Harris Tweed, av Peter May


Som jag hade sett fram emot den här nya spänningsromanen av Peter May, och så besviken jag blev. Jag hade väntat mig något i stil med Lewis-trilogin, men den här romanen är annorlunda på flera sätt.

Det börjar ganska bra. Niamh och Ruairidh MacFarlane är ett par sedan mer än tio år tillbaka. De har trotsat släkten i sitt val av varandra, och i tillbakablickar får vi veta hur de har tagit sig igenom många andra motgångar på sin väg mot ett gott liv som framgångsrika egenföretagare. Nu är de på affärsresa i Paris, där de skall marknadsföra sina exklusiva, handvävda tyger.

I Paris får Niamh ett anonymt tips om att Ruairidh har en otrohetsaffär med en annan kvinna, och när hon i förtvivlan försöker söka upp dem blir hon vittne till hur bilen de färdas i sprängs och båda omkommer.

Jag hade fått intrycket att det här var en thriller med fokus på mordet, men mordutredningen utgör en förvånansvärt liten del av handlingen. Framför allt är Harris Tweed en relationsroman, och som sådan är den inte särskilt intressant, tyvärr. Den saknar tillräckligt djup för att vara just en sådan roman. Den är dessutom väldigt spretig med lösa trådar som inte leder någonstans. Visst blir det litet spännande mot slutet, men större delen av boken är faktiskt en ganska tung transportsträcka mot en upplösning som dels klaras av för snabbt, dels är för enkel.

Mitt betyg: 2/5

Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2018-07-27
Förlag: Modernista
Originaltitel: I’ll Keep You Safe
Översättning: Jessica Hallén
Omslagsformgivning: Lars Sundh
ISBN: 9789177813507
Finns att beställa hos Bokus och Adlibris

5 reaktioner till “Harris Tweed, av Peter May

  1. Håller helt och hållet med. Tjatigt vädersnack, inte mycket till gestaltning, upplösningen osannolik i närheten av trollerinivå. Märkligt hur olik hans senare böcker är mot trilogin när det gäller spänning och litterärt värde.

    Gillad av 1 person

  2. Men vad tråkigt! Jag har gillat alla böcker som jag läst av Peter May om än lite olika mycket. Den här ska jag läsa framöver, bra att vara lite förberedd och förvarnad så förväntningarna lägger sig lite….

    Gillad av 1 person

  3. Säger som Monika; nej vad tråkigt! Jag har nyss burit hem den från biblioteket nämligen. :-(
    Men den får en chans fast jag tycker att endast Lewis första trilogi var superbra. Sen har mitt intresse för hans böcker sjunkit.

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.