Söndagens smakbit ur: Lite död runt ögonen av David Ärlemalm

Mari, på bloggen Flukten fra Virkeligheten, håller tillsammans med Astrid Terese, på bloggen Betraktninger ~ tanker om bøker, i ett inlägg som återkommer varje söndag, där alla som deltar bjuder på en smakbit ur en intressant bok, utan spoilers.

I dag är det Astrid Terese som håller i utmaningen. Jag bjuder på en smakbit ur den här boken:

Det här omslaget började dyka upp i mitt Instagramflöde för ett par månader sedan, hos bokbloggare och andra som fått möjlighet att läsa manuset redan innan boken kom ut i bokhandlarna. Jag blev nyfiken, dels på handlingen förstås, dels på kontrasten mellan det gladgula omslaget och den ruggiga titeln.

Nu har jag läst, och jag kan verkligen rekommendera er som inte läst än att göra det. Det här är en väldigt insiktsfull roman om en liten familj på samhällets skuggsida där mamman oväntat dör av en överdos och den missbrukande pappan blir den som skall vara den vuxne och trygga för den fyraåriga dottern. Det går bra och det går dåligt. Jag skrev en utförlig recension av boken i går, om ni vill läsa.

Här kommer ett smakprov från sidan 20:
Han satt i soffan och bläddrade i en uppslagen bok, olustig över intrånget, bråket det skulle leda till, när Bodil ropade från sovrummet: Mamma sover. Sofia låg på den bäddade sängen, sprutan fortfarande i armen. Bodil hängde på sidan, höll henne i handen och sa: Hej hej, mamma, vakna vakna mamma.

Och ett smakprov från sidan 34:
Sofias familj, soc, till och med hans pappa hade hört av sig för första gången på år, bara för att få honom att släppa Bodil. Som om han skulle släppa livet. Ibland hade han känt sig självisk som höll fast, djupt inne visste han att det inte enbart var för hennes skull. Det var hon som höll honom i sin lilla hand, inte tvärtom.

44 reaktioner till “Söndagens smakbit ur: Lite död runt ögonen av David Ärlemalm

  1. Jag kan verkligen rekommendera den. Det är inget ältande av sorger och bedrövelser, utan väldigt rakt berättat med mycket omtanke också mellan pappan, dottern och deras vänner, så läsningen blir inte så jobbig som den annars skulle kunna bli med tanke på ämnet. Kram tillbaka!

   Gilla

  1. Det är ett jobbigt ämne, men å andra sidan är det en bok man antagligen aldrig glömmer.
   Tack! Hon får egentligen inte vara på bordet, men det blir ju mycket finare bilder när hon är med :)

   Gilla

 1. Gult och svart är eller åtminstone var väldigt ”attraktiva” färger på 1980- och 1990-talet vad gäller annonser. Men attraktiv menar jag alltså att färgkombinationen fångade läsarnas uppmärksamhet mer än andra kombinationer. ( https://www.foretagande.se/skoj-lasning/om-farger-och-fargers-betydelse)
  Nu lästa jag ju din fina recension igår, så när boken dyker upp i pocket så köper jag den.

  De arrangerade bilderna är som vanligt helt fantastiska. Men jag vet inte om jag skulle vilja ha en katt så nära semlorna eller annan mat för den delen;-)

  Gillad av 1 person

  1. Tack för länken, vilken spännande artikel!
   Jag håller med dig, jag vill egentligen inte heller ha katter eller andra djur/människor nära det jag skall äta, men dels visste jag att hon inte skulle röra, dels prioriterade jag ett finare foto (med henne på bilden). Fotot först, semlan sedan ;)

   Gilla

  1. Fame är tveksam till ganska mycket som är nytt, inklusive semlor :) Boken är riktigt bra. Jag kan tänka mig att vissa/många avskräcks av det tunga ämnet, men man behöver inte tveka. Bara läs den, det är en bok man funderar mycket på under tiden man läser den, men ännu mer efteråt.

   Gillad av 1 person

  1. Den är sorglig, men författaren håller tonen på en ganska neutral nivå och låter samtal och händelser som är åt det mörkare hållet tala för sig själva, och betonar mer de delar som är varma och innerliga, sådana finns också. Det gör att man fortsätter att tro på en positiv utveckling och att man behåller hoppet.

   Gilla

  1. Ja, jag har också sett mycket av sådant här på nära håll, och det är möjligt att det förstärker känslan av det som skildras. Jobbigt när det är barn som drabbas. Men jag blev nog mer frustrerad och arg än ledsen, och det tyder väl på att jag tyckte att det fanns hopp om en ljusare framtid.

