Recension: En bur av guld, av Camilla Läckberg

När en bästsäljande författare väljer att frångå ett vinnande koncept för att ge sig ut på oprövade stigar blir man ju nyfiken, så självklart måste jag läsa Camilla Läckbergs nya roman, En bur av guld. Den har utlovats vara något helt annat än de kriminalromaner hon skrivit i Fjällbackaserien, och efter att ha läst den håller jag med.

Baksidestexten på boken: ”På ytan verkar Faye ha allt. En perfekt make. En vacker dotter. En lyxig lägenhet i den finaste delen av Stockholm. Men mörka minnen från uppväxten i Fjällbacka jagar henne och hon känner sig alltmer som en fånge i en gyllene bur. En gång var hon en stark kvinna med ambitioner, men för Jacks skull har hon gett upp allt. När han sviker henne raseras hela Fayes värld. Plötsligt har hon ingenting alls. Först står hon handfallen, men sedan bestämmer hon sig för att ge igen och börjar planera en gruvlig hämnd.”

Under tiden jag läste En bur av guld fick jag gång på gång samma känsla som när jag som ungdom läste Chansen och Lucky av Jackie Collins. En bur av guld handlar på samma sätt som Jackie Collins böcker om en stark, vacker och maktlysten kvinna som inte låter sig bli behandlad hur som helst. Hon använder sig av de medel som krävs för att få upprättelse och hämnas på dem som gjort henne illa, och på dem som står i vägen för att lyckas med det. Det är spänning, dramatik, svek och intriger, flärd och betydligt mer detaljerade sexscener än det brukar vara i Camilla Läckbergs romaner. Men det handlar också om starka familjeband, kärlek mellan mödrar och döttrar och om systerskap.

Historien innehåller både mord och lösa trådar som nystas upp efterhand som berättelsen framskrider, men jag vet inte om jag skulle kalla romanen för deckare. Fokus är inte på det brottsutredande arbetet, utan på sveket och hämnden, så kanske tillhör En bur av guld den växande genren psykologisk spänningsroman, om man nu måste genrebestämma den.

Det spelar ingen roll att jag ganska snabbt förstår vad som hänt i det förflutna och vad som kommer att hända, intrigen är likväl spännande. Jag fängslas av hur Faye med sin skarpa hjärna och sin skönhet som vapen tar revansch på dem som svikit henne, och det är sporrande att läsa om systerskapet mellan Faye och de kvinnor som finns vid hennes sida. Det jag kan invända mot är att upplösningen klaras av litet väl snabbt, och att en händelse i början av boken känns onödig och ger mig en bild av Faye som jag tror att berättelsen tjänat på att vara utan.

När jag letade fram de två böcker jag har kvar av Jackie Collins, såg jag att de gavs ut på samma förlag som Camilla Läckbergs nya roman. Bokförlaget Forum ser ut att ha fått en yngre, svensk efterträdare till brittiska Jackie Collins. Och ni som följer Camilla Läckberg i sociala medier har säkert sett hennes otroligt snygga och smarta marknadsföring av boken, där hon själv spelar en stor roll som stilikon i snygga outfits. Jag är imponerad av hur proffsig hon är, både som författare och i arbetet med att nå ut till sina läsare. Camilla Läckberg vet vad underhållning är.

Betyg: 3/5

Antal sidor: 371
Utgivningsdatum: 2018-04-11
Förlag: Bokförlaget Forum
Serie: Fayes hämnd
ISBN: 9789137152684
Finns att beställa hos bland andra Bokus och Adlibris

 

11 reaktioner till “Recension: En bur av guld, av Camilla Läckberg

 1. Så oerhört besviken av denna skit! Detta är första boken av Camilla jag har läst, och jag är nog för gammal , men jag har läst ut den och så fruktansvärt överdriven ( enligt mig naturligtvis). Så mycket sex så man tror att man skall spy. Nej inte en bok till av denna författare, och jag kan inte förstå hur hon kan tjäna alla dessa pengar på sådan skit.

  Gillad av 1 person

  1. Jämfört med Jackie Collins-romanerna på 80-talet är väl det här en light-version, men den verkar ha blivit en storsäljare och intresset verkar inte minska heller. En kvinna som blivit nedtryckt och felbehandlad, men som ger igen och hämnas, verkar vara ett vinnande koncept. Jag har reagerat på att så många verkar tycka att boken visar på kvinnokraft, samtidigt som jag undrar hur samma personer skulle ha tyckt om det var en manlig huvudperson som agerade på samma sätt. Jag tror att huvudpersonen som nu uppfattas som stark och hjältemodig skulle ha uppfattats som fullkomligt självisk och empatilös om det istället varit en man.

   Gilla

 2. Såg fram emot senaste boken av CL men är tyvärr oerhört besviken. Ger intryck av ett totalt hafsverk, intrigen hänger inte ihop logiskt (vad gjorde korrekturläsare??). Ger upp om Camilla o söker andra författare.

  Gillad av 1 person

  1. Jag tror att det här är en bok i tiden, med en kvinna som hämnas, och många verkar tycka att det räcker med det. Jag håller med dig, det räcker inte för mig heller och jag kommer inte att läsa uppföljaren.

   Gilla

 3. Det var faktiskt det sämsta av Camilla L. Att benämna den som thriller till att börja med är ju helt galet. Som en Allersroman ungefär. Mycket dåligt av en i vanliga fall stor författarinna. Besviken!

  Gillad av 1 person

 4. Har aldrig läst en bok av Jackie Collins, så där kan jag inte yttra mig. Har läst i stort sätt alla hennes deckare som utspelar sig i Fjällbacka, och de började bli ganska tå ”lama” på slutet. Så en ny trend/genre var nog på tiden. Har inte sett hennes marknadsföring av boken, men då jag litar på det du skriver är jag inte så säker på att boken är ”min grej”. På rea kanske;-)

  Gillad av 1 person

  1. Det här var inte min kopp te, och jag tror inte att det är din heller. Jag har bara läst hennes roman Häxan tidigare, och den tyckte jag var riktigt proffsigt skriven. Det här känns som en light-variant av 80-talets så kallade tantsnusk/erotiska spänningsromaner. Folk verkar gilla det här, själv imponeras jag av marknadsföringen som varit massiv. Läckberg vet exakt hur hon skall hantera sina läsare verkar det som.

   Gilla

 5. Tack för analys och recension! Den här sortens böcker gillar jag inte alls, så trots att jag läst alla Läckbergs tidigare deckare hoppar jag nog över den här. Förstår dock att många kvinnor känner en längtan efter verklighetsflykt och flärd mitt i vardagsträsket. ;)

  Gillad av 1 person

  1. Den är väldigt annorlunda jämförd med till exempel Häxan, som jag tyckte väldigt mycket om. Jag kommer antagligen inte läsa andra delen om Faye, men jag tror att både En bur av guld och uppföljaren kommer att bli kioskvältare. Många vill nog läsa om precis det här. Mest intressant för mig har varit att följa marknadsföringen av boken – så smart upplägg! Det gäller att komma ihåg att tänka själv, och inte bara svepas med av allt som faktiskt är just marknadsföring. Camilla Läckberg med teamet hon har runt sig är så otroligt proffsiga. Många författare sitter i ensamhet och skriver fantastiska romaner, men tänker kanske inte på att det hårdaste jobbet är det som kommer när boken är skriven, att nå ut med den till läsarna.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.