Att odla i pallkrage – nu växer det

För ungefär tre veckor sedan sådde jag fröer av litet olika slag, och planterade ut tomatplantor, chili- och paprikaplantor. Jag var sent ute i år och trodde knappt att något skulle gro och klara sig, men jordgubbar har vi redan plockat litervis och det fortsätter att bli ännu fler, och i går plockade jag nyzeeländsk spenat (som inte är spenat egentligen) och använde i min franska potatissallad.

Här sitter jag på pallkragen med den nyzeeländska spenaten i bakgrunden, i höstjacka i blåsten.

För att hindra katter att gräva i jorden där jag sått, vattnade jag med en blandning av citron och vitlök. Det hade kanske fungerat bra om det inte regnat så otroligt mycket… Jag letade upp några olika nät istället, och lade över pallkragarna. Än så länge har det fungerat och växterna har fått vara ifred.

Jag såg en trave med plasthinkar som skulle slängas hos min svägerska och bad att få dem istället.

Lifehack/återvinning: Med några borrhål i botten på varje hink, så att vattnet inte blir stående i hinkarna, en jutesäck runt hinken och ett rep, så blev det mycket finare än plasthinkarna. Dessutom tror jag att jutesäckarna håller kvar fukten längre i hinkarna och även håller ute värmen så att rötterna inte blir brända. Hur som helst, snyggare än pastellfärgad plast.

Men så rangliga och ynkliga mina plantor var! Jag hade dem stående inomhus där jag tyckte att det var väldigt ljust, men inte tillräckligt tydligen. När det är varmt, som inomhus, och dåligt med ljus, växer plantorna iväg och blir så här tunna och rangliga. Något för mig att komma ihåg nästa år.

Här i mina minidrivhus har jag knutit ihop bambupinnar med jutesnöre som stöd för tomaterna. Så tunna och rangliga tomaterna också var! Jag trodde aldrig att de skulle kunna ta sig.

Efter tre veckor har tomaterna kommit igång riktigt bra. Jag har gödslat med både Algomin och pelleterat kogödsel. Undrar hur mycket man vågar ösa på, utan att det blir för mycket?

Det är det här som gör det värt att odla själv, att se utvecklingen. Om en månad kommer det att kännas värt det även på ett annat sätt, när det är dags att plocka de första, mogna tomaterna. Jag skall inte säga att jag längtar till dess, för det skulle betyda att jag längtar till augusti, och det gör jag inte. Jag har litet panik redan nu, över att sommaren går så fort.

Den lilla paprikaplantan (eller om det är chili…), på väg till växthuset som pappa byggde åt mig.

Jag har inte bestämt mig för hur jag vill ha det i växthuset, så tills vidare får plantorna stå på gräset. Jag kanske ställer in pallkragar där inne sedan, och odlar sådant som behöver extra mycket värme.

Mina första chilifrukter är på gång.

Och här är min zucchiniplanta som har flera zucchinis på väg.

Blommorna kan man fritera och äta. Det åt vi på resa i Italien, i den otroligt vackra och mysiga staden Assisi.

I pallkragarna har kålen tagit sig bra, men blivit litet angripen av något skadedjur. Får hålla koll på det.

I en av pallkragarna har jag sått kulturarvsblommor, sådana som skall locka till sig bin och fjärilar. Det blir spännande att se hur blommorna kommer att se ut. De flesta av sorterna skall härstamma från medeltida trädgårdar.

Här är det rödbetor, och i pallkragen bakom är det persilja, dill och två solrosor. Bella satte två frön på en lektion i skolan, och tänkte slänga krukan innan solrosorna visat sig. Jag tog hand om krukan och satte ned den i pallkragen, och nu är det två kraftiga och fina stänglar på väg upp.

Sockerärtor behöver lång tid på sig för att gro, men nu har de börjat titta upp. Det svåraste blir nog att hålla skadedjur och rådjur borta.

Den nyzeeländska spenaten, som alltså inte är spenat egentligen. Den smakar mer som en ganska fyllig form av sallad. Nästa år skall jag förså mängder med sådana plantor och frysa in det som inte går åt under sommaren. Och kanske så ett extra gäng redan nu..?

