Recension: Mitt år – det som gått och det som kommer

Vi är redan halvvägs in i årets första månad, och de flesta är tillbaka i vanliga rutiner efter jul- och nyårshelgen. Jag brukar sammanfatta och utvärdera året som gått i text och bilder här i bloggen, eftersom det är så lätt att dagarna och åren bara rinner iväg utan att man får tillfälle att reflektera över vad som egentligen hände.

Den här boken är perfekt för den som vill fundera över hur förra året blev, vad som hände, om det motsvarade förväntningarna och om det finns något som borde göras annorlunda det här året, med facit i hand.

Jag tror att Mitt år kan vara till stor hjälp med att strukturera tankarna och inse vad som var bra och vad som kan göras bättre det här året. Det är dessutom en väldigt fin bok med frågor, listor och tips som gör det roligt att fundera och skriva.

När jag skulle skriva min bucketlist, insåg jag att jag inte längtar efter så väldigt mycket, men det finns några saker som jag hoppas få uppleva och som skulle göra mig väldigt glad och det är de här sakerna.

Inredningsstilen. Den skulle nog ändra sig en del om jag bodde annorlunda, inredning anpassar man väl ganska mycket efter bostaden? Men jag tror inte att jag skulle inreda som en kopia av Mio-katalogen, utan mer personligt med möbler som jag tycker om, och böcker såklart. Själens spegel.

Vad tror ni att jag kommer att prioritera i år – arbete eller fritid? Äsch, ni som tittar in här känner väl mig vid det här laget, och vet att jag inte kan välja. Jag kommer att prioritera arbete och fritid, och på allvar tro att jag kommer att klara av det ;)

Nej då, det är arbete som står högst för mig i år. Det måste bli så. Jag har redan blivit tvungen att prioritera bort nöjesläsning av romaner, men jag har inte gett upp än, på något sätt skall jag hinna med det också, åtminstone att läsa ett par böcker för nöjes skull per månad.

Hur fungerar den här boken då, är den till någon hjälp när man vill utvärdera året som gick och planera för det som börjat?

Ja, det tror jag. Det är ett lättsamt upplägg, med fin layout, listor som skall fyllas i och rutor som skall kryssas i. Vissa ämnen är lika enkla som i de där Mina Vänner-böckerna som fanns tidigare, andra ämnen kräver lång fundering.

I princip allt utvärderas. Om man lägger litet tid på att svara ärligt och genomtänkt på frågorna tror jag att man får en ganska bra bild av sig själv, vad man behöver mer av och vad man borde dra ned på. Här är några få exempel utöver dem på bilderna i inlägget:

* Fem gånger jag hade roligt
* Årets mest minnesvärda dag
* Jag har blivit inspirerad av…
* Platser jag har besökt i år
* Mitt bästa nöje i år har varit (spel, musik, läsning, film, tv-serier, poddar, konserter, sociala medier, annat)
* Fem saker jag har gjort för miljön
* Bästa perioden under året, och den sämsta
* Jag får energi av /jag förlorar energi av
* Tillfällen då jag har känt mig lugn
* Jag har oroat mig över
* Mina matvanor a) skulle kunna förbättras b) är bra som de är
* Mat som överraskat mig
* Stunder jag har känt mig älskad
* Välj ut något konkret som du skall genomföra under året. Vad? Deadline? Hur skall du göra det?
* Utmaningar under året som kommer
* Ett nytt spartips jag vill testa
* Vänner jag vill umgås med i år
* En relation jag vill förbättra under året
* En perfekt middagsbjudning, vilka tre personer skulle du bjuda, vad skulle serveras och vad skulle ni prata om?
* Positiva steg jag kan ta för en bättre hälsa

Betyg: 4/5

Antal sidor: 174
Utgivningsdatum: 2019-11-08
Förlag: Bookmark förlag
Formgivning: Li Söderberg
ISBN: 9789188859778
Finns att beställa hos Bokus och Adlibris

4 reaktioner till “Recension: Mitt år – det som gått och det som kommer

  1. Den boken måste ju vara perfekt för dig. Du som gillar böcker och dessutom listor och att strukturera. Jag har ingen att-göra-bucket-list men däremot en rese-bucket-list. Du, jag och Anni kanske skulle åka på en norrskens-resa 😊 Kram

    Gillad av 1 person

    1. Jag håller med. Jag har alltid varit en reflekterande person, jag tror inte att jag skulle klara att bara leva på och låta dagarna gå utan att fundera och utvärdera med jämna mellanrum. En väldigt bra bok med frågor om det mesta, och ger man frågorna litet tid tror jag att man kan komma till många bra insikter om sig själv och vad man vill.

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.