   Gilla

 2. Ruggig titel och sorgliga smakbitar. Gult passar ju bra, tycker jag. Fick lära mig för evigheter sedan att det inte alls är rött som signalerar fara (ur ett undermedvetet perspektiv) utan just gult.

  Gillad av 1 person

  1. Intressant, det visste inte jag att gult signalerar fara. Jag har tittat på omslaget flera gånger nu och försökt känna hur jag påverkas. Du har säkert rätt, röd färg är ju en varm ton som står för varma känslor normalt sett, och gult är en ganska intensiv, hård färg. Det kanske är meningen att man skall känna hur ensam flickan är i den nya världen utan sin mamma och med en strulande pappa.

   Gilla

  1. Hon fick smaka litet grädde på ett eget fat, men hon är så försiktig med att äta nya saker, ja med allt förresten, så det tog tid innan hon vågade prova. Jag blir glad att höra att du tänker läsa den här boken, den berörde mig så mycket så jag vill att alla skall läsa den.

   Gilla

 3. For et gult cover! Det drar meg inn som bokelsker (og gul-elsker tydeligvis), og smakebitene dine gir meg lyst til å lese den. Så noterer meg forfatter og tittel. Takk for smakebiten.

  Gillad av 1 person

  1. Vad roligt att du vill läsa den! Jag kommer att sätta den i händerna på alla jag känner :)
   Spännande med färger. Monika (i kommentar här ovanför) påpekade att gult signalerar fara, och så är det säkert. Märkligt att jag alltid älskat gult, och du också. När jag var barn hade jag ett helt gult rum: gula tapeter, gul matta, gul lampa, gula gardiner. Undrar hur man skall tolka det..?

   Gilla

 4. Hi hi, men kisse då! Den där grädden tycks se väldigt god ut. :D Rolig bild.
  Boken med den speciella titeln, som syns överallt, tack för smakbitar!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, ruggig titel. Den får sin förklaring i boken, och då blir det ännu mer sorgligt. Och när jag tänker på det nu, tror jag att titeln inte bara syftar på mamman. Semlor är ju så gott! Mitt rekord är 14 semlor under en säsong… Jag gillar när det är mycket smak på själva bullen och när man känner bitarna av hackad mandel i mandelmassan.

   Gilla

  1. Visst är det hemskt. Men jag tycker att författaren skriver fantastiskt bra och nyanserat, när han får oss som läser att känna medlidande med Arto, pappan, och se hans positiva sidor precis som de negativa.

   Gilla

 5. Det høres ikke bra ut med en misbrukende pappa for en fireåring. Boken hørtes ganske tøff ut, jeg kan tenke meg at den gjør inntrykk. Ha en riktig fin søndag!

  Gillad av 1 person

  1. Han slutar med droger när han tvingas ta hand om dottern ensam, men det är svårt att ändra livsstil och vanor och att hålla fast vid de nya vanorna. Det visar sig också i boken. Han gör sitt bästa och vill verkligen få det att fungera, men det blir fel ändå, gång på gång. Ha en jättefin söndag du också!

   Gilla

  1. Den är riktigt bra och det finns så mycket man skulle kunna prata om efteråt. Semlorna var riktigt goda! Men nu har jag nog ätit semlor så det räcker för i år, innan semmeldagen ens är här ;)

   Gilla

  1. Haha, litet grädde på ett eget fat :) Hon får inte vara på bordet, men jag är väldigt inkonsekvent när hon går upp på bordet och jag har kameran framme, då lyfter jag ned henne efter att jag fotat. Inte så konstigt att hon aldrig lär sig, om hon ens skulle bry sig ;)

   Gilla

  1. Ja, det är en tragisk historia, men man hålls hela tiden hoppfull om att det kommer att ordna sig. Något som är nästan lika intressant som boken, är hur många läsare reagerat på den. Att så många ömmar för pappan, trots att han misshandlar folk så att de får hjärnskador och hamnar i rullstol, utan att han verka må dåligt av det, och trots att han ljuger och sviker hela tiden.

   Gilla

  1. Instagram är bra på det sättet att man snabbt får en överblick av vad andra läser, bara att scrolla ned i flödet, tar ingen tid alls. Men bloggar är bättre när man vill läsa mer och gå mer på djupet. Jag tycker att de kompletterar varandra.

   Gilla

  1. Ja, det finns värme mellan flera av personerna i boken, och det finns något slags hopp, annars skulle man inte orka läsa den. Jag tycker att författaren har gjort en perfekt avvägning mellan det hoppfulla och det mörka, och hans avskalade språk gör att man inte blir överöst med sorg och misär.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.