Jordgubbslandet har givit otroligt många jordgubbar i år och fortsätter att leverera. Jag har haft nät över för att skydda jordgubbarna mot fåglar, vilket förklarar det höga gräset runt sandlådan.

Nu är det bara att vattna, gödsla och hålla koll så att inga rådjur äter upp alltsammans.

Om några veckor kan jag förhoppningsvis visa bilder på hur pallkragarna ser ut när blommorna kommit upp, som jag sått runt grönsakerna för att det skulle bli extra fint, och det borde gå att skörda både rödbetor, zucchini, chili, morötter och tomater. Kål och nyzeeländsk spenat plockar vi och äter redan nu.

10 reaktioner till “Att odla i pallkrage – nu växer det

 1. Jag är mäkta imponerad! Vilken frodighet du har fått och vad med jordgubbar! Här såg jag koltrasthanen med näbben full av röda bär, hans andra kull har just lämnat boet så han har minst två ungar att mata nu. Vi får prata pallkrageodling också när vi ses.

  Gillad av 1 person

  1. Det har varit otroliga mängder jordgubbar i år, men nu börjar det mattas av tror jag. Så roligt att kunna följa koltrastarnas (och ekorrarnas) liv så att du ser när en kull flyttar och det kommer en till! Ja, ser fram emot att prata pallkrageodling!

   Gillad av 1 person

 2. Jag blir verklige avundsjuk när jag läser detta inlägg. Jag är verkligen en lägenhetsmänniska och i långa loppet hade jag inte trivts i hus men jag tycker om att odla. Har maxat odlingen på balkongen och maken får säga till, nu räcker det….vi ska också få plats på balkongen 😱😂 Det hade varit drömmen att ha massa pallkragar och odla i. Men jag får njuta och beundra dina bilder istället.

  Gillad av 1 person

  1. Det är väldigt roligt att odla, och man kan få plats med väldigt mycket på en balkong också. När jag har bott i lägenhet har balkongen alltid varit full med växter, ungefär som hos er tror jag :)

   Gillad av 1 person

 3. Imponerande! Och vilken fart på växtligheten. Pallkragarna är ju riktigt bra, Kul när du får skörda allt. Vi har tomater i en stor kruka på balkongen och hoppas kunna skörda några. Men de ska ju blomma först.
  Tack för tipset om jutesäckarna . Riktigt snyggt och dessutom praktiskt.
  Lycka till.

  Gillad av 1 person

  1. Tomater är ju så roligt att ha egna, dels är de goda, dels är det fint med tomatklasarna när de dyker upp, lika fint som blommor tycker jag. Hoppas det blir många tomater! Att odla på balkong brukar fungera väldigt bra, där blåser det inte lika mycket och det blir litet varmare när det är ombonat av väggarna runt om. Jag hade tänkt ha krukor på vår balkong, men nu är jag ganska glad att jag behärskade mig, det räcker bra med de odlingar jag har :)

   Gilla

 4. Måste säga att jag är mäkta imponerad! Det är ju helt otroligt hur du lyckats med precis allt du sådd. Så otroligt vackra bilder, inklusive selfien!

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Alla fröerna tog sig och alla plantor har överlevt så här långt. Fröerna beställde jag från Impecta, kan ju tipsa om dem, eftersom deras fröer verkar hålla god klass. Många andra har redan mogna tomater och äter grönsaker hej vilt från egna land, men jag kom som sagt igång en månad sent, så jag är glad ändå att allt är på gång :)

   Gilla

  1. Det har kommit igång nu, trots att jag var sen i starten. Vi får väl se hur det går med det svalare regn- och ruskvädret, men man slipper ju i alla fall vattna :) Jag hade inte tänkt odla något i år, utan fokusera på arbete och ridning i sommar, men livet tar ju sina egna vägar, bara att tänka om och göra annorlunda. Väldigt mysigt att gå ut och hämta egenodlat!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.