Varje tisdag presenterar Johannas deckarhörna temat för en ny topp fem. Den här veckan är temat: New York.
Jag har valt fem böcker som jag har läst det senaste året och som helt eller delvis utspelar sig i New York. Det är fem böcker som jag kan rekommendera alla att läsa. Jag berättar litet om varje bok, och vill ni läsa mer om vad jag tyckte om dem klickar ni bara på titlarna så länkas ni vidare till mina recensioner.
♥ Lucy och Gabe möts för första gången den 11 september 2001 i New York. Världen utan dig är en kärlekshistoria som lyfter fram både styrkor och svagheter hos personerna i berättelsen, ingenting är enbart svart eller vitt. Inga val är självklara. Boken väcker många existentiella tankar. Det är sorgligt, men inte sentimentalt. Framförallt är det en väldigt varm och vacker berättelse.
♥ Jag har läst flera böcker under hösten som utspelar sig under eller precis efter krigstid. Avgrunden är den ojämförligt mest omfattande och mastiga. Den täcker in både slutet av första världskriget med finska inbördeskriget, via 1920-talets fredstid när Europa blomstrar och vidare in i 1930- och 1940-talen med tilltagande antisemitism och nazism och andra världskriget. Den liknar ingen annan bok jag läst. Boken handlar om de danska tvillingarna Kaj och Ib Gottlieb som 1918 reser till Finland för att strida som frivilliga i inbördeskriget, och deltar i stormningen av Tammerfors. Vi får sedan följa dem i deras fortsatta liv efter kriget, då den ene brodern bland annat reser till New York och gör karriär som magiker.
♥ Mitt namn är Lucy Barton är en mörk, men samtidigt livsbejakande, lyhörd och förlåtande berättelse om att växa upp under eländiga förhållanden, om att ha kraft att bryta sig loss och skapa sig en bättre framtid, men också om att inte ha den styrkan. Mest handlar det kanske om att kunna förlåta och att försonas med sitt förflutna. Lucy Barton är inlagd på sjukhus i New York för en, som hon trodde, enkel blindtarmsoperation. Oförklarliga komplikationer tillstöter och hon tvingas stanna en längre tid på sjukhuset för att tillfriskna. När Lucys mamma, som hon bara haft sporadisk kontakt med sedan hon lämnade barndomshemmet, plötsligt dyker upp på sjukhuset för att sitta vid sin dotters sida, startar det en försoningsprocess hos dem båda två.
♥ I Hem ljugna hem har New York-paret Sam och Merry flyttat med sin lille son Conor till en ärvd stuga på landsbygden i Sigtuna. De har lagt sina tidigare karriärer bakom sig och planerar nu att leva det perfekta livet i den idyll som de gemensamt har skapat. Men läs det här citatet, så får ni snabbt en helt annan bild av vad som komma skall:
”Du är som gjord för det här”, säger Sam ofta till sin fru när han ser hur lycklig hon är som mamma och hemmafru. ”Jag torkade spegeln och öppnade fönstren för att vädra ut stanken av vinäger. I köket flyttade jag undan diskmaskinen och torkade bort smutsen som hade samlats längs väggen. Jag skurade ugnen ren från fett och olja och klättrade upp på stegen för att göra rent ovanpå kylskåpet. Ibland brukar jag skriva någonting med fingret i dammet. HJÄLP skrev jag i morse, utan någon särskild anledning.”
♥ Små stora saker baseras löst på en verklig händelse. Det är en historia om hur Ruth, erfaren barnmorska på en förlossningsavdelning i New York, blir åtalad för mord på en nyfödd bebis. Ruth är afroamerikan och föräldrarna till bebisen, Brit och Turk, är hängivna vit makt-anhängare. En vit kvinna, Kennedy, åtar sig uppgiften som Ruths försvarsadvokat. Det är en stark berättelse om dels öppen rasism, dels smygrasism. Sådan smygrasism som pågår utan att vi tänker på det, eller kanske är övertygade om att vi inte särbehandlar olika människor på grund av hudfärg eller vad det nu kan vara, men faktiskt gör det.
Klicka gärna in hos Johannas Deckarhörna och tipsa om fem böcker på veckans tema. Och titta gärna runt hos alla andra som är med, du kommer att få många bra tips.
I vår reseblogg visar jag bilder och berättar om hur det var när vi reste utomlands första gången med barnen, som då var fyra och sex år, till New York.
♥
Mitt namn är Lucy Barton kom med hos mig också. Tyckte om den, och Olive Kitteridge ännu mer.
GillaGilla
Små stora saker låter som en bok för mig!
GillaGilla
Världen utan dig är jag nyfiken på!
GillaGilla
Varför kom jag inte ihåg Lucy Barton? Den var ju riktigt intressant, men jag hade totalt glömt bort att den utspelar sig i NY
GillaGilla
Lucy Barton har jag läst. mkt bra. men hur kan någon tycka att vinäger stinker?
GillaGilla
Tack för dina tips. Jag har med en från din lista. Förresten, jag har bara med en titel den här veckan.
GillaGilla
Fem nya för mig. Tar det som lästips!
GillaGilla
Kim Leines bok skulle jag vilja läsa.
GillaGillad av 1 person
Det är den första bok jag läser av Kim Leine, men efter den här vill jag läsa fler. Riktigt bra, den hade allt.
GillaGilla
Nu har jag skrivit upp Lucy Barton på läslistan. Tack för de övriga tipsen!
GillaGillad av 1 person
Mitt namn är Lucy Barton och uppföljaren, Vad som helst är möjligt, är fantastiskt bra båda två. Kanske att hennes senaste till och med är ännu bättre än den första.
GillaGilla
Lucy Barton tyckte jag mycket om! De andra blir jag väldigt nyfiken på. Tack för tips!
GillaGillad av 1 person
Ja, visst är den bra! Jag har inte riktigt bestämt mig än, men det lutar åt att jag gillar uppföljaren ännu mer.
GillaGilla
gillade Lucy
GillaGillad av 1 person
En väldigt välskriven berättelse med mycket innehåll mellan raderna.
GillaGilla
Världen utan dig har jag läst. Hem lugna hem vill jag läsa.😀
GillaGillad av 1 person
Oväntat bra båda två :)
GillaGilla
Har inte läst någon av dem, men känner igen dem allihop. Jag har nog känt mig nyfiken på de allihop :)
GillaGillad av 1 person
Avgrunden och Små stora saker är ganska rejäla böcker och det fick mig att vänta med att läsa dem. Men det hade jag inte behövt göra, de är visserligen tjocka och de handlar om tunga ämnen, men är ändå lättlästa.
GillaGilla