsningen efterhand som jag började läsa så många böcker varje år. I början läste jag allt som förlagen ville skicka till mig, men det innebar en del besvikelser, så nu gör jag som jag skrivit i min lista. Jag inser att jag har ändrat mitt sätt att läsa under de här två åren som jag bokbloggat. Tidigare läste jag bara, numera tänker jag hela tiden på hur det är skrivet, innehållet, upplägget m.m. Jag kan inte låta bli, och gör det bara för att jag tycker att det är så intressant. Jag håller med dig om att alla böcker oftast har något som är bra. Och ibland vill man bara läsa en avkopplande bok för stunden. De böcker som fått femmor av mig är oftast inte lättillgängliga böcker, utan litet mer krävande, och det är inte alltid man orkar läsa sådana böcker. En variation är bra :)

   Gilla

 4. Mitt bokår är inte slut än – det pågår året ut. :P Hittills är jag uppe i över 90 lästa böcker. En del av dem är recensionsexemplar och det anger jag tydligt i rubriken. Andra böcker har jag köpt, lånat eller fått – och jag skriver om alla böcker jag läser. Recensioner ligger det lite mer jobb bakom, som du antyder också i ditt inlägg. Jag kan ibland lockas att INTE läsa samma böcker som ”alla andra”. Ibland blir det rätt tjatigt när en ser att alla bokbloggare läser en och samma bok. Då är det roligare att vara lite mer kräsen när det gäller såväl recensionsex. som andra böcker jag läser. Det är oftast de där lite annorlunda böckerna som bokbloggarna skriver om som jag gillar. Och för övrigt… alla bokbloggar skriver inte recensioner, men några kan. Det gäller t ex att inte avslöja hela bokens handling – vem behöver läsa då? :P
  Din blogg läser jag med stor behållning eftersom den, liksom min, handlar mycket om böcker men också om livet i övrigt.

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Jag tycker om din blogg också, av samma skäl som du gillar min 🙂
   Jag tror knappt att jag hinner läsa så många fler böcker i år, men jag hoppas förstås. Så, mitt bokår pågår väl ett tag till, men jag passade på att göra den här sammanställningen nu när jag hade tid, jag räknar med att det blir mindre tid ju närmare jul och nyår vi kommer. Jag har börjat känna som du, att jag tvärtom inte vill läsa samma böcker som jag ser överallt. Jag har också varit mer kräsen i år än tidigare, och nästa år skall jag dra det ännu längre och inte läsa enbart nyutkomna böcker. Håller för övrigt med dig om recensioner som avslöjar handlingen… inte kul alls. Men vissa kanske gillar det. Det jag skriver om böcker har ofta ganska mycket fokus på HUR böckerna är skrivna, eftersom jag är så intresserad av det. Det kanske inte blir lika roligt för bloggläsarna att läsa, men jag tycker att det är själva analysen och att skriva om den som är roligast, så då gör jag det 🙂

   Gilla

   1. Jag tycker att du skriver bra – och tänker rätt om recensioner. 👍🏻 Hoppas du hinner läsa ytterligare några bra böcker innan året tar slut. 😁

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.