Den här boken var precis vad jag behövde läsa för att få en inblick i den betydande del av tillvaron som handlar om spel. Jag är själv inte intresserad av att spela, men jag ville försöka förstå vad det är som har gjort att spelvärlden blivit så enormt omfattande, och hur den egentligen fungerar.
Gamer tar upp allt jag funderat på och litet till. Dessutom är det väldigt snyggt och överskådligt presenterat. Jag gillar författarens inställning till det hon skriver om. Hon försöker inte försvara sitt och andras spelintresse, utan som hon själv uttrycker det: ”Det råder ju inget snack om saken att spel är rätt så mycket mäktigare än att gå ut och sparka boll på en lerig gräsmatta eller släpa sig iväg till något stelt släktkalas för att det är bra att socialisera.”
En sådan här bok måste såklart innehålla en historisk tillbakablick för att man skall förstå hur snabbt utvecklingen gått, och hur mycket som har hänt sedan det första datorspelet år 1912, en schackdator. Vi som är vuxna minns Pac-Man från 1980 och året därpå gav sig snickaren (numera rörmokare) Mario ut för att rädda Pauline som blivit tillfångatagen av apan Donkey Kong. I början av 1990-talet kom skjutar- och fightingspel som Mortal Kombat och Doom, och debatten om spelvåld startade. Under 2000-talet hände otroligt mycket av det vi tar för givet i dag. The Sims kom till PC, Nintendo skapade interaktiva Wii-kontroller med rörelsesensorer så att vi kan sporta, köra bil och spela instrument. Alla teknikföretag satsar numera på virtual reality för att skapa så verklighetstrogna spel som möjligt. Och ju mer speltekniken anpassas för hemmiljö, desto mindre blir intresset för offentliga arkadhallar.
Efter den historiska genomgången, som gav mig personligen många aha-upplevelser, följer ett kapitel med tio punkter som svarar på om du är en gamer eller inte. Några av dem känner jag igen från tiden då mina barn var som mest uppslukade av att inreda hem och skaffa spännande arbeten, skydda sin vargflock från faror, lösa gåtor och öppna portar till nya världar och skjuta fiender tillsammans med andra online. ”Jag är snart klar” har jag ju hört ett antal gånger, och vinnarinstinkterna har höjt stämningen rejält när de tävlat i Mario Kart eller Just Dance. Mest förvånande för mig är att man kan vara intresserad av att titta på andra på Youtube när de spelar. Å andra sidan är det väl jämförbart med att titta på andra när de sportar och man själv sitter i tevesoffan. Ingen större skillnad.
Några av de mest älskade spelen presenteras med snygga uppslag i boken. The Legend of Zelda, Fortnite, Star Stable, Pokémon Go, FIFA, Call of Duty, Tomb Raider,Grand Theft Auto, Counter-Strike, Dota, World of Warcraft. Om jag skulle få lust att spela skulle jag nog välja Assassin’s Creed, där historia blandas med science fiction.
Kapitlen om hur det är att arbeta på till exempel det mytomspunna Stockholmskontoret Dice, där Battlefield-spelen utvecklas, är fascinerande. Allt började med att fem killar i ett student rum i början av 1990-talet släppte några små Amiga-spel. Nu har företaget 700 anställda. Genom intervjuer med en teknisk designer, en producent och en animatör får vi svar på det mesta om hur det är att arbeta som de gör, och hur man själv kan få ett motsvarande arbete.
När jag för tre år sedan följde med Jackie och Bella till gamingcentret Inferno Online i Stockholm, där Star Stable-gänget hade anordnat en träff för sina spelare, ringlade sig kön ända från Odenplan ned till Sveavägen. Utvecklarna hade räknat med att 300 spelare skulle dyka upp. Det kom 3000. Vi var där i god tid som tur var, så vi kom in. Där och då insåg jag litet av tjusningen med spel. Att spela och umgås online med likasinnade skapar en speciell gemenskap. Många bilder från den dagen finns här.
Känner ni till E-sport? Jag hade ingen aning om vad det innebar innan jag läste Gamer. E-sport är en förkortning av elektronisk sport och är ett samlingsnamn för alla tävlingar som utförs i en virtuell miljö. Det kan alltså handla om TV-spel, datorspel, Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) eller mobilspel.
Gamer berättar hur dataspel blivit världens snabbast växande sport med miljontals kronor i prissummor. Prispotten i VM för enbart Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) är 8,7 miljoner kronor. Det anordnas stora turneringar med insatta kommentatorer, lyxiga arenor och proffsiga intervjuer. Global data visar att 191 miljoner människor spelar eller följer e-sport mer än fyra dagar i veckan.
En början på spelkarriären kanske kan vara att delta i världens största LAN-party, Dreamhack i Jönköping. Det är en träff dit människor kommer med sina datorer och kopplar ihop sig, ofta för att spela datorspel. Vad du skall tänka på inför ditt första Dreamhack får du veta i den här boken.
Mitt betyg: 5/5
Antal sidor: 175
Utgivningsdatum: 2018-09-03
Förlag: Bonnier Carlsen
Omslagsformgivning: Markus Karlsson Frost
Foto: Pontus Johansson
ISBN: 9789178031023
Finns att beställa hos Bokus och Adlibris
Spelvärlden har helt gått mig förbi. Har aldrig varit intresserad, och de få spel jag försökte mig på var jag inget bra på. Ett av dom var Space Invaders. Har liksom ingen talang för andra sporter än fotboll där man sparkar boll irl på en plan.
GillaGilla
Den här boken borde jag kanske läsa eftersom jag bor ihop två veckor/månad med en som vill utbilda sig inom speldesign. Och även om jag jobbar på en IT-avdelning fattar jag inte mycket av det h*n gör (h*n kodar lite på egen hand redan). :P
GillaGilla